Після 18-ти років поневірянь у Невицькому дитсадку відкрили другу групу

Минулої п’ятниці у Невицькому місцевому дитсадочку було урочисто відкрито другу групу. Історія поневірянь даного закладу корінням сягає у 1992 рік. Саме тоді рішенням Ужгородської районної ради була закрита одна група.

Після 18-ти років поневірянь у Невицькому дитсадку відкрили другу групу

Мотивація була вибрана наступна: ... з метою економії коштів районного бюджету. Згодом на базі садка відкрили перший клас, і до 2000-го року тут навчалися сільські дітки. Вже після міленіуму потужності будівлі використовувалися лише на 50%. П'ять жінок, один гектар землі, 385 квадратних метрів житлової площі – і всьому цьому дає раду протягом двадцяти чотирьох років невгамовна завідуюча Марта Вагера.

Саме завдяки наполегливості Марти Михай-лівни в 2008 році тут розпочався внутрішній капітальний ремонт. Про хід останнього, а відтак і проблеми, які, немов злий фатум, завжди йшли поряд, ми писали на шпальтах газети. Але, як акцентувала на відкритті завідувачка, головне, що незважаючи на відсутність кош-тів, деколи й підтримки та порозуміння високопосадовців, завжди була віра й залишалася надія. А якщо додати до цього ще й любов до дітей, рідного закладу, то в підсумку неможливе стає можливим. І як наслідок, з'являється нове рішення, але вже Невицької сільради, в якому, зокрема, йдеться про від-криття другої групи садочка з першого вересня 2010 року. 

Урочистості розпочалися з освячення. Священик о. Василь вже окропив минулого року одну половину будівлі, нині ж настала черга другої. Гостей було багато й кожен привіз подарунки для маленьких невичан. Але спочатку гостям влаштували невеличку екскурсію.

У роздягальнях – відремонтовані шафки, у ігровій кімнаті – новесенькі столи та стільчики (подарунок від депутата райради, голови фракції "Народників" Михайла Лаби). Йдемо далі. Затишні спальні з двоповерховими ліжками ніби чекають своїх господарів. На кожному з 20-ти ліжечок новенькі матраси, подушки, ковдри та покривала ( це теж презент – від представника партії "Єдиний Центр" Наталії Мигалини). За мить потрапляємо в харчоблок – до речі, таким сучасним устаткуванням нині можуть похвалитися лише три заклади району: в селах Підгорб, Баранинці та Невицьке. Тут знову подарунок – сучасний, багатофункціональний холодильник, який від щирого серця передала садочку депутат райради Надія Стегнач від обласного депутата, гендиректора ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" Василя Ковача.

Екскурсія закінчується у музичній залі, де вже чекають вихованці садочка. Перед офіційною частиною – невеличкий кон-церт для гостей. Відтак, на правах господині, Марта Михайлівна продовжує екскурс в історію, при цьому озвучує подяки всім тим, хто підтримував її протягом усього цього періоду. Список останніх був великим, як і проб-лем, які потрібно було вирішити. Не забула завідуюча нікого: ні обласну раду, яка виділила два роки тому 57 тисяч гривень, ні районну, яка профінансувала роботи з теплопостачання, ремонту та внутрішнього облаштування в розмірі 40 тисяч. Окрема подяка звучала на адресу сільського голови, адже саме завдяки Олександру Чундаку нині садочок має сучасну кухню, меблі, облаштований ігровий майданчик (якщо вимірювати в грошовому еквіваленті, сума виходить солідна – 150 тисяч). За постійну підтримку, людяність та небайдужість щирі слова лунали вже згадуваним Василю Ковачу, Надії Стегнач, Михайлу Лабі, Наталії Мигалині. Дякувала Марта Михайлівна і начальнику фін-управління РДА Ользі  Ящищак, голові бюджетної комісії райради, начальнику Ужгородської МДПІ Тарасу Триндяку, відділу освіти та у справах національностей адміністрації, всім батькам та підприємцям села, які долучились до цього новосілля. Волонтерку Надію Ковальчук, направлену в село від міжнародного проекту "Створення Корпусу Волонтерів для сільських громад України", що стартував на Ужгородщині в червні поточного року.

 За сим настала черга гостей. Кожен із присутніх бажав як керівнику, так і діточкам, здоров'я, оптимізму та впевненості в завтрашньому дні.

Подія і справді знаменна, як для громади, так і загалом для Ужгородщини, але передовсім - для 73 дошкільнят, які нині під-ростають у селі, та їх батьків. І зробити це було до снаги лише сильній жінці – Марті Вагері, яка вже планує приступити до нас-тупного етапу реконструкції –  заміни даху, оновлення фасаду та облаштування прилеглої території. Судячи з усього, незабаром у садочку знову буде свято.

 

Тетяна Фаліс, Вісті Ужгородщини
 

01 жовтня 2010р.

Теги: дитсадок, Невицьке, діти

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини