Голова Міжгірського райосередку політв’язнів та репресованих, провідник ОУН Василь Бряник: Хто приспав свободу?

Голова Міжгірського райосередку політв’язнів та репресованих, провідник ОУН Василь Іванович Бряник – колишній в’язень сумління. Шість років по сфабрикованій кадебіштами справі він поневірявся в сталінсько-беріївських гулагах. У своїх виступах перед учнями шкіл, де він частий гість, зі сльозами в очах згадує про своє сплюндроване «визволителями» дитинство, нестерпне табірне життя, де виживали лише фізично та духовно стійкі люди.

Голова Міжгірського райосередку політв’язнів та репресованих,  провідник ОУН Василь Бряник: Хто приспав свободу?
– Ви стали на шлях політичної боротьби з більшовицьким режимом, будучи дев'ятикласником Волівської (зараз Міжгірської) школи. Звідки у селянського дітвака виникла така політична свідомість?
 
– Це з політикою мене обвінчали (сміється) кадебішти і ніяким революціонером типу Овода, запеклим ворогом нової влади я не був. Просто як і десятки мислячих людей, під впливом мудрого батька-землероба бачив і розумів, що нова влада з її примусовим залученням селян в колгоспи, затиском свободи слова, масовими репресіями ніякого щасливого життя верховинцям не принесе. До речі, батька погрозами про виселення нашої сім'ї до Сибіру примусили написати заяву про вступ до колгоспу.
 
Звісно, серед ровесників я міг необачно висловлювати судження щодо нової влади. А в той час і стіни вуха мали. Стукач на стукачеві сидів. При активній участі дев'ятикласника нашої школи Івана Федоровича Нанинця із Синевирської Поляни, кадебішти, аби показати вищому начальству, що не сплять ні вночі, ні вдень, прихапнути нові зірки на погонах, сфабрикували справу по нібито розкриттю ними антирадянської молодіжної організації, якій дали придуману назву Спілка українських повстанців Закарпаття "Граніт Верховини". Обвинуваченими стали я – Бряник Василь Іванович з Репинного, Буртин Михайло Іванович з Лопушного, Ньорба Федір Васильович, Джумеля Ілля Федорович та Бунча Антон Михайлович з Майдану.
 
– Вас, дітей, мали добре обробити, аби ви взяли на себе сфабриковані обвинувачення і визнали себе винними в тому, що не чинили...
 
– Авжеж! Ви знаєте з літератури, кінофільмів, спогадів репресованих, якими майстрами були ті злочинці щодо розкрутки подібних справ. В Ужгородському КДБ нас били, залякували арештами сімей, не давали спати, аж доки не досягли свого. Молоді пацани не витримали і призналися в неіснуючих гріхах, підписавши собі вирок. В 1950 році нас звинуватили по статтях 54-І "а" та 54-ІІ КК УРСР. Зрада Батьківщині, то була розстрільна стаття. Без суду, на основі вироку особливих зборів при міністрові Держбезпеки СРСР нам впекали по 10 років каторги. Всі ми опинилися в різних таборах, де на правах рабів, без імені, яке заміняв тюремний номер, мучилися аж до оголошення в 1956 році амністії і зняття судимості.
 
– Мабуть, в гулагах ви пройшли добру школу життя і переконалися, до яких страхіть призводить тоталітарний режим.
 
– Це точно! Там я познайомився із в'язнями сумління, воїнами УПА, прибалтійськими "лісовими братами", священиками. Вони стали для нас ідейними наставниками, вчителями.
 
– Пане Василю! Вам недавно дали змогу ознайомитися із вашою справою в колишньому архіві КДБ.
 
– Зняв я копії своєї справи, яку збережу для нащадків.
 
– Будучи реабілітованим, чи зазнавали ви переслідувань з боку органів держбезпеки?
 
– Постійно! Мені важко було влаштуватися на роботу. Дійшло до того, що вже в 1989 році нас, колишніх в'язнів "Граніту Верховини" примушували покаятися в районній та обласній газетах за "скоєний злочин". Ми відмовилися. За нас підписався якийсь міфічний Джумеля (без імені).
 
– Пройшовши кола Дантового пекла, мабуть, маєте моральне право застерегти українців від небезпеки повернення (не дай Боже!) до тоталітаризму, коли на замок закривається рот, люди боячись репресій, стають інертними, сповідуючи філософію "моя хата скраю".
 
– На жаль, репресивні дії влади щодо представників не правлячої партії, необ'єктивність рішень наших судів, наступ на паростки національного відродження сьогодні проглядаються.
 
Подивіться, що коїться у Верховній Раді, як витирають ноги об Конституцію, яке ставлення влади до опозиції, свободи слова, сміливих і непідкупних журналістів. Такий стан справ в Україні не може не стурбувати не лише нашу прогресивну громадськість, але й демократичний світ з його урядами. Тому-то й ставлення до українців на Заході негативне.
 
Що зникнення редактора харківської газети "Новий стиль" Василя Клементьєва не є повторенням справи Георгія Гонгадзе?
 
А цілеспрямований методичний наступ амбітного, далеко не слов'янського походження міністра освіти та науки Дмитра Табачника на все українське, чинення ним реформи, направленої на руйнацію національної освіти та науки, вихолощення з підручників за 5 клас великих патріотичних пластів нашого минулого, русифікація – все це має проходити повз нас і не викликати супротив?

 

Байдужість, інертність – велике зло, що поховають патріотизм. Всі ми повинні прокинутися від дрімучого сну, як вчив великий Духнович, щоби не повторити помилки минулої історії.

Ярема Селянський

26 вересня 2010р.

Теги: репресії, політв’язні, КДБ, УПА,

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 9
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини