В Ужгороді побуває буддистський лама Оле Нідал

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якої став розвиток буддизму в Ужгороді. Томаш Фрідман, президент Українського об’єднання буддистів школи Карма Каг’ю проанонсував офіційний візит на Закарпаття сучасного західного Майстра буддійської медитації, Лами Оле Нідала.

В Ужгороді побуває буддистський лама Оле Нідал

Томаш Фрідман розповів: "Буддизм приваблює освічених молодих інтелігентних людей у всьому світі, у тому числі й в Україні. У 1994 році в Ужгороді вперше побував Лама Оле, тоді ми зареєстрували наш буддійський центр та розпочали активний розвиток".
 
Майстер буддійської медитації, перший західний вчений буддизму Лама Оле 20 жовтня о 19.30 проведе публічну лекцію в Закарпатському облмуздрамтеатрі.
 
Лама Оле (родом з Данії) представляє одну з 4 шкіл буддизму, а саме Карма Каг'ю. Незабаром Ламі Оле виповниться 70 років, двічі на рік він оминає земну кулю, започатковував понад 65 буддійських центрів, є автором багатьох книг з буддизму, які написані зрозумілою і цікавою мовою для європейського читача. Лама -- філософ і філолог за освітою. В Ужгороді вийшла перша книга Оле Нідала українською мовою ("Дійсність як вона є"), наразі готується друге видання.
 
"Лама Оле не вписується в уявлення західних людей щодо "нормального буддиста", який, на їх думку, повинен бути ченцем, бути одягненим у червоний одяг тощо. Але це неправильна точка зору, бо серед буддистів є ченці, миряни і йогини (або інтенсивно практикуючі). Оле – світська людина, він носить джинси, стрибає з парашутом, страшенно любить швидку їзду на мотоциклах, неймовірно активний", — каже Томаш Фрідман.
 
"Ми хочемо досягти просвітлення, щоб допомогти в цьому й іншим, — каже Т. Фрідман. — Буддизм не є релігією, бо ми не визнаємо якогось абсолюта, бога, який створив світ. Вважаємо, що світ існував завжди і він постійно змінюється. Вважаємо, що не було такого місця, як рай, з якого людина випала і знов повинна туди прийти, щоб повернути щастя. Натомість, для цього потрібно лише розкрити власний потенціал. Ми зосереджені не на пізнанні оточуючого світу, а на пізнанні людиною самої себе".

Як повідомив Томаш Фрідман, в Ужгороді активних членів буддійського центру є близько 15, а людей, які приходять час від часу – близько 50. "Ми будуємо великий будинок для буддійського центру, оскільки, на переконання Лами Оле, Ужгород є специфічним мостом між Заходом і Сходом. Лама Оле завжди, з часу першого візиту, любив Ужгород і вважав, що Закарпаття є такою територією, яка практично ніколи не знала релігійних воєн, тому представникам різних конфесій тут комфортно", -- сказав Томаш Фрідман. Вік ужгородських буддистів – від 18 до 70 років.

***
Буддизм не є релігією віри, він – релігія досвіду. Мета буддизму – у повному розвитку одвічно притаманного кожному потенціалу. Вчення Будди – це пропозиція для критичних людей та людей, які мислять. Воно не знає догм і відкрито для  будь-яких питань. Особливо важливим для сучасного суспільства фактом є те, що більшість методів буддизму не потребують відходу від реалій соціального життя і спрямовані на розвиток безстрашшя, радості та співчуття. За словами сучасного західного Майстра буддійської медитації Лами Оле Нідала, "коли люди працюють з нашими методами, в них поступово розвивається внутрішня впевненість, яка робить їх сильними та зрілими".
 
Серед відомих західних діячів культури і науки --  імена А.Шопенґауера, Е.Фромма, А. Енштейна, Р.Ґіра, С.Сігала, Б.Пітта, Ш.Стоун, Т.Тернер, Б.Гребещикова. А серед українських послідовників цього вчення – І.Франко.

04 жовтня 2010р.

Теги: буддизм, Оле Нідал

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини