Конференція працівників освіти відбулася на Міжгірщини

Чергову щорічну конференцію працівників освіти Міжгірщини, а нині розширене засідання колегії відділу освіти РДА, вступним словом відкрила новий начальник відділу освіти РДА Надія Степанівна Олексієнко. Вона щиро привітала учасників урочистого зібрання з початком нового навчального року, висловила щирі і теплі слова подяки присутнім за добросовісну, нелегку, але плідну і почесну працю на ниві навчання та виховання підростаючих поколінь юних горян.

Конференція працівників освіти відбулася на Міжгірщини

Відтак Надія Степанівна оголосила кількісний склад запрошених на головну освітянську нараду року, далі за її ж пропозицією було обрано секретаріат важливого зібрання, а також оголошено регламент його роботи. Їй же згідно з визначеним порядком денним було надано слово для виступу з доповіддю "Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2009-2010 навчальному році та завдання на 2010-2011 навчальний рік".

Оскільки вищеназвана доповідь у розгорнутому вигляді була опублікована в одному з серпневих номерів райгазети "Верховина", Надія Степанівна у своєму виступі більш детально охарактеризувала проблемні питання підготовки дошкільних, навчальних і позашкільних закладів до нового навчального року, пов'язані з фінансовою кризою у державі, висвітлила основні моменти якісного переходу на 11-річний термін навчання згідно з Законом України "Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу", а також можливості реформування освіти з метою підвищення її якості й конкурентоспроможності та інтеграції в єдиний європейський освітній простір.

Цим самим начальник відділу освіти РДА Надія Олексієнко запросила учасників розширеного засідання колегії відділу освіти РДА до серйозного обговорення про наболіле в освітянських закладах району, можливості забезпечення подальшого покращення навчально-виховних процесів у рідній школі, навчання і виховання достойних розбудовників незалежної України.

У своїх виступах директор Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Михайло Коваль, заступник директора Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Ганна Малета, вчитель математики Лозянської ЗОШ І-ІІ ст. №2, лауреат конкурсу "Учитель року — 2010" у номінації "Математика" Михайло Шкелебей, директор Розтоківської ЗОШ І-ІІ ст. Ганна Шкирта, заступник директора Колочавського МНВК Василь Худинець, заступник директора з навчально-виховної роботи Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст. Наталія Коваль, вихователька Міжгірського дитячого дошкільного закладу №2 Тетяна Шовак не лише поділились досвідом роботи з навчання і виховання підростаючих поколінь, а й висловили своє бачення і в майбутньому якісної освіти юних горян на основі успішного розв'язання проблемних питань кадрового та матеріально-технічного забезпечення сучасної школи, створення відповідної мережі навчальних закладів та контингенту учнів, осучаснення змісту освіти і профільного навчання, впровадження передових інформаційних і комунікаційних технологій навчання та виховання учнівської молоді, удосконалення управління освітою, впровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, навчання молоді азам робітничих професій, у яких зараз є гостра потреба. В цілому життя і практика загальної середньої освіти підтверджують, що постала повсюдно гостра потреба створення загальноосвітніх навчальних закладів нового типу, в яких були б створені і надавались учням якісні освітні послуги.

З низкою напрацювань райдержадміністрації і райради, спрямованих на забезпечення подальшого розвитку освітньої галузі Міжгірщини, створення умов для рівного доступу всіх до якісної освіти, переходу основної школи на новий термін, зміст і структуру навчання, відповідного вимогам часу зовнішнього незалежного оцінювання, зміцнення навчально-матеріальної бази шкіл, покращення навчально-методичного забезпечення шкільних кабінетів, удосконалення методичної роботи щодо ефективного використання індивідуальних і колективних форм роботи з учнями, учасників урочистого зібрання ознайомили у своїх виступах заступник голови райради Володимир Голодняк та заступник голови РДА Микола Тимощук.

У своєму виступі головний спеціаліст управління освіти ОДА Роман Чобаня порушив в основному проблемні питання запровадження з 1 вересня 2010 року 11-річного терміну навчання для здобуття повної загальної середньої освіти з одночасним введенням обов'язкової дошкільної освіти дітей дошкільного віку. В цій справі, зазначив Роман Романович, важливо зберегти і контингент дітей, і вчителів, і шкільні та дошкільні заклади. Він же поінформував присутніх про поступлення в область нових навчальних підручників.

Було оголошено проект рішення розширеного засідання колегії відділу освіти РДА, яке після внесених змін і доповнень, зокрема, заступником голови РДА Миколою Тимощуком, прийнято одноголосно. Таким чином й було визначено нові орієнтири якісного навчання і виховання підростаючих поколінь горян.

Оскільки з 1 жовтня 2008 року в області започатковано нагородження педагогічних працівників обласною педагогічною премією імені Августина Волошина за заслуги в розвитку освіти району, за пропозицією начальника відділу освіти РДА Надії Олексієнко на нагородження даною премією висунуто кандидатуру завідуючої РМК відділу освіти РДА Марії Василівни Дірей.

Опісля заступник начальника відділу освіти РДА Іван Субота зачитав наказ про нагородження великої групи освітян району Почесними грамотами управління освіти і науки Закарпатської ОДА. Під бурхливі оплески учасників традиційної освітянської наради їх вручили і побажали нових трудових звершень на ниві навчання і виховання підростаючих поколінь Надія Олексієнко, Володимир Голодняк, Микола Тимощук та Роман Чобаня вчителю інформатики Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Івану Іванишу, вчительці початкових класів Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Наталії Лолин, методисту РМК відділу освіти РДА Василю Чепарі, вчительці української мови і літератури Майданської ЗОШ І-ІІІ ст. Наталії Козак, вчительці початкових класів Новоселицької ЗОШ І-ІІІ ст. Світлані Бунчі, вчительці початкових класів Син. Полянської ЗОШ І-ІІІ ст. Лідії Тюх, вчительці початкових класів Лопушнянської ЗОШ І-ІІ ст. Ользі Форос, вчительці початкових класів Міжгірської ЗОШ І-ІІ ст. №2 Світлані Шарзі, вчительці української мови і літератури Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Ганні Малеті, вчительці української мови та літератури Стригальнянської ЗОШ І-ІІ ст. Оксані Білак.

Голова райкому профспілки працівників освіти і науки РДА Олена Бута оприлюднила переможців за підсумками композиційної виставки квітів, учнівської вишивки та робіт декоративно - прикладного мистецтва під гаслом "Освіта в незалежній Україні".

Хоч літня спека й нанесла непоправної шкоди квітковій гамі Верховини, площа цього дня перед адмінбудинком РДА була закосичена, як юнка-верховинка. Адже кольоровою гамою виставлених робіт педагоги і учні Верховини відобразили своє устремління у щасливе майбуття отчого краю. Тож не дивно, що у виставці квітів, учнівських декоративно-прикладних мистецьких доробках, присвячених 19-ій річниці Незалежності України, взяли участь всі школи Верховини.

А найкращими серед ЗОШ І-ІІІ ступенів згідно із здобутими 1-3 призовими місцями визнано виставки Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст., Майданської ЗОШ І-ІІІ ст., Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Репинської ЗОШ І-ІІІ ст., Синевирської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Серед ЗОШ І-ІІ ст. відповідно зайнятих місць кращими визнано Міжгірську, Ізківську, Лозянські №1 і №2, Келечинську, Стригальнянську, Запереділянську та Верхньобистрянську.

Тож хай і надалі обдарованими дітьми повниться освітянська нива Міжгірщини, всіма барвами виграє вона на тлі незалежної України!

Василь Белень, "Верховина". Фото Василя Пилипчинця

02 вересня 2010р.

Теги: нарада, конференція, освіта

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини