Закарпатська УНП вимагає від депутатів облради виступити на захист української мови

Закарпатська обласна організація Української Народної Партії звернулася до депутатів місцевих органів влади розглянути питання захисту української мови на позачергових сесіях та направити свої рішення щодо захисту державної мови до Верховної Ради.

Закарпатська УНП вимагає від депутатів облради виступити на захист української мови
Керівництво обласної УНП закликає протидіяти розгляду законопроекту № 1015-3 "Про мови в Україні", який всупереч чинній Конституції, передбачає надання російській під виглядом регіональної фактичного статусу другої державної мови на рівні з українською.
 
У Верховній Раді зареєстрований проект закону "Про мови в Україні", авторами якого є член Партії регіонів Олександр Єфремов, лідер Компартії Петро Симоненко та депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький. УНП розцінює цей законопроект як замах на Конституцію, зазіхання на державний суверенітет та спроби посіяти розбрат, розколовши Україну за "регіональною" ознакою.
 
"Сам факт появи ганебного "мовного" законопроекту свідчить, що за такої ментальності влади реалізація українських національних інтересів стає неможливою. УНП вбачає причину українських негараздів, - в тому числі, економічних, - у відсутності національної свідомості українських можновладців", - переконані в партії.
 
У зверненні Рада Закарпатської обласної організації УНП вимагає "припинити антиукраїнську вакханалію правлячої коаліції, яка намагається переглянути мовне законодавство, запроваджене Основним законом". А також, попереджає, що "такі кроки коаліції є вкрай небезпечними для державної стабільності. Лідери парламентської коаліції в черговий раз довели, що вони відчувають себе не представниками суверенної європейської України, а губернаторами Малоросії, які виконують доручення Кремля з масованої русифікації українців".
 
Окрім цього, в разі неприйняття відповідного рішення Закарпатською обласною Радою, представники УНП проведуть масові пікетування.
 
 
Заява Ради Закарпатської обласної організації Української народної партії
щодо захисту української мови
           
Українська мова та держава в небезпеці!
 
Тепер, парламентська більшість планує ухвалити нову редакцію закону про мову, яким фактично обмежується функціонування української мови, яка є цементом української державності. Ми переконані в необхідності негайного зняття з розгляду парламенту законопроект №1015-3 "Про мови в Україні", який, всупереч чинній Конституції, передбачає надання російській під виглядом регіональної фактичного статусу другої державної мови на рівні з українською. Ми розцінюємо цей законопроект як замах на Конституцію, зазіхання на державний суверенітет та спроби посіяти розбрат, розколовши Україну за "регіональною" ознакою.
 
Антиконституційний законопроект Народних Депутатів України від Партії регіонів Олександра Єфремова, Компартії Петра Симоненка та Блоку Литвина Сергія Гриневецького продовжує імперську традицію знищення української мови, запроваджену Емським та Валуєвським указами Російської імперії, а також заходами Леніна та Сталіна щодо русифікації України. Формально визнаючи статус української як єдиної державної мови, законопроект офіційно запроваджує двомовність - вільне використання російської мови у всіх сферах діяльності, включаючи діловодство, судочинство, проведення досудового слідства, набуття освіти, ужиток в державних та регіональних владних установах. Ми категорично протестуємо проти знищення української мови в незалежній Україні та переведення україномовних громадян в ізольоване становище.
 
Автори законопроекту прикривають спроби знищити українську мову намірами привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов. Однак цей документ передбачає, що держава сприяє розвитку мов нацменшин за умови, що не завдається шкоди розвитку мови корінної нації. Гарантуючи захист 15 мовам національних меншин в Україні, скандальний законопроект чомусь присвячує окрему статтю російській мові. Його автори стверджують, що для більшості громадян України російська мова є або рідною мовою, або мовою повсякденного спілкування. УНП нагадує, що Україна є унітарною країною, де етнічні українці складають переконливу більшість громадян. Ми наголошуємо, що російська мова не потребує захисту, оскільки почуває себе в Україні краще, ніж на батьківщині.
 
Сам факт появи ганебного "мовного" законопроекту свідчить, що за такої ментальності влади реалізація українських національних інтересів стає неможливою. УНП вбачає причину українських негараздів, - в тому числі, економічних, - у відсутності національної свідомості українських можновладців. Мова – це невидимий кордон, який захищає державу та її інтереси. В Україні двомовні уряд та парламент не ідентифікують себе саме з Україною та не відділяють себе ментально від Росії та її інтересів. Через це українські кошти працюють на російську економіку, - приміром, в Криму майже задарма перебуває ЧФ РФ, а в РФ залишаються багаторічні борги по вкладах українців в „Ощадбанку СРСР". Разом з тим, Україна оплачує двомовність бюджетними дотаціями за транзит російського газу до ЄС.
 
Лідери парламентської коаліції в черговий раз довели, що вони відчувають себе не представниками суверенної європейської України, а губернаторами Малоросії, які виконують доручення Кремля з масованої русифікації українців.
 
 
ЗАКЛИКАЄМО:
 
1. Депутатів місцевих органів влади розглянути це питання на позачергових сесіях та направити свої рішення щодо захисту державної мови до Верховної Ради. Захищай українське, бо це - твоє! Лише у такий спосіб можна відстояти своє право бути українцем у своїй державі.
2.  Президента України як гаранта Конституції вжити заходів, щоб припинити антиукраїнську вакханалію правлячої коаліції, яка намагається переглянути мовне законодавство, запроваджене Основним законом. УНП попереджає, що такі кроки коаліції є вкрай небезпечними для державної стабільності.
21 вересня 2010р.

Теги: українська мова, УНП, законопроект

Коментарі

ember 2010-09-22 / 13:17:00
Ja za zashchitu uklrajinskovo, vengerskovo, russkovo, rusinkskovo, poljskovo, krymnskotatarskovo, bolgarskovo, grecheskovo tdtp..... jazykov. V etom net nichevo plokhovo. Jesli UNP dopishet eti i drugie jazyke, mogu ikh podderzhatj!
No on i do etovo jeshcho ne dorosli:))

István 2010-09-21 / 19:52:00
А кто выступает на Закарпатье против украинского языка???

НОВИНИ: Соціо

11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини