Війна з покійниками

Міський голова Ужгорода пішов війною проти покійного батька свого основного конкурента на виборах

Війна з покійниками

З наближенням виборів напруга пристрастей в Ужгороді зростає. Минулого тижня головним новинарем знову став Сергій Ратушняк. Мер зібрав сесію міської ради, з якої вигнали всіх присутніх журналістів. Таке трапилося вперше за весь час існування міської ради. Причина цього стала зрозумілою на самій сесії, коли Сергій Миколайович запропонував депутатам змінити назву вулиці Погорєлова. Вулиця названа на честь батька головного опонента Ратушняка – Віктора Погорєлова. Його батько, Володимир Погорєлов, тривалий час керував комунальним господарством Ужгорода, був шанованою людиною в місті. Цікаво, що рішення про присвоєння вулиці назви на честь Погорєлова приймав усе той же Ратушняк, який пропонував навіть установити там меморіальну дошку.

Паралельно людина з оточення міського голови подала заяву до прокуратури проти покійного батька Віктора Погорєлова. Такі вчинки Ратушняка викликали здивування у більшості оглядачів. Адже для Закарпаття зачіпати пам'ять померлих предків у політичних сутичках – річ незвична.

У цьому експерти бачать зміну політичного курсу нинішнього мера. Якщо ще кілька тижнів тому в усіх інтерв'ю він наголошував, що не бачить конкурентів для себе, то тепер Ратушняк фактично оголосив відкриту війну Погорєлову.

Та крім моральних і політичних моментів, є ще й юридичні і суто практичні речі. Адже для того, щоб змінити назву вулиці, потрібно провести громадські слухання серед її мешканців. Це справа неважка, враховуючи, що там живе всього кілька десятків сімей. Проте міська влада не захотіла (чи повважала за непотрібне) порадитися з людьми. До того ж тепер усім жителям потрібно міняти паспорти й інші папери, а фірмам – цілий ряд юридичних документів. Сумнівним залишається і саме рішення – як розповіли присутні на сесії депутати, пропозиція Ратушняка так і не набрала необхідної кількості голосів. Це тривожний дзвінок для мера – напередодні виборів раніше підконтрольні йому депутати починають вести себе обережніше і вже не хочуть сліпо виконувати його волю.

Втім, найбільший резонанс викликала заява до прокуратури на покійного батька Віктора Погорєлова – Володимира Степановича Погорєлова. Якщо юристи розводять руками, не розуміючи, чого саме хоче добитися міський голова, то ужгородці говорять про моральні аспекти цієї інформаційної атаки. Хоча за останні роки всі вже звикли до різної "чорнухи", яка супроводжує вибори, та все-таки залишались певні моральні межі, які ніхто дотепер не переступав.

Сергій Ратушняк спочатку відмовився прокоментувати рішення про перейменування вулиці та відносно заяви до прокуратури. Тоді кореспондент "Місцевого часу" сформулювала запитання Сергію Миколайовичу конкретніше: "У чому ж причина нападок на покійного батька Віктора Погорєлова? Адже свого часу саме Ви, як міський голова, прийняли рішення про те, щоб назвати вулицю на честь Погорєлова".

На це ужгородський мер все ж дав свій коментар для наших читачів:

– Я з міською радою – так, як і зараз з міською радою. Ідіть і з'ясуйте у тих, хто вам платить, що вони у парку збудували.

Сам Віктор Погорєлов також був небагатослівний: "Я не знаю, що коїться з Сергієм Ратушняком. Він – втомлена людина, йому час відпочити. Або звернутись до лікарів. Я спокійно ставлюся до цього. Очевидно, це єдині його аргументи напередодні виборів, це звичний для нього метод. Бог йому суддя".

Як стало відомо редакції "Місцевого часу", ветеранські організації Ужгорода вже звернулися з відкритим листом з вимогою не турбувати пам'ять померлого і не використовувати в політичних цілях такі брудні методи. Також із відповідним проханням виступили колишні керівники міста та цілий ряд релігійних діячів краю.

Ми звернулися за коментарем до кандидата соціологічних наук, директора Карпатського центру полінгових досліджень Федора Шандора:

– Закарпатці традиційно є релігійними людьми, для яких існують певні моральні норми. Ситуація з покійним батьком Погорєлова, якого нині паплюжать, має дуже негативне сприйняття в ужгородському соціумі. І якщо до всіляких брудних технологій в ужгородців уже виробився імунітет, то обставина, коли опоненти Погорєлова переступили певні моральні норми, викликала в місті негативний резонанс.

Думаю, ця акція вдарила бумерангом по її організаторах. Можна прогнозувати, що цей скандал переломив кампанію, і я не здивуюсь, якщо наступні соцопитування покажуть, що Погорєлов вийшов на перше місце. Ужгородці навряд чи пробачать чинному меру таке відверте порушення норм християнської моралі. За всю історію виборів на Закарпатті я не пригадую випадку, коли б хтось дозволив собі так грубо зачепити пам'ять померлого батька свого опонента.

Юрій Совбан, "Місцевий час"

23 вересня 2010р.

Теги: Ратушняк, Погорєлов

Коментарі

п 2010-09-29 / 09:20:00
не біг би его Блаженство поперед паровозу :)

Так 2010-09-27 / 18:05:00
на міського голову Ужгорода его Блаженство метрополіт Володимир благословив Погорелова В. це відбулося у монастирі.....

Иван 2010-09-27 / 14:22:00
Да пофигу мне что один, что другой. Одного поля ягода!

Маша, 2010-09-27 / 11:55:00
Никто тут сопли не распускает, просто есть какие-то человеческие и моральные нормы, которые НЕЛЬЗЯ переступать.
Но у Раты их давно нет. Кому нужен такой мер - вперед!
Вас ждет та же участь, он ни про кого кроме себя любимого никогда не подумает, разве, что чтоб польсьить соему самолюбию, махнет разок пальцем в сторону старушки ( про это потом обязательно красочно расскажет его РІО) и все. на этом для людей ОНЕЦ. ДУМАЙТЕ Ужгородцы!

Иван 2010-09-26 / 21:41:00
Эта статейка написана не с целью защитить авторитет покойника, не будьте смешными! Наверное к этому причастен сам Погорелов, который не брезгут воспользоваться подкинутой неадекватным мером идеей, дабы распустившие сопли бабушки проголосовали за него. Мексиканский сериал!

Злюка 2010-09-25 / 23:29:00
Рата шизофреник и поетому его неадекватные действия приводят к краху городскогообщества.Он виноват во всем,поетому его надо изолировать.Папа ты сам сопи распустил защищая щизофреника и бандита

Папа 2010-09-25 / 09:28:00
Що ви соплі тут пускаєте?Хто з вас, поборників справедливості може сказати хоч щось про заслуги старого Погорєлова. А я знаю, що будучи при владі, він обклався нерухомістю, а таких патріотів, як ви — у Сибір відсилав. Але бачу, що тут розвинулась струя, коли у кожному розбитому у вас дома вікні чи у тому, що хтось наклав під вашу хату винен Рата. респект, пацани, будьте й алі на цій хвилі!!!

pravda 2010-09-25 / 09:27:00
рата - лох, прогнав так, що показав всі свої проблеми з самим собою. йому час відпочити

со сторони 2010-09-24 / 21:09:00
Бред. Дурею от того, что люди ету написанную дурь считают нужним обсуждать.

заблудивший 2010-09-24 / 20:46:00
Вероятно, городские власти Ужгорода под командованием п.Ратушняка испытывают при асфальтировании улицы Гагарина новые технологии сохранности водопроводных люков, которых в Ужгороде катастрофически не хватает. Достаточно пройтись по Гагарина, чтобы убедиться в дебилизме ремонтников – все (!), т.е. несколько десятнов (или сотен!) водопроводных люков закатали под пятнадцатисантиметровый слой асфальта!!!

ужгородец 2010-09-24 / 13:23:00
поцілуйте ви всі рату в гузицю.

Китайський льотчик 2010-09-24 / 10:07:00
Він звичайно не хворий, він просто настільки знахабнів, що вважає, що має право вирішувати долі вже не тільки живих, але й мертвих. Рата явно забув що він всього навсього найманий робітник мешканців міста. Треба буде нагадати йому 31 жовтня.

Лія 2010-09-24 / 10:01:00
Ратушняк, не просто хвора людина, хворій можна пробачити і забути (проте, більше не мати з нею справи), він - втратив усе людське і моральне, усе.
Таког робити неможна було ні в якому разі, не не просто ганебно, це противно і жахливо.
Це- не іде в порівняння навіть з копирсанням у чюжій брудній білизні....Сказав би, що у Погорелова є коханка (була б - давно сказав би - респект дружині), а так себе вести. Бог йому суддя, а люди своє слово скажуть.

заноза 2010-09-23 / 21:11:00
Ратушняк цю війну програе.......

як так? 2010-09-23 / 14:19:00
Ратушняк переступив допустиму межу - втратив почуття реальності. тепер він точно не має ніяких шансів

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини