На Мукачівщині повертаються до практики «чисток» неугодних і забезпечення посадами «своїх»

Вперед – у минуле?

На  Мукачівщині повертаються до практики «чисток» неугодних і  забезпечення посадами «своїх»

Мукачівщина – один із тих регіонів, який за здобутками в різних галузях упевнено лідирував у краї впродовж останніх років: принаймні п'ять поспіль за підсумками рейтингових показників міст і районів посідав в області перші місця. Передові досягнення, започатковані тут, переймали навіть на рівні адміністративних центрів України. Це ще одне свідчення того, що біля керма стояла команда професіоналів.

Утім, схоже, що новому керівництву Мукачівської райдержадміністрації на чолі з Василем Лазарем такий стан справ не до вподоби. Весь позитив,  напрацьований попередниками у галузі освіти й медицини за п'ятиріччя, явно дисонує зі стилем роботи команди, яка прийшла нині. Інакше як пояснити повернення на чільні посади людей, що тривалий час робили все, аби штучно стримати розвиток Мукачівщини.

За  офіційною версією, керівник району такі зміни пояснює потребою довірити важливі ділянки роботи людям із професійними якостями. Однак неофіційні джерела приводом для звільнення називають політичні мотиви, вкрай актуальні в ситуації підготовки до місцевих виборів.

Незрозуміло, втім, чому усувають людей, які працювали на перемогу Президента України Віктора Януковича, а призначають вихідців із СДПУ(о), які були затятими прихильниками Юлії Тимошенко й трудилися у штабах БЮТу. І якщо на центральному рівні від людей з оточення Медведчука намагаються позбутися, то на місцевому навпаки – доручають важливі ділянки роботи.

Першими проти такої сваволі забили на сполох працівники освітянської галузі. Педагогічна громадськість Мукачівщини об'єдналася й, захищаючи свої права та інтереси, звернулася з відкритим листом до Глави держави В. Януковича, міністра освіти і науки Д. Табачника, а також до чільників обласної ради М. Кічковського, облдержадміністрації О. Ледиди, Мукачівської районної ради І. Михайла.

Після усунення з посади начальника відділу  освіти райдержадміністрації Ольги Тулюк і призначення на її місце Олександра Товта напередодні нового навчального року запропонували добровільно написати заяви про звільнення також директорам Барбівської, Страбичівської ЗОШ I–II ст., Бобовищанської ЗОШ I–III ст. та завідувачці Стародавидківської ЗОШ I ст. У чорному списку ще 20 керівників навчально-виховних закладів Мукачівщини.

Причім, людей звільняють без жодних підстав, грубо порушуючи норми Закону про освіту та Трудовий кодекс України. Серед неугодних новим районним керманичам – відмінники освіти, наставники зі званням "Старший вчитель", педагоги з відзнаками Міністерства освіти і науки та місцевих органів влади. Зрештою, усувають тих, хто вміє організувати роботу і дбає про свої заклади, підлеглих та дітей.

Процесом  "чистки" керує екс-чільник відділу  освіти Мукачівської райдержадміністрації, один із колишніх лідерів районної організації СДПУ (о), а згодом соціалістичної партії, Любов Козел. Попри те, що ця пані вже два роки перебуває на пенсії, нещодавно її призначено методистом у відділ освіти райдержадміністрації. Але ж, ясна річ, така амбіційна людина, як Любов Дмитрівна, не може працювати простим службовцем. Тому нині активно тиснуть на завідувача методкабінетом Ганну Диганич, пропонуючи добровільно звільнитися. Зважте: роботу методкабінету під її керівництвом відзначали як найкращу в області, а професіоналізм та інтелект цієї людини не викликає сумніву, що може підтвердити чимало освітян. 

На  нещодавній нараді директорів шкіл з  участю керівництва райдержадміністрації із заявою про тиск виступила й  директор Барбівської ЗОШ I-II ст. Марія Туряниця. З її слів, 17 серпня до неї навідалися в. о. завідувача методичним кабінетом відділу освіти райдержадміністрації Л. Козел та заступник голови РДА О. Біров. Перш ніж завести діалог про добровільне звільнення, зауважили, що така маленька школа має високий матеріально-технічний рівень забезпеченості. Та гарний естетичний вигляд класних приміщень для цих гостей значення не мав. Для них важливо інше, про що, власне, самі напряму й заявили: визнають роботу М. Туряниці як хорошого керівника, але вона не є членом їхньої команди, тож на директорське місце треба повернути  попередника. Відмова ж спровокувала погрози про застосування проти жінки та членів її родини всіляких "санкцій". 

Схожих  прикладів тиску на впливових  і поважних людей Мукачівщини  можна навести чимало. Як зрозуміти необґрунтовані дії чиновників райдержадміністрації? Адже Президент України Віктор Янукович виступає проти люстрацій, заявляючи про потребу деполітизації бюджетної сфери. Проте чинуш Мукачівщини позиція Глави держави, видно, мало цікавить. Причому, діють брутально й незважаючи ні на що: усувають від роботи працівників, які формували й утримували престиж свого навчально-виховного закладу, дбали про його розвиток. 

Звичайно, люди, яких змушують писати заяви на звільнення, відстоюватимуть свої права й інтереси відповідно до чинного законодавства. Адже, виконуючи свої функціональні обов'язки, керуються не політичними амбіціями, а, насамперед, професіоналізмом, демонструють високі моральні якості й відповідальне ставлення до виховання юного покоління. 

P. S. До речі, на останній нараді з директорами загальноосвітніх закладів району голова Мукачівської райдержадміністрації В. Лазар "порекомендував" усім працівникам галузі освіти, котрі мають намір балотуватися в депутати сільських, селищних, районних та обласних рад, відмовитися від участі в місцевих виборах. Цікаво, з яких то міркувань педагогічна громадськість району має залишитися без представництва в органах місцевого самоврядування? Адже ст. 8 Закону про освіту говорить про те, що належність особи до будь-якої політичної партії, громадської чи релігійної організації, які діють відповідно до Конституції України, не є перешкодою для участі в навчально-виховному процесі...

Іван Король, Старий Замок "Паланок"

06 вересня 2010р.

Теги: кадрові чистки, чиновники

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини