Виноградів відсвяткував свої 748 років

28 серпня пройшли урочистості з нагоди 748-ої річниці з Дня заснування Виноградова.

Виноградів відсвяткував свої 748 років

Свято вийшло багатоденне, гучне і розмаїте: розпочалися заходи  ще 25 серпня з початком роботи традиційного міжнародного конкурсу-фестивалю сучасної пісні і танцю "Кришталеві грона", а ранок Дня міста розпочався храмовими Богослужіннями, згодом пройшли урочистості та гала-концерт за участю лауреатів фестивалю і нічним святковим феєрверком.
 
За вагомі здобутки у роботі, активну громадську позицію  почесними грамотами було нагороджено ряд наших земляків, зокрема Анжелу Клєщєву – майстра спорту України, бронзову призерку чемпіонату світу та Європи, Миколу Ломагу – члена правління районної спілки воїнів-інтернаціоналістів, Зіту Буркало – вчительку міської ЗОШ №2, Єву Стойку – виховательку міського дитсадка №8,  Василя Мелеганича – приватного підприємця, Василину Клапійчук – завідувачку фізіотерапевтичним відділенням райлікарні,  Віктора Чернікова -  директора ПП "Віктор",  а також Йолану Тупицю – члена міського осередку всеукраїнського жіночого товариства ім. Теліги,  Івана Барчука – директора ТОВ "Флора",  Василя Бесагу – завідувача хірургічним відділенням райлікарні, Юліуса Красная – директора ТОВ "АВЕ Виноградово", Василя Беленя – завідувача районного відділу освіти, Йосипа Вайду – начальника ВАТ "Виноградівська ПМК-78".

Після  вітальних слів керівників району та міста і вручення нагород на центральній площі  відбулась інсценізація від Закарпатського обласного музично-драматичного театру, в якій актори показали фрагмент з історії нашого міста, зокрема факт, коли король Угорщини Жігмунд відзначає кращих воїнів у боротьбі з турками, серед яких був і Петер Перені.  Власне цією грамотою від 29 серпня 1399 р. Петеру Перені було подаровано м. Севлюш, навколишні землі і луги, пасовища і річку Тису, а також право на відбудову замку Канків. З того часу сім"я баронів Перені поселилася у Виноградові, де і мешкали 550 років.

Гучно лунали центром Виноградова і на центральній площі Миру в День міста і барабанні ритми, які відбивали наші гості зі столиці – взірцевий народний оркестр барабанщиць  "Киянки".
Як повідомив  беззмінний керівник оркестру Олександр Герб, за 24 роки існування колективу в ньому змінилося вже 10 поколінь. У 2002 році чарівним барабанщицям  присвоєно звання народного оркестру, а по цілому світу  дівчата дали більше півтисячі концертів, в їхньому репертуарі більше 150 мелодій.

Оркестр "Киянки" стали футбольним талісманом України – вони традиційно  відкривають футбольні ігри збірної України та ФК "Динамо".  До того ж мають інший поважний титул - володарки Гран-прі міжнародного музичного фестивалю в Італії і вже три роки підряд виборюють право відкривати венеціанський карнавал. А цього року вони вперше приїхали на Закарпаття, щоб  своїм барабанним променадом створити виноградівцям приємний настрій.
 
І вже традиційним підсумком святкових дні у Виноградові став гала-концерт. Більше трьох сотень співаків, окремих танцюристів і танцювальних колективів приїхали до Виноградова, щоб взяти участь у міжнародному конкурсі-фестивалю сучасної пісні і танцю "Кришталеві грона". Фестиваль був заснований і традиційно проводиться у переддень Дня міста. У 2007-му році "Кришталеві грона" отримали статус міжнародного. Щороку  фестиваль збирає більше трьохсот учасників із різних куточків України та з-за кордону.

"Кришталеві грона-2010"  вразили гостей та учасників  фестивалю цікавою програмою. Організатори підготували для конкурсантів екскурсії пам'ятними місцями Закарпаття, вечір знайомств, де визначили Міс та Міні-міс фестивалю, зустрічі з директорами міжнародних та всеукраїнських фестивалів, майстер-класи відомих спеціалістів.  І знову родзинкою фестивалю стали іноземні співаки - цього разу гості із Замбії та Нігерії заспівали українською, причому в народних костюмах. Загалом учасниками фестивалю стали співаки і танцюристи з 9 країн світу - України, Білорусі, Росії, Молдови, Ізраїлю, Грузії, Вірменії, Нігерії, Замбії.

А нагороди цього року розподілилися наступним чином: Гран-прі у гостя з Бердянська Олексія Бойка, Гран-прі серед танцювальних колективів у багаторазового учасника фестивалю, дівчат з Виноградова, танцювального колективу "Галактика".

Валерія Каналош, Виноградів, для Закарпаття онлайн

31 серпня 2010р.

Теги: Виноградів, свято, Кришталеві грона, День міста, фестиваль

Коментарі

ember 2010-09-01 / 21:30:00
Faust, chitrajuchi tvoi slova chutj li ne zaplakal:) Mezhdu prochem ja ugochanskij rodom, no ne iz Nagyszőlősa, kotoromu 748 let! Vy prazdnujte svoj Vynohradiv, kotoromu skoljko?

Faust 2010-09-01 / 19:54:00
Щиро вітаю виноградівців з великим святом! Так тримати! А вам, жаливам, кака-м, ember-ам - вам єдине, що можно сказати - будьте розумними (якщо це впринципі можливо) і не сваріться, радуйтесь, що живете в прекрасному багатонаціональному Виноградові, культурному і історично-значимому місті! Тільки с. Сасово може зрівнятись з ним по історії! А ви, русини, - чим більше ви будете русинитися, тим більше будете відставати від загальнолюдської і, зокрема, від нашої української культури! Пожалійте хоч своїх дітей, з них можуть бути люди, а не ви, жаливи...!

АНЦЯ 2010-09-01 / 12:14:00
КК ! свиня кал хуть де найде. Виноградівців поздоровляю з празником.

ember 2010-09-01 / 09:33:00
"Vashemu" Vynohradovi toljko 64 goda!
A vot nashemu (!) Nagyszőlősu dejstviteljno 748!

KK 2010-09-01 / 02:31:00
Жаливо - Ви що жартуєти? Та я з моїми братами (і сестрами) підтримували українцький корінь Виноградова, всі гарно вдягнуті в синє-жовтому костюмах на другі фотоґрафії. То виходить що Ви з вашими 'русинами' десь застрягли і не брали участь на цйому святі? Я сподівався щось кращого від Жаливи і його вісько сиво волосятими (пенціонерами) русинами! Видно що по за флудання по інтернеті вашими комедійними діями, ви 'русини' до нічого не здатні!!! Слава Українському Виноградові!!!

Микола Староста (Жалива) 2010-08-31 / 21:38:00
КК. на останній фотографії, ваші браття, по крові.

KK 2010-08-31 / 18:06:00
Местний - якщо це не фотоґрафія 'русинів'
у Виноградові, то що ви хочети довести що їх взагалі не було присутно на цйому прийомі??....(бо з статті видно що тільки українці з Виноградова брали участь в цьому святі)...

местный 2010-08-31 / 17:53:00
Э-э-э-э-э-э... , нижнее фото - это к чему? и кто?!

KK 2010-08-31 / 17:20:00
Якщо б не остання фотоґрафія, то читач сміло міг би подумати що русинів у Виноградів нема. А то видно що свято відбувалося на вищому українському ґрунті! Старосто - ви перший з лівого боку, чи з правого??

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини