Закарпаття: З палаючого будинку сусіди винесли і врятували двох малолітніх хлопців (ОНОВЛЕНО)

Чергова пожежа в с. Білин Рахівського району, що на Закарпатті, ледве не закінчилася трагедією – загибеллю двох малолітніх дітей. На щастя, вправність і мужність, проявлені під час гасіння пожежі місцевим населенням та рахівськими вогнеборцями, зуміли врятувати хлопчиків від вірної смерті та зберегти житловий будинок від знищення.

Закарпаття: З палаючого будинку сусіди винесли і врятували двох малолітніх хлопців (ОНОВЛЕНО)Стан дітей, котрі зараз перебувають в Рахівській районній лікарні, важкий, правда, медики переконані, що їх життю вже нічого не загрожує, хоча процес лікування буде складним і довготривалим. Особливо постраждав старший, 5-річний, Василь, у котрого діагностували гостре отруєння чадним газом, термічні опіки 1-2 А ступеня нижньої третини живота, правої нижньої кінцівки. На рік молодший Олексій отримав гостре отруєння чадним газом та термічні опіки 1-2 А ступеня попереку, його наразі вже переведено з реанімації до дитячого відділення.

Цьому передували такі події. Пообідді сусіди багатодітної родини Травчуків (прізвище з етичних міркувань змінено) помітили, що з їхнього помешкання назовні вириваються клубки диму. Один із сусідів згадав, що в помешканні можуть бути діти, адже в будинку разом з трьома дорослими мешкає й п’ятеро дітей, миттєво кинувся в епіцентр пожежі. Оскільки в кімнаті від диму нічого не було видно, 33-річний Юрій Маркульчак спочатку розбив вікно, а потім таки натрапив на одного з хлопчиків, який лежав на ліжку біля вікна. Сміливець, не гаючи часу, підхопив дитину на руки й передав його через вікно назовні. На той момент в кімнату забігли рідний брат дітей 15-річний Сергій ще з одним сусідом Михайлом Волічаком. Вони й знайшли другу дитину і також через вікно транспортували на свіже повітря.

Тим часом, на місці події вже працювали рахівські вогнеборці. Про те, що в с. Білин горить житловий будинок в оперативно-рятувальну службу району надійшло повідомлення об 16 год. 49 хв. Не гаючи часу, до місця виклику направилася чергова варта ПДПЧ-3. Завдяки своєчасним та вмілим діям вогнеборців (щоб пришвидшити прибуття до місця виклику водій пожежного автомобіля прийняв рішення скоротити шлях на п’ять кілометрів й переїхав через гірську річку), яким допомагали й місцеві мешканці, було врятовано дерев’яний будинок від знищення, і родина матиме дах над головою. Звісно, будівля потребує відповідного ремонту, бо стихія встигла таки знищити дерев’яні конструкції та домашнє майно в кладовій, де саме й виникла пожежа через коротке замкнення електромережі. Окрім цього, від диму й гару сильно закоптилися стіни й стеля інших кімнат будинку. Та й самі діти, коли їх винесли на свіже повітря від сажі аж почорніли.

Стосовно хлопчиків, то на момент, коли їх врятували вони вже втратили свідомість. Правда, Олексій, ковтнувши свіжого повітря, відразу прийшов до тями й почав плакати. А от, щоб повернути до життя Василя, йому довелося робити штучне дихання. Через кілька хвилин діти вже були під опікою лікарів, які прибули на виклик.

Отака сумна історія, на щастя, без трагічного завершення. Напевно, її можна було б уникнути, коли б дорослі не залишили двох хворих малолітніх дітей на тривалий час без нагляду…

Коментуючи ситуацію, начальник головного управління МНС України в Закарпатській області Іван Гецянин наголосив, що вчинок цих людей заслуговує на подання для участі у Всеукраїнській акції „Герой-рятувальник року”, яка проходить щорічно з ініціативи Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області
24 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини