Літератори Карпатськго регіону з'їхалися до Закарпаття на літературний фестиваль «Карпатська ватра» (ФОТО)

З 6 по 8 жовтня на Закарпатті проходив другий міжнародний літературний фестиваль «Карпатська ватра», який зібрав майстрів художнього слова із усіх областей Карпатського регіону по цей і по той бік Карпат. Його учасниками стали письменники Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Дніпропетровської, Кіровоградської областей та їх колеги по перу із Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі.

Літератори Карпатськго регіону з'їхалися до Закарпаття на літературний фестиваль  «Карпатська ватра» (ФОТО)

Головним завданням заходу було ознайомити читачів та видавців з потенціалом української літератури даного регіону та популяризувати її як в нашій державі,  так і за її межами.
 
Цього року літературне свято було присвячене 100-річччю від дня народження видатного закарпатського письменника і вченого Федора Потушняка. Нагадаємо, що обласною радою 2010 рік проголошено роком Потушняка. Саме ця подія окреслила географію проведення фестивалю.  Крім Ужгороду, де пройшли зустрічі із студентами філологічного факультету УжНУ та вчителями-філологами в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти, майстри художнього слова обговорили сучасні літературні процеси в приміщенні Закарпатської організації Національної спілки письменників України, провели виїзні засідання та зустрічі в м. Мукачево, в с. Осій Іршавського району, де народився Ф.Потушняк, та с. Довге, де на початку ХІХ ст. працював перший закарпатський академік, священик, філософ та поет Василь Довгович.
 
Родзинкою "Карпатської ватри" став літературний вечір "Закарпаття збирає друзів" в Закарпатському обласному театрі ляльок. Вітання в перемішку із поезією та витонченою прозою надали святу камерної урочистості. Привіт із Києва шанувальникам художнього слова привіз поет, перекладач та секретар Національної спілки письменників України Петро Засенко. Спеціально  присвяченого фестивалю вірша надіслав із Миколаєва наш краянин, відомий поет, лауреат Національної премії України Дмитро Кремінь.
 
Поет та публіцист Василь Кухта зізнався в любові до міста віршем про Ужгород, а головний редактор журналу "Січеслав" Леся Степовичка (м.Дніпропетровськ) вдалася до поетичної медитації. Маруся Няхай (м.Пряшів, Словаччина) верлібрами розповідала про кохання. Цю тему підхопили і закарпатські поети Лідія Повх, Тетяна Ліхтер та Василь Кузан.  Продовжив її прозаїк, редактор журналу "Вежа" Василь Бондар (м. Кіровоград), зачитавши уривок із твору про обряд продажу нареченої.  Мукачівець Мирослав Дочинець (письменник, директор видавництва "Карпатська вежа") розсмішив всіх шкільною історією про туалет. Про вибори в поетичній формі нагадав доктор історичних наук, журналіст та письменник Сергій Федака. А наш земляк,  прекрасний новеліст Сергій Степа, який тепер проживає в Угорщині, знайшов у своєму творчому доробку єдиний вірш, яким і поділився з слухачами.
 
Як зазначив голова Закарпатської організації НСПУ Петро Ходанич, "Карпатська ватра" - це єдиний традиційний літературний фестиваль Карпатськго єврорегіону. Письменники мають змогу показати нові набутки, а читачі поспілкуватися з живими майстрами пера. Шкода, що не всі пов'язані з краєм письменники змогли приїхати на фестиваль, але сподіваємося що наступного разу кількість учасників буде  більшою.
 
Отож, друга "Карпатська ватра" відгоріла, залишивши теплий спомин у серці закарпатців.

13 жовтня 2010р.

Теги: Карпатська ватра, фестиваль, література, письменник

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини