Газета закарпатських регіоналів опублікувала біло-блакитну карту електоральних настроїв на Закарпатті

На старті чергові виборчі перегони. І як завжди буває в таких випадках, на перший план, окрім політиків, виходять також соціологи, які моніторять передвиборчу ситуацію та прогнозують можливі результати волевиявлення.

Газета закарпатських регіоналів опублікувала біло-блакитну карту електоральних настроїв на Закарпатті
За словами Віктора Пащенка, директора Закарпатського інституту політичних досліджень, який наприкінці серпня провів соцопитування в нашому краї, розклад політичних сил мало змінився порівняно з попередніми виборами. Та все ж виявлені окремі тенденції, які впродовж останніх років не спостерігалися.

 

 "Медовий місяць" влади

 

– Вікторе Володимировичу, серед запитань, які ви ставили респондентам фігурує й проб­­­­­лема довіри населення до влади. Чи зблизилася верхівка з народом за останній період?

 

– Можна стверджувати, що рівень довіри до суспільних інституцій та владних органів підвищився, порівняно з попереднім аналогічним опитуванням, яке проводилося взимку. Я пояснюю це двома причинами. Перш за все, ми нині спостерігаємо так званий "медовий місяць" влади, коли довіра суспільства до неї значно зростає. І це зрозуміло, адже в адмініст­раціях з'явилося чимало нових облич, народ, відповідно, приглядається до новопризначених і надає їм певний карт-бланш довіри. Навряд чи цей пе­ріод триватиме довго, але, при­­­найм­­­ні, він є закономірним.

 

По-друге, слід відзначити підвищення лояльності й до таких інституцій як церква, армія, податкова тощо. Я це пояснюю тим, що в певній мірі ми стали свідками консолідації влади. Тобто розбрід, який тривав упродовж кількох останніх років, нині дещо згладжений, причому на всіх рівнях – починаючи від Верховної Ради, Кабміну і Президента, закінчуючи обласними та районними адмі­­­ністрація­­­ми. Цей факт додає владі певних відсот­­­­­ків довіри, я б їх ще назвав відсотками на­­­­­­дії. Як довго така тенденція протримається – покаже час. Однак пе­­­­реконаний, що значення матимуть не так фактори економічного зростання, бо економіка – це більш інертний та тривалий процес, а радше психологічне та політичне ставлення суспільства до влади.

 

Хотів би наголосити на ще одній тенденції, яка спостерігається в Україні впродовж усіх років незалежності – вкрай низький рівень довіри до правоохоронних органів – міліції, судів, СБУ... Це доволі сумний, але, так би мовити, діаг­­­­ностичний симптом. Особ­­­ливо це стосується судів, які, апріорі, повинні бути нейтральними та найбільш близькими до населення. Однак ми спостерігаємо зворотній процес і високий ступінь недовіри. Тут не те що про любов, навіть про терпимість не можна говорити. Тому знову доводиться наголошувати на реформах, про які вже ведеться мова впродовж багатьох років – судова, адміністративна, місцевого самоврядування. Вони на часі і без них жодних зрушень у державі не буде.

 

 
Закарпатці скучили за ЗМІ
 
 – Ще однією, хоч і не офіційною гілкою влади, є засоби масової інформації. Наскільки довіряють їм краяни і чи мають вони чіткі вподобання?
 
– Знову ж таки, як і в попередньому питанні, помітне певне зростання довіри, а вірніше – зацікавленості до ЗМІ.
 
Зокрема, подолана кіль­­­­­­­­­карічна тенденція спаду інтересу до газет. Важко назвати причини... Чи то газети стали цікавішими, чи в певний період просто виникло перенасичення інформацією, а нині народ дещо скучив за фактами та коментарями.
 
Продовжує досить неухильно зростати Інтернет-аудиторія. Тобто вже сьогодні інформаційні сайти можна прирівнювати за рівнем впливу до газет. У сфері друкованої преси традиційно продовжують лідирувати "Новини Закарпаття". Найбільш затребувані вони в сільській місцевості, де, фактично, є єдиним засобом масової інформації.
 
Не втрачають популярності й телеканали. Хотів би відзначити ТРК "Тису". Державне телебачення значно додало, особливо, якщо порівнювати з опитуваннями 5-річної давності, коли їхня популярність сягала 2-4%. Думаю, що причиною став як технічний фактор – "Тиса" стала набагато доступнішою, так і підвищення якісного рівня передач.
 
Не можу не оминути увагою й вашу газету. "Закарпатська Правда" має, фактично, такий же бренд як і "Новини Закарпаття", однак упродовж багатьох років знаходилася поза ринком. Ще два роки тому її рейтинг прирівнювався до статистичної похибки. Нині ж ми можемо говорити про відродження газети, а конкретно в даному дослідженні, "Закарпатка" вийшла на третє місце серед обласних видань. Цього ніколи не було – її завжди випереджали "Фест" та "Старий Замок".
 
 
Біло-синє Закарпаття
 
 – Давайте перейдемо до конкретики, а саме, рейтингу політичних партій напередодні місцевих виборів на Закарпатті...
 
– Якщо порівнювати результати нашого опитування з результатами поперед­ніх президентських виборів (маю на увазі перший тур), то кардинальних змін не відбулося. Тобто, існують розкручені прізвища, які асоціюються з певними політичними брендами, а тому зберігається сталий розклад сил. Однак чи можна безпосередньо проек­ціонувати такий рейтинг на майбутні результати виборів за партійними списками? Гадаю, що ні. Все ж таки ці списки будуть налічувати прізвища місцевих, а не загальнонаціональних лідерів. Тому головним зав­данням закарпатських партійних осередків на майбутніх виборах буде спроба закріпити у свідомості виборців партію, вірніше її назву, з лідером загальноукраїнським та зв'язати з місцевими політиками. Саме ті, хто зуміє зробити це найбільш ефективно й переможуть. Тому я не здивуюся, якщо цифри, які ми спостерігаємо нині, суттєво зміняться до 31 жовтня.
 
Взагалі, якщо говорити про шанси, то не треба забувати про мажоритарників, які відіграватимуть велику роль у наступній кампанії. Тобто, чи піднімуть   їх прізвища рейтинг партії догори, чи навпаки – потягнуть його за собою вниз. Гадаю, що потенційно найбільший ріст можуть мати Партія регіонів та "Єдиний центр". Ці сили володіють найкращими командами, можуть виставити найбільш впливових мажоритарників і в цьому сенсі переважають усіх конкурентів, у тому числі БЮТ.
 
Та все ж, якщо говорити про день нинішній, то можна стверджувати, що область стала, умовно, біло-синьою. Фактично всюди лідирує Партія регіонів, а найнесподіваніше, що й на Рахівщині та Міжгірщині, які традиційно були осередком націонал-патріотичних сил.
 
Але, якщо подивитися уважно на результат, то можна помітити, що це відбулося не так завдяки росту рейтингу Партії регіонів, скільки в середовищі їхніх конкурентів відбувся спад і розпорошення. З'явилися нові бренди – "Фронт змін", "Сильна Україна", "Єдиний центр" плюс окремі позиції зберегла "Наша Україна".
 
З психологічної точки зору – це позитивна тенденція. Тобто вона породжує ситуацію здорової конкуренції. Бо коли боротьба ведеться поміж двома-трьома – створюєть­ся бажання задавити, знищити суперника. Якщо на одному рівні конкурують 5-6 претендентів, то таке бажання зникає. У цьому плані загальнополітична ситуація в області оздоровилася.
 
 
"Тефлоновий" виборець
 
– Закарпатські політичні рейтинги доволі наближені в цифрах до загальноукраїнських. Вас така тенденція не дивує?
 
Абсолютно не дивує. Це лише підтвердження того, що в нашому краї склалося ментальне геополітичне становище, яке об'єктивно найбільш близьке до загальноукраїнської ситуації. Якщо на Сході ми спостерігаємо загострення в один бік, на Галичині – в інший, то Центральна Украї­на та наш край найбільш толерантно ставляться до всіх політичних сил. І це ще один плюс політичному Закарпаттю, де не спостерігаєть­ся серйозних політичних протистоянь (за виключенням окремих осіб, які не мають за собою серйозної політичної підтримки). Тобто, навіть якщо на київському рівні політичні сили активно ворогують між собою, то на Закарпатті ці організації лояльніше і толерантніше ставляться одна до одної.
 
– Чи не найскандальнішими завжди є вибори в обласному центрі Закарпаття. З іншого боку – вони й найпередбачуваніші. Цього року щось зміниться?
 
– Тут знову ж таки напрошуються паралелі. Якщо ми говоримо про Закарпаття, яке відображає загальноукраїнські тенденції, то Ужгород дуже нагадує передвиборчий Київ. Діючий міський голова має певний прошарок електорату, який називають "тефлоновим". Він за будь-яких обставин голосуватиме за нинішнього мера. Як за Черновецького в Києві. Саме тому Ратушняк зацікавлений у якомога більшій кількості кандидатів, які усіх інших виборців розпорошать поміж собою. Перемогти дію­чого мера можна лише за умов об'єднаної кандидатури або в ситуації, коли інші кандидати не будуть ставити один одному палки в колеса.

Андрій Ганусич, "Закарпатська правда", Карпатньюз

05 вересня 2010р.

Теги: вибори, Пащенко, ЗМІ, електорат, соціолог

Коментарі

регіананал 2010-09-06 / 22:07:00
Та брехня це все я вам чесно кажу

*** 2010-09-06 / 11:47:00
Яка вибірка, скільки людей опитано, як проходило опитування, в яких районах, зрештою, на чиє замовлення проводилося дослідження? Взагалі-то, таку інформацію слід було б давати до кожного більш-менш нормального опитування? Чи про це опитування так говорити не варто?

внимательно изучаем цифры 2010-09-06 / 10:39:00
Если верить первой таблице, за последние 8 месяцев уровень доверия народа милиции вырос в два раза (с 16,8 до 33,8)!!!
Ну-ну...

ІВАН 2010-09-06 / 09:32:00
Бред сизої кобили. Замовне. Пащенко завжди працював на владу. Зокрема і тому, що там має посаду. Щодо бреду - то такий самий у нього був кілька місяців тому -абсолютно замовний "політпрогноз" щодо виборів президента, відносин того із Балогою, тактики Януковича тощо.

Цікавий 2010-09-05 / 21:26:00
Стас, а яка газета тобі подобається, якщо ти їх взагалі читаєш? Напевно РІО з Ратовими фантазфями та малюнком великої вагіни, вміщеної в попередньому номері.

2010-09-05 / 21:23:00

Istvan 2010-09-05 / 20:33:00
Барва Україні!! - Барва!!!!

ember 2010-09-05 / 19:40:00
Jeshcho paru slov pro gazet. Kak i Rio, tak i Tribuna, i Jevropa-Tsentr rasprostranjaetsja osnovnom v oblastnom tsentre. U Trybuny i U J-Ts tirazh okolo 1000 ekzempljarov, 40-45 protsentov napechatannykh gazet ostajutsja na shejakh redaktsij. O kakom vlijanii – glavnyj informator vlijajet na chitatelja – mozhno govoritj?
Odnoznachno zakazukha, i odnoznachno, shto vypolnennaja "rabota" vyejedennovo jajtsa ne stoit.
Pashchenko proguljalsja na naberezhnoj, pogovoril so znakomymi, potom samim soboj:))

STAS 2010-09-05 / 19:14:00
Повна заказуха і бріхня. Пащенко великий видумщик. Особливо, якщо говорити про Закарпатку. Газета ніяка.

ember 2010-09-05 / 19:07:00
Vengry po ofitsialjnym(!) dannym sostavljajut 13 protsentov vsevo naselenija (boljshinstvo prozhvaet v seljskikh mestnostjakh, ukrajinskim jazykom vladejut slabo).
Pro situatsii v oblasti iz Kárpáti Igaz Szó cherpajut informatsiju 5, 2 (!) prostentov naselenij oblasti.
Deve vengerskie partii vmeste naberut 2 (dva!) protsenta.
Kak govoritsja, pan Pashchenko, no comment:))
(Ja na meste regionalov jemu ne zaplatil by za takuju "rabotu")

Тритон 2010-09-05 / 18:38:00
Ми посиніли?Але, якщо подивитися уважно на результат, то можна помітити, що це відбулося не так завдяки росту рейтингу Партії регіонів, скільки в середовищі їхніх конкурентів відбувся спад і розпорошення. З'явилися нові бренди – "Фронт змін", "Сильна Україна", "Єдиний центр" плюс окремі позиції зберегла "Наша Україна".
Як надуваються бульбашки

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини