У прес-центрі «Закарпаття» білоруський поет Хадановіч вразив присутніх своєю білоруською мовою, гумором, інтелектом і ерудованістю (ФОТО)

У неділю у прес-центрі «Закарпаття» журналісти зібралися поспілкуватися з непересічною людиною - білоруським поетом та перекладачем Андрієм Хадановічем. Поет приїхав до Ужгорода вперше, щоб взяти участь у третьому поетично-музично-художньому проекті «ЕКЛЕ», що проходив наприкінці тижня в приміщенні обласної філармонії. Гостя представили журналістам поети Андрій Любка та Вік Коврей.

У прес-центрі «Закарпаття» білоруський поет Хадановіч вразив присутніх своєю білоруською мовою, гумором, інтелектом і ерудованістю (ФОТО)

Поет №1 сучасної Білорусі вразив всіх чудовою білоруською мовою (вся розмова велася нею), іскряним гумором і вражаючими, але не показними інтелектом і ерудованістю. Трохи розповів про себе, жартома дивуючись популярності та "незаслуженій" любові до нього в Україні. Саме в Україні в 2002 році вийшли вірші Андрея Хадановіча українською мовою, в 2005 році тут-таки вперше виходять його вибрані твори, в той час як у Білорусі ще ніхто їх не друкував. А до кінця року в Україні вийде з друку (знову ж таки, швидше, аніж на батьківщині поета) збірка дитячих віршів "Нотатки Татки". Тому поет не бачить нічого дивного в тому, що Сашко Ірванець називає його найвідомішим українським поетом, який пише білоруською.

Зачарувавши журналістів своєю безпосередністю, Андрей Хадановіч прочитав кілька віршів зі своєї нової збірки "Несымэтрычныя сны" та кілька "берлібрів", себто "берлінських верлібрів".

А з журналістами розмова точилася довкола географії поїздок поета та його вражень від цих поїздок. Поет вражений європейськістю та багатомовністю Ужгорода, затишними цегляними двоповерховими будиночками та найдовшою в Європі липовою алеєю ("я не перевіряв, але після кілометру пішої прогулянки в один і в другий бік, коли починаєш змирятися з недосконалістю світу і своєї людської природи, охоче в це повірив", — каже поет). Запали в серце білоруському поету і ужгородська бруківка, замок, пішохідний міст та творчі династії Ужгорода.
 
Хадановіч розповів про ситуацію довкола російської, літературної білоруської мови та її суржикового варіанту, т.зв. трасянки, які сьогодні існують паралельно, однак друга останнім часом усе більше завойовує місце серед білоруської інтелігенції та міської еліти. Розповів про складності у книговиданні, про те, що сьогодні видрукувати книгу білоруською мовою у Білорусі значно дорожче, аніж російською. Про взаємовідносини політики та поезії в сучасній Білорусі. Про поета в політиці і поза політикою.

Насамкінець Андрей Хадановіч дав невеличку автограф-сесію усім, хто висловив бажання придбати його нову збірку, чи збірки попередніх періодів.

10 жовтня 2010р.

Теги: Хадановіч, поет, білоруський

Коментарі

Andriy Lyubka 2010-10-10 / 22:51:00
Ще раз дякую Олегові за можливість провести цей захід.
Всім дякую, що не полінилися й прийшли, незважаючи на вихідний!
Приємно, що Андрей вам сподобався :-), тому ми його й запросили в Ужгород :-)

О.Д. 2010-10-10 / 22:46:00
Для мене ця зустріч стала певним "культурним шоком": до того я був свято переконаний, що не існує білоруської мови, а значить - і білоруської поезії. Принаймні, в достойній якості. Білоруська ж мова Хадановіча просто збила мене з ніг як філолога, поставила майже на коліна, а поезія - відмінна від усього того, що я знаю в сучасній мені Україні - добила остаточно. І гумор, гумор, гумор... Витончений, справді іскристий, справді інтелектуальний...

Я не нудьгував жодної хвилини...

Алла 2010-10-10 / 21:58:00
справді вразив!
передчуваю повторне задовлення під перегляду-прослуховування записів)
єдине, про що пошкодувалося - "...снів" мав лише один примірник, що його одразу вхопив Сергій Дмитрович;)

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини