Закарпатські журналісти побували в рейді разом із працівниками ДАІ

Про працівників Державтоінспекції не розповідає анекдоти хіба що лінивий. В народній уяві "даішники" постають і хабарниками, і грубіянами, і просто безкультурними типами, від яких добра не жди, а лише біда сердешним водіям... А останнім часом з'явилася "мода" знімкувати на "мобілки" інспекторів ДАІ і викладати потім відзнятий матеріал "для приколу" в Інтернеті.

Закарпатські журналісти побували в рейді разом із працівниками ДАІ

Але ніхто з нас при цьому не ставить себе на місце рядового інспектора, не хоче простояти кілька годин під дощем чи снігом на дорозі, вислуховуючи хамство "крутих" водіїв.

ІНСТРУКТАЖ ПІД ДОЩЕМ

Усі "принади" дорожньо-патрульної служби відчули на собі цього тижня журналісти обласних ЗМІ, які на запрошення керівництва ВДАІ області взяли участь в рейді спільно з працівниками міліції.

Підходимо на восьму ранку в Ужгородське ДАІ. Легкий дощик плавно переходить в зливу, навіюючи думки про теплі кабінети та запашну каву. Але робота є робота, й командир взводу ДПС міста капітан міліції Віталій Лещинський проводить інструктаж перед виїздом на маршрут. Ми патрулюватимемо у білій "Шкоді-Октавії" разом із прапорщиком міліції Андрієм Шляхтою та старшим сержантом Василем Фединишинцем.

Капітан Лещинський радить особливу увагу звертати на грубі порушення ПДР: керування ТЗ в стані алкогольного сп"яніння, "підрізання" машин під час руху, ненадання переваги пішоходам на пішоходних переходах тощо. Цікавлюся, яка в Ужгороді нині статистика аварійності. Мій співрозмовник каже, що загалом ситуація поліпшилася, самих аварій поменшало, але турбує стуація із загиблими. З початку року на дорогах обласного центру трапилося 5 ДТП, в яких гинули люди (торік за аналогічний період була лише одна).

4 НАРЯДИ НА ВЕСЬ УЖГОРОД

Цікаво, що на весь 130-тисячний Ужгород налічується лише 18 інспекторів ДАІ, а в наряди з патрулювання вулиць міста щодоби заступає лише четверо інспекторів ДПС. Звісно, цього надзвичайно мало, аби навести лад у місті. Скоріше би вже встановили на основних перехрестях та на в'їзді-виїзді в місто обіцяні камери відеоспостереження. Це би і самих інспекторів розвантажило від "живого" патрулювання, й порушення ПДР водіями та пішоходами легше документувати, переглянувши відеозапис. Та і, як не крути, з відеокамерою не "домовишся", аби уникнути покарання за скоєння правопорушення... Практика відеодокументування давно поширена у всіх цивілізованих державах і великих містах, прийдемо до цього і ми.

Наразі ж "пишуть" самих працівників ДАІ. Відзнятими водіями на мобільні телефони "приколами" за участі інспеторів ДАІ тішиться весь Інтернет. У нас теж один лобуряка (кажуть, це житель Перечинщини, котрий їздить на "Ниві") полюбляє "строїти" працівників ДАІ (мовляв, ти не так представився, не так руку до фуражки приклав і т.д.), знімаючи все на телефон.

Звісно, всі питання зняла би американська практика роботи поліцейських. У США поліцейські машини оснащені стаціонарною відеокамерою, яка кріпиться на передній панелі й фіксує все, що відбувається перед нею. Американський поліцейський повинен вести бесіду з порушником так, аби постійно перебувати в полі зору цієї відеокамери. Тоді чітко видно, хто як себе поводив, чи хамив водій, чи брав від нього гроші поліцейський тощо. Нам до Америки, звісно, далеко, проте щось таки треба робити, аби навести лад у цьому питанні.

ПРАВИЙ ТОГО, У КОГО ПРАВ БІЛЬШЕ?

А наразі про роботу служби ДАІ складається двояке враження. Законослухняні водії інколи справді потерпають від свавілля окремих стражів доріг, не дуже обтяжених, скажемо так, моральними гальмами. Проте є й зворотній бік медалі, про що теж треба говорити. "Круті" водії, до яких слід віднести в першу чергу керівних працівників державних, правоохоронних, контролюючих структур, а також їх численних синків, дружин, кумів, сватів і т.д.--відверто хамлять інспектору, перетворюючи часом рядову перевірку документів на ціле "шоу" з погрозами, матюками, дзвінками по телефону тощо. До слова, досвідчені "даішники" навчилися майже безпомилково визначати, чого можна очікувати від водія-- по його зовнішному вигляді, "крутизні" самого авто та навіть його номерів. Почути від такого "блатняка" фразу на кшталт "А якого х.. ти мене зупинив?!" давно вже перестало бути дивиною, зізнаються самі інспектори. Зіткнулися з подібним і ми під час нашого рейду. Водій чорного "Мерседеса", побачивши направлену на нього відеокамеру, апелює: "Нах.. ти мене в тєлєвідєніє показуєш..." Кремезний водій "Фольксвагена" на іногородніх номерах теж недобре зиркнув у наш бік. "Усміхніться, будете в телевізорі",--кажемо симпатичній панянці на "крутому" джипі з відповідними номерами, який інспетор зупинив для перевірки документів. Проте всіх перевершив худий, кавказького вигляду хлопчина, якого зупинили на "Деу" біля "круга" навпроти готелю "Ужгород". Тут щочетверга працюють спільно з "даішниками" працівники Державної виконавчої служби, які виявляють водіїв, котрі не сплатили накладені на них штрафи". Міліціонер зупиняє машину, а держвиконавець "пробиває" її по комп'ютеру, і якщо за власником значиться невиплачений штраф, автомобіль затримують, допоки водій не розрахується з державою.

"ТИ МЕНЕ ЩЕ ЗАПАМ'ЯТАЄШ..."

Державний виконавець Віктор Юрченко каже нам, що лише за дві години сьогоднішнього рейду їм попалися 23 "штрафники", котрі тут же бігли платити штраф. Суми фігурують різні--від 255 до 510 гривень. В основному це штрафи за порушення ПДР, але трапляються й неплатники аліментів, особи, покарані судами тощо.

Доки ми розмовляємо, мою увагу привертає згадуваний "кавказець". З його вимови роблю висновок, що це ніякий не "гастролер", а місцевий. На вимогу сплатити штраф (комп'ютер його висвітлив як боржинка), хлопець починає апелювати до держвиконавця на підвищених тонах. Далі переходить на "ти", матюки й погрози ("ти ще мене згадаєш!"). Побачивши направлену на нього відеокамеру, каже щось погрозливе на нашу адресу й тікає на клумбу, активно комусь телефонуючи. Причому миршавий юнак із сільською вимовою явно не виглядає на "крутяка" (вочевидь, чийсь синок). А як тоді розмовляють з інспекторами справді "сильні світу цього"?--мимоволі напрошується запитання після побаченого. Втім, прапорщик Шляхта каже, що, як правило, такі нахаби відразу "заспокоюються" й воліють чкурнути світ за очі, тільки-но побачать журналіста з відеокамерою чи фотоапаратом...

Як би там не було, проте ми, для чистоти експерименту, зупиняли того дня для перевірки різний автотранспорт: від перевантаженої пасажирами "маршрутки" і пенсіонера за кермом дірявого "Жигуля"--до джипів вартістю кілька десятків тисяч доларів з "відповідними" номерами. Не знати, що казали при цьому їх водії "на вушко" інспектору, проте відкрито ніхто особливо не хамив і "прав не качав". У цьому плані напрошується аналогія з нашими заробітчанами. Ледь перетнувши угорський, польський чи словацький кордон (не кажучи вже за Західну Європу), наші водії вмить стають законослухняними: і машину помиють, і про паски безпеки пам'ятають, навіть "бички" з вікон перестають викидати... Але тільки-но пертинають кордон у зворотньому напрямку, як відразу "розслабляються". Зупиняє такого "даішник", запитує, чому порушив, а той дивується: мовляв, не видиш--я вже вдома...

ЗАКОН-ДЛЯ ВСІХ

Аби не було таких "подвійних стандартів", на українських дорогах і в суспільстві загалом має панувати Закон, а не кастовість і гроші. Принцип невідворотності покарання має тяжіти над усіма правопорушниками, а не лише над "простими".

Однозначно, що після того, як жорсткішими стали штрафні санкції, порядку на українських дорогах побільшало, а самих автопригод поменшало. Закарпаття--не виняток. За статистикою 8-ми місяців, на автошляхах області трапилася 351 дорожньо-транспортна пригода з потерпілими (це на 17,4% менше, ніж торік), в яких 56 (-13,8 %) осіб загинули та 436 (-17,1 %) отримали тілесні ушкодження. Водночас побільшало (22 проти 14) ДТП, в яких водії втікали з місця скоєння пригоди, при цьому 5 потерпілих загинули та 17 були травмовані. 20 таких прикрих автопригод уже розкрито. А загалом у краї припинено 88 812 порушень Правил дорожнього руху, в тому числі затримано 4569 (+3,9 %) водіїв за керування транспортними засобами в стані сп'яніння. Загалом на порушників накладено штрафних санкцій за порушення ПДР на суму понад 15 мільйонів гривень.


 

Володимир Павлюх, ВДАІ УМВС

17 вересня 2010р.

Теги: ДАІ, патруль, журналісти, порушник

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини