В Ужгороді відбувся «Кубок Карпат» зі спортивного бріджу

Колись давно, починаючи з 1988 року, “Кубок Карпат” із спортивного бріджу проводився регулярно, навіть іноді декілька разів на рік. Бріджисти з усієї України, а деколи й з-за кордону (переважно з Угорщини) з’їжджалися в місто над Латорицею, де їх завжди чекав гостинний прийом та хороший турнір.

В Ужгороді відбувся «Кубок Карпат» зі спортивного бріджу

Та років п'ять-шість тому закарпатський брідж, здавалося, помер. Не було приміщення для брідж-клубу, багато бріджистів зайнялися своїми справами, тож, звичайно, і турніру більше не існувало. Втім, у минулому році закарпатський брідж-клуб все ж поновив свою діяльність (хоч до цих пір і не має приміщення, тож бріджисти вимушені оплачувати зал кафе за власні кошти, щоб мати можливість пограти в улюблену гру). На початку червня в Ужгороді пройшов відкритий командний чемпіонат України, а в суботу в готелі "Закарпаття" проходило відкриття відродженого "Кубку Карпат".

Так, турнір уже проходив не в Мукачеві, а в Ужгороді, але це завжди залежало від персони організатора турніру. Раніше цим займалися переважно мукачівські бріджисти, але під час "застою" вони відійшли від справ, тож тепер усі турботи лягли на плечі ужгородських організаторів, у першу чергу – на голову Закарпатської федерації спортивного бріджу Петра Голіцина.

Вище я говорив, що на "Кубку Карпат" майже завжди були зарубіжні гості, але такої географії учасників турніру ще не було ніколи. І якщо киян, тернопільців та угорців на Закарпатті вже звикли бачити, то анонсований приїзд на турнір естонської пари гросмейстерів Івар Калма – Олександр Остапенко став сенсацією.

Також із "дальнього" зарубіжжя приїхала російська пара Гордеєв – Топровер (із Москви та Санкт-Петербурга відповідно). Із більш звичної нам Словаччини приїхало цілих п'ять пар, які представляли брідж-клуби Михаловець та Кошиць. Планувала приїхати також одна румунська пара, але обставини завадили їм ще більш урізноманітнити географію турніру.

Кияни теж делегували багато сильних пар: Карліков – Третьяченко, Тарідонов – Драган, Ковальчук – Коляденко вважаються одними з найсильніших на Україні. Щодо угорців, то на цей раз була всього одна пара, зате яка – члени угорської збірної з бріджу гросмейстери Каталін Мезеї – Ласло Хонті. Разом із ними з Угорщини прибув і суддя турніру – арбітр міжнародної категорії Адам Мадяр, котрий привіз з собою все необхідне для проведення серйозного турніру, навіть бріджмейти, електронні апарати для миттєвого обміну результатами, з якими турніри на Закарпатті ще ніколи не проводилися.

Тож у суботу, приблизно о півдругої за київським часом (у бріджистів з Михаловець виникли проблеми на кордоні) відбулася церемонія відкриття, на якій гостів Закарпаття привітали начальник управління у справах молоді та спорту ОДА Ярослав Свида та голова Закарпатської федерації спортивного бріджу Петро Голіцин, після чого майже до півночі (з перервою на обід) тривали дві сесії. Після закінчення другої сесії всіх було запрошено на фуршет, на котрому відбувалося справжнє братання народів із обов'язковими тостами за гостинність закарпатського краю.

Вранці в неділю почалася третя сесія, після завершення якої було визначено переможців турніру. Перше місце заслужено зайняли естонські гості Калма – Остапенко, друге місце вибороли кияни Тарідонов – Драган, а на третьому опинилися угорці Мезеї – Хонті, які невдало для себе провели третю сесію.

Окрім трійки призерів, яких було нагороджено кубками та медалями, були нагороджені: кияни Ковальчук – Коляденко (4 місце), тернопільці Голда – Гулик (5 місце), мукачівці Андрій та Георгій Хімінці (краща закарпатська пара; братам, які самі є частими гостями на зарубіжних та всеукраїнських турнірах, зовсім трохи не вистачило, щоб посісти п'яте місце), словачки Бабніцова – Штофкова (єдина чисто жіноча пара) та їх співвітчизники Хіндош – Бесслер (утішний приз за останнє місце).

Після нагородження слово взяв "старий вовк" українського бріджу, харків'янин Олексій Варфоломеєв, який подякував усім за участь і висловив підтриману всіма думку, що непогано було б повернутися на Закарпаття на черговий "Кубок Карпат".

Перша десятка: 1. Калма – Остапенко (Естонія); 2. Тарідонов – Драган (Київ); 3. Мезеї – Хонті (Угорщина); 4. Ковальчук – Коляденко (Київ); 5. Голда – Гулик (Тернопіль); 6. Хімінець А. – Хімінець Ю. (Мукачево); 7. Трещак – Ткаченко С. (Ужгород); 8. Дегтяр – Тютюнніков (Вінниця); 9. Гордеєв – Топровер (Росія); 10. Яночко – Вовк (Ужгород).

Віталій Вінар, "Спорт тайм"

05 жовтня 2010р.

Теги: брідж, кубок, змагання, спорт

Коментарі

вова 2010-10-26 / 09:29:00

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини