Імпортні... безпритульники, або Невдовзі в Україні не зможуть утримувати нелегалів

Начальник Мукачівського прикордонного загону підполковник Вадим Мотрошилов знову повідомив про актуальність теми нелегальної міграції для нашого краю, яка є однією з найбільш злободенних для нашого краю. Адже Закарпаття межує з чотирма європейськими державами, куди вихідці з азіатських країн прагнуть потрапити, аби заробити.

Імпортні... безпритульники, або Невдовзі в Україні не зможуть утримувати нелегалівНе проти «розжитися» на цьому і деякі наші земляки — «патріоти», які вмудрились налагодити «нелегальний бізнес» і мати з цього хороші прибутки, піддаючи національній загрозі та небезпеці не тільки рідну Україну, а і життя та здоров'я своє, сусідів, родичів.

Пригадалась «НП», яка трапилась на Перечинщині наприкінці 2005 року (в жительки села Сімер медики висіяли паличку черевного тифу, а у воді виявили ще інфекцію з «азіатським походженням». За однією з офіційних версій, зараза у воду витекла з трупів «чорних», на яких дехто поповнив вміст гаманця. Повідомлення викликало паніку не тільки серед місцевого населення -затрати на лікування у наш час прирівнюється до затрат на відпочинок на Багамах, — а й острах у чиновників, які налякались, що, підчепивши собі інфекцію, стануть не тільки імпотентами та безплідними, а й світ перестане існувати (міський голова навіть звернувся до перших осіб країни з проханням ввести надзвичайний стан на території Перечина). На щастя, районні санепідеміологи поставили заслін виявленій у водогоні паличці черевного тифу і не дали розгорітися епідемії та переповнити місцеву лікарню, яка чи не щодня скорочує фонд ліжко-місць, інфікованими перечницями.

Аби уникнути подібних «перспектив», на ділянці підпорядкованого йому загону підполковник Мотрошилов зобов'язав своїх підлеглих проводити роз'яснювальну роботу серед населення щодо фатальних наслідків від бізнесу на нелегалах - плакатиме імідж, здоров'я, а радітимуть нари.

УТРИМАННЯ НЕЛЕГАЛІВ ОБХОДИТЬСЯ ДУЖЕ ДОРОГО

Громадяни Південно-Східної Азії, які затримуються за спробу нелегального перетину державного кордону, передаються в Павшино, в місце тимчасового утримання, — сказав Вадим Мотрошилов і пояснив:

— За потреби їм надається медична допомога. Якщо внаслідок хвороби нелегальний мігрант помирає, а такий факт мав місце цього року, то Державна прикордонна служба України інформує про це відповідне посольство на території нашої держави. І вже посольство приймає рішення про транспортування покійного представниками того посольства. У разі, якщо посольства нема або дипломатична установа не дає відповіді, тоді з дозволу Державної прикордонної служби за рахунок місцевого бюджету проводиться поховання небіжчика на цвинтарі.

На утримання одного нелегала виділяється до 50 гривень на день (1500 гривень у місяць?! Це при наших з вами зарплатах? — автор). За приблизними підрахунками, Пав-шино щороку потребує 150 тисяч доларів. На сьогодні у Павшині утримується 400 осіб, хоча заплановано від 250 до 300.

Кошти, які виділяються з держбюджету, йдуть на забезпечення триразового харчування нелегальних мігрантів. До того ж, благодійні організації, які діють на території Мукачева, організовують і видають три рази на тиждень додаткові пайки, куди входить необхідний асортимент продуктів — в додаток до того харчування, яке організовує Мукачівський прикордонний загін. Благодійники беруть на себе і затрати, пов'язані з лікуванням. Тому, напевне, і подобається депортованим нелегалам знову і знову повертатися до нас.

— Є випадки, коли «повторники» затримуються втретє після чергової спроби порушити державний кордон, — повіломив підполковник.

Ужгородка Лариса стурбована тим, що по місту вільно ходить багато нелегалів. На це вона (присутні також, - автор) отримала відповідь:

— Всі нелегальні мігранти, які утримуються у Павшині, мають право подати в Міграційну службу заяву про отримання статусу біженця. Ці заяви у визначеному порядку розглядаються в міграційному відомстві, потім із заявниками працівники МС проводять відповідну роботу, видають їм довідки для звернення до суду щодо отримання статусу біженця. Довідка легалізує нелегального мігранта на те-риторії України до прийняття судового рішення. І я, як прикордонник, не маю законного права утримувати такого мігранта, я його передаю міграційній службі, яка відповідає за його розміщення, харчування і видворення.. Тому, напевно, і нема належного контролю за нелегалами.
Тетяна ГРИЦИЩУК, "Трембіта"
26 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини