Закарпатські міліціонери разом з київськими колегами перекрили канал нелегальної міграції

А розпочалося усе з того, що співробітникам Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, МВС України стало відомо, що в Києві оселився такий собі Хан-бати -- виходець з однієї із азіатських країн. Заручившись підтримкою російських ділків, він організував на території України канал нелегальної переправлення втікачів із так званих "третіх" держав у країни Євросоюзу.

Аби зібрати та задокументувати дані про злочинну діяльність Хана-бати, столичні оперативники разом з колегами із львівської та закарпатської міліції розробили комплекс оперативно-розшукових заходів. Мета -- не тільки відслідкувати весь ланцюжок, тобто з'ясувати коло осіб, причетних до підготовки та вчинення цього злочину, а й (що найголовніше!) зробити усе можливе, аби не дати мігрантам можливість незаконно перетнути державний кордон України.

– Ми підключилися до операції, – розповідає начальник ВБЗТЛ УМВС майор міліції Василь Поштак, – на в'їзді у Закарпатську область, у Нижніх Воротах. На той час ми уже знали, що перевізник, 31-річний Віктор з Перечина, на мікроавтобусі "Фольксваген-Пассат" везе із села Тухолька, що на Львівщині, чотирьох пасажирів екзотичної зовнішності.

"Бусик", на появу якого нетерпляче чекали оперативники ВБЗТЛ, з'явився на світанку (шофер, мабуть, сподівався в'їхати в область непомітно). Коли співробітник ДАІ подав йому знак зупинитися, той натиснув на "газ". Міліціонери наздогнали втікача за два кілометри від поста ДАІ. В автобусі знаходилися два нелегальні мігранти з Бангладешу та два - з Індії (віком від 24 до 35 років). Якихось документів, звичайно, ніхто при собі не мав.

– І це робиться навмисно, – продовжує Василь Поштак. – Перевізники, знаючи про правові колізії в нашій державі, національні паспорти своїх "клієнтів" забирають та знищують. Поміркуйте самі: доки ми не встановимо через консульство особу затриманого “нелегала”, депортувати його не маємо права. Процес цей тривалий. Відтак “нелегал” опиняється в таборі для біженців, що у Павшині, звідки його за відповідну суму "витягає" адвокат. Опинившись на волі, шукач кращої долі знову і знову пробує прорватися через кордон, аж доки й справді не опиниться у Європі.

Один із затриманих, 34-річний Лутфор, ламаною російською розповів, що вони за нелегальне переправлення в Німеччину заплатили Хану-батиру по 15 тисяч доларів США. Із Києва у Львів теж їхали легковиком. На “бусику” закарпатця (який, до речі, отримав за поїздку 250 дол. США) мали добратися до Великого Березного. Там на них чекав інший перевізник, готовий переправити їх у Словаччину. Обидва наші закарпатці, як і Хан-бати, наразі спілкуються із співробітниками Служби безпеки України.

Іншу групу нелегальних мігрантів затримали співробітники ВБЗТЛ уже через кілька днів у Середньому Ужгородського району. В одному з добротних будинків, як з'ясувалося, господарями була спеціально облаштована крихітна потайна кімната, де у тісняві, смороді та бруді переховувалися аж 22 “нелегали”: 4 афганці, 12 пакистанців та 6 індусів. Висловлюючись жаргоном самих перевізників, це теж "коробки" зі "складу" Хана. За таке “житло” кожен з них платив власникам будинку по 3 дол. США за добу (два відразу потрапляли у кишеню господарів). Можна лише уявити, яким жалюгідним було проживання та харчування азіатських постояльців, оскільки вони перебували у жахливому стані. Крім фізичного та нервового виснаження, майже у всіх було виявлено педикульоз, коросту, гострі бронхіт та респіраторні захворювання.

Господарів будинку теж затримано. За фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України порушено кримінальну справу.

***

Коли цей матеріал уже готувався до друку, стало відомо про ще одну групу “нелегалів”, затриману в обласному центрі. Поблизу стадіону “Авангард”, на одному з обійсть на вул. Щедріна, у гаражі кілька днів тіснилися 12 громадян Іраку. 42-річний власник будинку Сергій за постій та харчування брав по 5 дол. США з кожного.. До речі, один із затриманих мігрантів, 43-річний Джамал, ламаною російською мовою повідомив, що він — колишній офіцер іракської армії часів Саддама Хусейна.
Катерина КИЙОВИЧ, "Відомості міліції"
26 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини