Хто зможе вивести Ужгород з кризи?

Анекдот з життя: Один досить впливовий колишній обласний чиновник, повернувшись з відрядження з Москви, розповідає колезі: «Якби ти знав, як динамічно розвивається Москва, які там темпи, які зміни, якого високого економічного розвитку вони досягли… Будапешт – просто в «прольоті». А коли ти востаннє був у Будапешті, - запитує колега. Я там взагалі ніколи не був, - відповідає чиновник.

Хто зможе вивести Ужгород з кризи?

Що ми бачили навколо себе, щоб порівняти Ужгород з іншими містами та зрозуміти як він розвивається? З чим порівнювати? З колись провінційним у порівнянні з нами угорським містом Ніредьгаза, яке за останній час випередило нас у своєму розвитку років на двадцять? Чи словацькими Кошіце та Пряшевом, відреставрованими, причепурені, в клумбах і фонтанах, жити там надзвичайно комфортно та зручно. Так це Євросоюз, скажете ви. Тоді порівняймо зі Львовом, яке за останні роки змінилося до непізнаваності і невпинно набирає європейськості. Або краще з Івано-Франківськом—подібним обласним центром не з кращим потенціалом і можливостями, але динамічним розвитком. Можна присоромити нас Коломиєю, Мукачевом...Це – райцентри, охайні і відреставровані. А Ужгород? Можливо, варто перенести обласний центр в Мукачево чи, врешті, дамо собі раду – змінимо тенденцію деградації на тенденцію розвитку?

Цей пасаж виник цілком випадково: автор статті під час ділової зустрічі з молодим прагматичним менеджером в офісі його комерційної компанії був неприємно вражений продемонстрованим слайд-шоу "Ужгород у порівнянні з Ніредьгазою, Мукачевом, Коломиєю". З іншого боку-- приємно переконатися, що доля міста так глибоко турбує молодих самодостатніх ужгородців, які хочуть вивести Ужгород з кризової депресії.

Це зачепило – я задумався. І - відверто, хотів би, щоб і читач задумався, особливо напередодні чергових виборів Ужгородського міського голови.

Як виглядає Ужгород сьогодні? Досить сумно: вулицями міста зграями бігають собаки, вода – по графіку, вода – неякісна, дороги розбиті, тротуари – не кращі, освітлення міста – неналежне, часто взагалі відсутнє, висока загазованість, затори на дорогах, сміття стало звичним атрибутом... І все це формує культуру городян на рівні лускання зернят, плювання і матів. Хто винен? Ратушняк С.М.? Та всі ці явища були й при Ландовському, і при Сембері, і при Погорєлові. Трохи більше, трохи менше.

Сембер розпочав будівництво Боздошського мосту, Ратушняк продовжив, Погорєлов закінчив. Басейн "Спартак", побудований для громади міста ще за часів Чехословацької республіки, під час керівництва містом Сембера закривали за антисанітарію, при Погорєлові був басейн, але – без води, Ратушняк ліквідував його. Ужгородці залишилися без басейна. Як розділити лаври?

Ратушняк ініціював будівництво аквапарку на Боздоші і знайшов інвестора, та забракло фаховості в реалізації проекту. Погорєлов увесь свій талант направив на боротьбу з будівництвом аквапарку. Ратушняк просить підтримки ужгородців на референдумі. Погорєлов заважає проводити референдум. Ужгороді кажуть аквапарку "так", Ратушняк каже "хочу, але не можу", Погорєлов – мовчить, Сембер взагалі непричетний. Як розділити лаври?

Руйнуються найбільші архітектурні надбання міста. На очах у нинішнього мера, цегли за цеглиною розбирають історичну споруду на площі Театральній, а він публічно визнає, що не може нас захистити. Погорєлов з "руйнівником" стародавнього міста в одній команді, бо хоче ще раз стати мером. Ось вам і вся закарпатська правда! А лаври як розділити?

Спочиваючи на лаврах, один каже: "Я під мукачівських ніколи не ляжу, я ніколи не ляжу під київських!". Ми кажемо: "Не лягай, але забезпеч належне фінансування розбудови міста за рахунок державного й обласного бюджетів". Інший лягає й під мукачівських, і під київських, але фінансові потоки все одно в економіку міста не направляються.

Один сформував команду, та виявився бездарним керманичем, інший – більш талановитий, та команду так і не зібрав. Результат один: автобан проектується в обхід Ужгорода, Євро 2012 – пролетіли, функціонування ужгородського аеропорту під питанням, межі міста не розширяються, перспектива – туманна.

Що робитимемо, шановна громадо? Як змінюватимемо тенденцію? Дійсно, ужгородці не завжди мали можливість обирати серед титанів, зазвичай боротьба точилася між слабкими кандидатами: Сембер-Слободанюк, Погорєлов-Чучка і т.д. Натомість на  минулих виборах "вага" кандидатів виросла – Ратушняк-Гісем-Чижмар. Передвиборчі прогнози обіцяють, що цьогорічні перегони теж запропонують до вибору "кваліфікованих" серйозних кандидатів і ми матимемо вибір між звичним та новим.
 
Серед можливих кандидатів, які на слуху, вперше будуть балотуватися Жолтані, Синишин, Приходько. Якщо двоє перших прагнуть зафіксуватися на політичному ринку, то Приходько – фігура, яка явно може претендувати на перемогу.  Ефективний державник (заступник голови Закарпатської ОДА при Країлі, Устичі, Балозі, Москалі) самодостатній, успішний керівник бізнесових проектів (генеральний директор СЕЗ "Закарпаття", член наглядової ради ЗАТ "Єврокар", генеральний директор Агенції із залучення інвестицій), ректор Академії управління персоналом при Президенті України – особа, яка поєднує досвід як державного управлінця, так і бізнес-менеджера, має досвід роботи як в центральних державних органах, так і в регіональних структурах сильно виділяється серед інших кандидатів. Можна впевнено сказати, що людина з таким багажем на посаду Ужгородського міського голови ніколи раніше не претендувала.
 
Практика свідчить, що всіх цих переваг недостатньо для перемоги на виборах, адже вирішальну роль відіграють політтехнології. У каскаді різноманітних виборчо-політичних заходів чи зможе виборець розпізнати ту людину, яка найбільше сьогодні потрібна місту? Це те питання, над яким варто поміркувати громаді міста, перш ніж зробити вибір між минулим і майбутнім, між старим і новим.

22 вересня 2010р.

Теги: вибори, Ратушняк, Погорєлов, Приходько

Коментарі

2010-09-28 / 12:49:00
І Панов і Приходько достойні йти на мера міста!!!!! нам би жилось краще!!!! а хочете голосувати за мера, який нас називає свинями (РАТА) - будь ласка! тільки потім ні на кого не нарікайте!!!!

тося 2010-09-27 / 12:18:00
як на мене - цілком правдива стаття! хіба не так з вами живемо??? соромно за місто! можливо, якби Приходька допустили до влади, то щось би в нього і вийшло!!!

2010-09-27 / 09:51:00
"Приходько бездарний чинуша.Кращеб Панов йшом у мери".
Приходько чистий вихованець комсомолу, який весь час озирається на тих, хто вище в таблиці про ранги, вміло перефразовує чужі слова, компілює чужі тексти, використовує чужі ідеї, користується чужими напрацюваннями.
Про Панова - шкода часу і слів - абсолютно пусте місце.

оля 2010-09-24 / 11:57:00
ні про шо

Христофор Боніфациєвич 2010-09-24 / 10:16:00
Воно все звісно так, Ужгород катастрофічно втрачає позиції вже навіть на фоні інших закарпатських міст. І це в першу чергу "заслуга" Рати, як би він не намагався довести протилежне.

Малий бізнес.колишня коханка. 2010-09-23 / 21:25:00
Приходько бездарний чинуша.Кращеб Панов йшом у мери.

Житель 2010-09-23 / 12:15:00
Якщо Панов так сильно заздрить Приходьку, то чому, по вашому, він виставляє Приходька таким білим і пушистим? Шось розумніше не можете писати?

Житель 2010-09-23 / 11:59:00
А хіба не все одно, замовна стаття чи ні? головне, що суть - правдива, та і серед тої всьої братіїї, яка балатується в мери - він і дійсно самий "білий Приходько",

читач 2010-09-23 / 11:01:00
Спочатку читав статтю із захопленням. Думаю, хоч одна людина написала цікаво, більш-менш об"єктивно, викладаючи суть питання, а не нападати на когось і когось захищати. Проте дійшовши до двох останніх абзаців, все зрозумів. Стаття за білого Приходька.

Закарпатець 2010-09-23 / 10:21:00
"варто перенести обласний центр в Мукачево"
ВАРТО, і хай там в Ужгороді роблять що хочуть, не будуть соромити Закарпаття таким обласним центром.

ha-ha-ha 2010-09-22 / 23:37:00
а ще примітивніше написати цю статтю Панов не міг?:):):):)

антикриза 2010-09-22 / 23:37:00
Думаю Жолтані зможе. У період кризи в Україні він відкрив рекордну для Ужгорода кількість магазинів. І політичну кризу йому під силу подолати!

Тарас 2010-09-22 / 23:26:00
Ну і Володю Панов -обісрав усіх! Оце твоя сутність .Ален, не бери приклад з свого батька . Усім бажае плавати у гівні ,завжди заздрив Приходьку.

Володя 2010-09-22 / 21:19:00
Правильно.Голосуйте за Ужгород.ЗА Погорелова!!!

влад 2010-09-22 / 21:12:00
выборы 31 покажут кто для кого авторитет, не вам судить пусть ужгородцы ответят сами на этот вопрос. а что 200 грн. которые вы башляете ужгородцам за их голос для них авторитет.
P.S.Ужгородцы берите деньги.Кидайте лохов.Голосуйте за УЖГОРОД.

ember 2010-09-22 / 20:44:00
Vernite Emila Popovycha!

ember 2010-09-22 / 20:37:00
Material javno napisanyj v sshtabe Prikhodjko, kak i vse materialy, gde pishetsja, shto mozhet pobeditj ili Ratushnjak, ili Pogorelov, v shtabe Pogorelova!
Nado toljko umetj chitatyj mezhdu rjadami!

Банщик 2010-09-22 / 20:15:00
Яка команда-такий i кандидат.ПУСТОЗВОНИ!!!!!

ужгородец 2010-09-22 / 20:10:00
ратушняк---наш мер

рома 2010-09-22 / 19:37:00
Приходько авторитет? Вы что из дуба упали. Бывший комсомолец. Ни одна инвестиция не пришла благодаря ему. Хотя он руководил как раз комитетом инвестиций. Что он сделал для города? Назовите хотя бы один проэкт. Проспект отремонтировал? Дороги? Завод запустил? Ребята... тупо

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини