Про циган і ведмедиків. Як кандидати у мери виборців дуритимуть

У вівторок, 14 вересня, відбулося чергове засідання прес-центру «Моніторинговий проект «Закарпаття 2010». Закарпатські вибори 2010», ініційованого громадською мережею «Опора». Темою обговорення стали технологічні прийоми претендентів на пост мера Ужгорода й орієнтовні витрати на їхню кампанію.

Про циган і ведмедиків. Як кандидати у мери виборців дуритимуть

Координатор всеукраїнського проекту MESTNYE.com Павло Карайченцев (м. Київ) проаналізував політтехнологічні особливості кампаній кандидатів:

"Найпершим і наймасовішим сьогодні залишається Микола Жолтані. Молодий підприємець, людина – як він себе позиціонує – "з народу", який, одначе, має доволі серйозні амбіції посісти крісло міського голови. Його інформаційна присутність є найбільш насиченою з-поміж інших кампаній потенційних кандидатів. Пана Миколу часто можна зустріти на КВНівських вечірках та серед ромського електорату. Очевидно, свою кампанію він будує на меншинах. Така кампанія гарантуватиме пану Жолтані результат на рівні не менше 3%. Також, завдяки участі у списку молодіжної партії, яку рекламує Жолтані, ромська громада може отримати свого депутата в міській раді. Можна прогнозувати боротьбу Жолтані і Ратушняка за ромський електорат – адже обидва кандидати розраховуватимуть на нього як на своїх базових виборців.

Насиченістю політичними технологіями вирізняється інформаційна кампанія Володимира Приходька. Одразу видно руку професійних київських політтехнологів. Це і специфічні бігборди, і якісна агітпродукція. Проте складається враження певної відірваності цього всього від Ужгорода і його проблем, до того ж поки що жодної із  заявлених  58 стратегічних програм реалізовано не було.

Шоу-бізнесову кампанію обрав чинний міський голова Сергій Ратушняк. Він головною фішкою своєї кампанії зробив відкриття пам'ятників ведмедям. Уже відкрито 2 такі пам'ятники, ще 40 планується встановити найближчим часом. Також готується помпезне святкування дня міста, яке не випадково перенесли під саме голосування. Проте така кампанія є нелогічною з позиції голови міста, який мав би активно звітуватись перед ужгородцями за п'ять років керівництва містом.

Анатолій Синишин робить акцент на здоровому способі життя, заражаючи ужгородців велопробігами. Але навряд чи їх буде достатньо для перемоги в боротьбі за мерське крісло.
Напевно, найменш цікавою є кампанія попереднього міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова. Пан Віктор у своїй візуальній кампанії пропонує комунальні реформи і піднімає господарські проблеми міста. Це робить його кампанію консервативною та господарською. Єдине, чим відзначається Погорєлов, це зелений колір його кампанії.

Зберігає свою присутність Тетяна М'ясковська, яка запам'яталась ужгородцям своєю кампанією на захист безпритульних собак. Вона, як і Синишин та Жолтані, обрала собі певну нішу і намагається в ній закріпитись. Останньою її ініціативою був конкурс серед школярів.

Доволі дивно і неочікувано на вулицях міста з'явилося обличчя Інни Конар. Це найменш відома особистість серед претендентів. Тому сказати щось про неї поки важко".

За словами кординатора громадянської мережі "Опора" Володимира Феськова, експерти організації провели моніторинг для підрахунку приблизних витрат, які вже зробили претенденти на пост мера.

Отже, найбільше з аутсайдерів витратив Микола Жолтані – адже він веде кампанію ще з зими, спонсоруючи різні заходи, вивісивши свої бігборди. За оцінками експертів, його витрати становлять понад 55 тисяч доларів. Щоб утримати набраний темп, до кінця виборів він повинен витратити близько 450 тисяч доларів.

Найдорожча кампанія – у Сергія Ратушняка. Встановлення бетонних ведмедиків – справа недешева. На кожного потрібно близько 15 тисяч доларів. Ратушняк за оцінками експертів уже витратив  близько 200 тисяч доларів. Загалом кампанія Ратушняка обіцяє бути дорогою – адже у нього дуже складна ситуація і його виборчий бюджет повинен становити не менше 2 мільйонів доларів. Але йому, на відміну від інших кандидатів, буде легше, бо на його кампанію працюватимуть гроші міського бюджету.

Друге  місце  серед аутсайдерів – у Володимира Приходька. Він ще влітку вивісив борди, надрукував якісну поліграфію. Також він  "не вилазить" з місцевих телеканалів. Експерти оцінюють його витрати на рівні 25 тисяч доларів. Усього бюджет кампанії для Приходька повинен становити 800 тисяч доларів – адже йому треба компенсувати слабкий рівень власної впізнаваності.
Не менше 10 тисяч доларів витратила на вибори Тетяна М'ясковська. Її борди висять у місті ще з зими. Також вона проводила акції з порятунку безпритульних собак. Загалом її бюджет становитиме приблизно 130 тисяч доларів.

Чотири тисячі доларів витратив на вибори головний конкурент діючого мера Віктор Погорєлов. Світло-зелені борди пана Погорєлова закликають ужгородців: "Повернемо місту порядок!" Колишній мер єдиний, хто віддає перевагу особистим зустрічам. Експерти оцінюють його загальний виборчий бюджет для ефективної кампанії на рівні 200 тисяч доларів.

Найменші витрати в Анатолія Синишина. Його бігборди з'явилися найпізніше, тож експерти оцінили його витрати у 3 тисячі доларів. Загалом кампанія Синишина обійдеться йому у 250 тисяч доларів.

Різні суми, яких потребують кандидати, мають різне пояснення. Ратушняк і Погорєлов ведуть кампанію, орієнтовану на перемогу, – тож вони мусять працювати по максимуму. Натомість Жолтані, Приходько, М'ясковська і Синишин борються за проходження певної психологічної межі – у кожного вона своя – 1, 2, 3 чи навіть 4%.

Цікаво висловився провідний закарпатський політолог, професор Сергій Федака: "Якщо раніше ужгородський виборець голосував серцем, то зараз він готовий голосувати шлунком".

Василь Сочка, Моніторинговий проект  "Закарпаття 2010"

15 вересня 2010р.

Теги: вибори, мер, кандидати, витрати

Коментарі

Євген 2010-10-10 / 23:17:00
Не забаром в місті зявляться ще два ведмедиків, які бачив вчора на вул. Капітульній 14 ,там напевно їх і виготовляють цікаво де ті два ведмедиків будуть В Ужгороді?

местный 2010-09-21 / 19:27:00
2анонім (А ви знаєте чому звільнили Качура? ... тому що Балозі ... подали не свіжий салат) - хорошо хоть еще не в асфальт закатали :) Мы вначале сами же выбираем всяких уродов, а потом удивленное друг у друга спрашиваем: "А ви знаєте чому?" :)

анонім 2010-09-21 / 18:54:00
А ви знаєте чому звільнили Качура? Та тому що Балозі на прийомі в його честь подали не свіжий салат.

Як Ви гадаєте він вчинить з протекційним мером Погорєловим, якщо той не вчасно подасть Балозі бажаний кусок землі, або нерухомий об*єкт?
Отож плазуватиме Погорєлов перед своїм помічником виборним, а разом з ним і ми всі плазуватимемо і мовчки спостерігатимемо черговий переділ і дерибан між фінансовими кланами.

анонім 2010-09-21 / 18:48:00
Що і потрібно було довести. Сьогодні була онлайн "коференція", яка по суты стала піар-акцією на користь Погорєлова "великі політологи" від Опори (діти які живуть на лозунгах - Феськов і Солонтай? а і ще супер-пупер знаток Тужанський (тоже мені профі :) намагались усіх переконати в єдиному "реальному" кандидаті хабарнику Погорєлову.
Огидно! Особливо якщо врахувати, що той же Феськов-Солонтай не вилазять зі штабу Погорєлова.
Каламуняк - впливовий кандидат, який не справивыся з Березним. Спасувала дамочка перед напором Іншого керывника району, розплакалась і побігла писати заяву. При цьому не забула привласнити 50% Березнянськоъ швейної фабрики? яка до речі зараз не дуже сумлінно виплачує заробітню плату працівникам. І куди тільки прокуратура дивиться.

ember 2010-09-20 / 19:41:00
до знову я
Prostoj vopros: mozhet zhiteli oblastji byli by ne protiv, shtoby oblastnym tsentrom stal kak raz Munkács. Sprositj nado zhitelej Rakhovskovo, Tjachevskovo, Khustkskovo, Irshavskovo... koroche zhitelej vsekh rajonov za iskljucheniem Uzhgorodskovo, Perecehinskovo i Velikobereznjanskovo rajonov! Stoit toljko gljanutj na kartu nashoho ridnoho kraju!
(No eto toljko kosvennoe otnoshenie imeet k vyboram mera Ungvárá!)

до знову я 2010-09-19 / 20:29:00
Мукачево - близкий по численности город.

до знову я 2010-09-19 / 20:28:00
ти уж извини, но из 2-х зол надо вибирать меншее. А в данном случае, меншее зло - ето Рата. Погорелов - сидевший за взятки в особо крупних размерах уголовник, которого поддерживает мукачевский бандит-беспредельщик Балога. А за поддержку придется платить и еще как. Балога церемонится не будет: Погорелов на коленях будет ползать перед Балогой. Рата не пустил Балогу в город, не дал раздеребанить его между мукачевцами. У них ведь и конфликт начался на почве земли. Балога -ХАМ ! И Рата рядом с ним - культурний человек . Ви хотите бить провинцией Мукачево? Ведь область не Ужгородская, а Закарпатская и посреди ее находится

знову я 2010-09-19 / 16:52:00
Ще раз просте питання, на яке ніхто так і не дав конкертної аргументованої відповіді - хто ще крім Погорєлова має РЕАЛЬНІ шанси виграти у Ратушняка?

чи всі просто відбирають волею-неволею голоси в Погорєлова, помагаючи таким чином Раті?

Игорь 2010-09-19 / 10:25:00
Я как только увидел рожу Погорелова на бордах принял решение, что за ету уголовную рожу зека голосовать не буду. А после того как узнал что его проталкивает Балога, то ивсем знакомим скажу, чтоби за него не голосовали. Я бил свидетелем истории, когда во время праздника в Мукачево Балога разговаривал по телефону, а рядом стояла группа женщин, которіе о чем-то беседовали и смеялись. балога повернулся к ним и заорал:"Бля..и закройте рти!" Ето человек, которий уверовал во вседозволеность и безнаказаность. Ему плевать на людей . Погорелову потом придется прогибаться вовсю перед Балогой и Ужгород будет пахать на Мукачево.

Громадянка 2010-09-19 / 08:50:00
Головного конкурента--Чучку хитро усунули від процесу, а тепер кричать, що крім двох ніхто немає шансів...Зомбують одну частину населення, а іншу (ромську)--тотально підкуповують.У циганів є свій барон, навіщо ужгородцям *барон* в мерії ?

аноним 2010-09-18 / 20:54:00
и во всех местних газетах

аноним 2010-09-18 / 20:53:00
стаття написана под погорелова и проплачена Балогой. Било указание умалить всех, показать ничтожность их шансов. Поетому и Конар вставили. Хотя любому придурку понятно, что если человек на одной улице размещает два дорогущих борда и вся деятельность ограничивается одним микрораеном то его и интересуют только ети пару улиц. Конар умная женщина и ничего не делает просто так. Синишина иМясковскую вистави в инфантильном свете. Жолтани как всегда предоставили роль городского шута. С Рати сделали шоумена. Один Погорелов на висоте. Балога дал указание разместить заказной материал на всех сайта и во всех

местный 2010-09-18 / 17:57:00
2анонім (Победить должен Приходько!) - если должен - значит победит :)
научи его как :)

2010-09-18 / 17:01:00
Погорелов ничем не лучше Раты, ничего не изменится.
Победить должен Приходько!

Мохнатый шмель 2010-09-18 / 13:33:00
Так вперед - за цыганской звездой кочевой -

На закат, где дрожат паруса

И глаза глядят с бесприютной тоской

В багровеющие небеса

лол 2010-09-18 / 01:04:00
лише Погорєлов може виграти у Рати - інакше знову пануватиме рата

житель корзо 2010-09-17 / 23:08:00
дуже мудра стаття
мені 57 років і я буду голосувати за Жолтані

Антон 2010-09-17 / 18:36:00
В этом списке только два активных, грамотных экономически хозяйственника, несудимых и необделенных интелектом и харизмой (Приходько и Конар), а мы зациклились на зэках.

местный 2010-09-17 / 15:25:00
антон: Приходько це ще самий "чистий" кандидат" - из более-менее проходных - согласен, да "более-менее" чистый :)

Політ-Бабак 2010-09-17 / 12:11:00
Все ж, в командному заліку переможе та політична сила, яка є послідовною в ідеологічному плані.
Як приклад - закарпатська СПУ. На минулих виборах соціалісти в області звучали й навіть пройшли в місцеві органи влади. А зараз?..
Практично цієї організації немає - всі розбіглися. А ті що залишилися поділяються на такі категорії:
1. ХОКЕЇСТИ - члени партії, які пересуваються з допомогою однієї палки.
2. ЛИЖНИКИ - члени партії, які пересуваються з допомогою двох палок.
3. ПОЛОТЬОРИ - члени партії, які пересуваються човгаючи ногами дрібними кроками.
4. ВОВКИ - це ті члени партії, які на запитання:"коли ви востаннє займалися сексом?" - відповідають: "Уууу-уу-у-у!!!!".

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини