На Закарпатті збільшується кількість хижаків

Поки в країні призупинено сезон полювання у зв’язку із загрозою виникнення пожеж, єдине «законне» право вбивати мають тільки хижаки. А таких у наших рідних Карпатах чимало – починаючи від володаря гір ведмедя, закінчуючи борсуком. Особливо слід звернути увагу на вовка. Ця тварина останніми роками настільки звикла до людей, що практично перестала їх боятися. Як наслідок – сіроманець все частіше почав виходити до людей у села, шукаючи харчі. І подібні зустрічі далеко не завжди є безпечними для останніх. Одним словом, на Закарпатті вовк може стати справжньою проблемою...

Вовків бачили біля Ужгорода...

Два тижні тому Міжгірщину облетіла новина – вовки загризли в горах 5 лошат. Якби це сталося взимку – звична справа. Але поки що надворі літо і така поведінка хижаків справді дивує. Тим більше, що останнім часом для верховинців ось такі "літні" напади вже давно не новина.
"Ситуація з вовками в області є складною, – прокоментував ситуацію "Закарпатці" кандидат біологічних наук, доцент Ужгородського національного університету Людвіг ПОТІШ. – З одного боку є група науковців, які стверджують, що вовка слід віднести до Червоної книги України та не чіпати, з іншого – згідно останніх досліджень з'ясовано, що цих хижаків у наших Карпатах забагато і вони несуть шкоду мисливському і сільському господарству та, безпосередньо, людині". За словами Людвіга Потіша, у збільшенні чисельності вовка в Карпатах винні ми самі. Свого часу в Європі вирішили збільшити популяцію сіроманців, щоб ті остаточно не вимерли. Тобто, брали пару вовків, вони розмножувалися в безпечних умовах, а потім їх виводок випускали на волю. Останній раз подібний "випуск" європейці зробили 7 років тому. Відтоді кількість сіроманців, зокрема в Україні, виросла вдвічі, що призвело до того, що хижаки почали шкодити людині. А це стосується, в першу чергу, проживаючих на території Чорнобильської зони та Карпатських лісів, у тому числі і Закарпатської області. Згідно моніторингу повідом¬лень про зустрічі з людьми, науковцем складена наступна картина проживання вовка в нашому краї. Отже, найчастіше хижака бачили у Великоберезнянському, Перечинському, Ужгородському, Мукачівському, Воловецькому, Міжгірському, Рахівському районах. Зокрема, одна родина сіроманців оселилася на Маковецькому масиві, що тягнеться від села Оріховиці і до Чинадієва, що знаходиться в безпосередній близькості від великих міст Закарпаття. Бачили вовків і в курортних зонах: минулої зими сіроманців помітили в лижному Кострині. "Через їхню велику кількість почастішали напади на домашню худобу, – зізнається пан Потіш, – а подекуди, що значно рідше, і на людей". Так, подібний випадок був декілька років тому в селі Гайдош Ужгородського району. "Ввечері один селянин на своє¬му господарстві помітив, що вовк тягне його пса, – розповів Людвіг Потіш. –Вирішив свого улюбленця рятувати. Вовк на нього накинувся і відкусив декілька пальців на руці. До господаря підбігли інші люди й врятували його". І такі випадки не поодинокі. Щоправда, цифру назвати ніхто не може. Зрештою, подібні факти здебільшого приховують від громадськості, щоб не наводити паніку на людей. Те саме стосується і фактів нападу на худобу.
За інформацією науковця, нині в області проживає приблизно 58 вовків, і з кожним роком їх кількість зростає. Проте змінюється не тільки їх чисельність, а й поведінка. Як зазначив пан Потіш, хижак перестав полювати на свою природню здобич і все частіше починає шукати харчі там, де проживає людина. "Не секрет, що навколо нас є багато їжі: недоїдки, сміття та ж сама худоба, – зауважив він. – Погодьтеся, набагато легше піти схопити домашнього пса, який сидить на прив'язі, чи коня, в якого заплутані ноги, ніж бігати по всьому лісу за швидконогим оленем. Пам'ятаю, як мені розповідали люди, що бачили вовка, який тягнув собаку, а за 400 метрів від нього стояли дві козулі. З цього всього можна зробити висновок – вовк став "розумнішим". Недарма від нього походить собака..."

Інколи вовки полюють з людьми

До речі, в області під час полювання стався випадок, який є дуже красномовним доказом того, що вовк перестав боятися людей. Як розповів Людвіг Потіш, його знайомий одного разу полював разом... з вовком. Причому, сталося це абсолютно випадково. Мисливець побачив, що під час загонного полювання, за козулею бігає якийсь невідомий йому пес. Придивився уважніше, а то виявився "санітар лісу". Довелося його застрелити, адже здобич ділити на двох не доводиться.
Між іншим, це не перший випадок полювання хижаків разом з людьми. Вовки все частіше стали слідкувати за мисливцями, щоб забрати те, що ті не встигли.
"Якої шкоди може завдати сіроманець людині? Наприклад, за останню зиму вовки на нашій Верховині з'їли практично всіх собак, – розповів Людвіг Потіш. – Це, в першу чергу, стосується Міжгірщини, адже район досить слабо заселений, і до того ж, на його території розташований національний парк "Синевир", де полювати заборонено. Тобто почуває себе вовк там просто чудово".
Небезпеку хижак може становити і тим, що в краї ніхто не слідкує за його здоров'ям. Тому не відомо, скільки тих же вовків хворіють на сказ, який є досить небезпечним і для людей. До речі, в сусідній Словаччині цьому приділяють багато уваги. Зокрема, державна програма контролю сказу є однією з найвитратніших в країні.
На запитання – а що ж робити з цією бідою, Людвіг Потіш відповів, що слід просто слідкувати за їхньою кількістю. "Справжня шкода від вовка – це зникнення домашньої худоби, – повідомив він. – Можу вас заспокоїти: вовк не стане нападати на людину. Вона їй просто не цікава. І туристів у лісі їсти не стане. Єдине, хто може постраждати, так це пастух, адже він просто-напросто заважає сіроманцю полювати".

Про те, як ведмідь Щербицького ледь не з'їв людину

Але якщо вовк людину боїться, то сказати це про ведмедя язик не повертається. Тим більше, останнім часом значно збільшилися випадки контакту господаря Карпат із закарпатцями. "У 2004 році бурого ведмедя, який проживає на нашій території, внесли до Червоної книги, – повідомив Людвіг Потіш. – Тому не дивно, що його кількість збільшилася. І це на фоні Європи, де вже актуальне питання відстрілу ведмедя. Чому? Та тому, що там почастішали випадки, наприклад, у гірськолижних курортах Словаччини, коли клишоногі просто спускаються з гір у людські селища і порпаються в смітниках у пошуках їжі".
На Закарпатті ведмідь також все ближче підходить до людини. Декілька років тому молодого ведмедика бачили біля села Кам'яниця, що не так далеко від обласного центру. За словами пана Потіша, особливо їх багато на кордоні із Словаччиною та Польщею, тобто території Великоберезнянського району, зокрема біля сіл Буківцьово та Чорноголова, а ще на Рахівщині. "На власні очі бачив його з далекої відстані, – зізнається Людвіг Потіш, – коли він переходив з Чорногірського Менчула на гору Петрос". Найменше їх у Хустському та Міжгірському районах.
Як відзначив науковець, ведмідь не такий як вовк. Тому до людини у пошуках їжі не спускається. Та і зустрічається з нею хіба випадково. Наприк¬лад, якщо обидва збирають яфини в одному місці. Правда, ведмідь і не дуже тікає, якщо людину побачить. Це зрозуміло, адже ще хто кого має боятися...
Людвіг Потіш пригадує різні історії людей про зустрічі з господарями Карпат. Зокрема, одна з них трапилася на Рахівщині ще за радянської влади: "У місцевому господарстві, – розповів він, – чекали на приїзд першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького. Подейкують, що він особливо любив полювати на ведмедів. Для цього місцеві їх прикормлювали – носили мертвого коня або корову в ліс тощо. Зрозуміло, що в тих околицях з'явився клишоногий, якого так і назвали ведмідь Щербицького. Отже, об'єкт для полювання готовий, але пан Щербицький так і не приїхав. Та мисливця нема, а жертва залишилася. І її треба було добути. На справу пішов місцевий лісник разом з колегою. З невідомих причин вони відстали один від одного. Так ось напарник йде собі спокійно, чує як ззаду хтось дихає. Розвертається подивитися, а там... ведмідь Щербицького. Колега відразу втратив свідомість зі страху. Варто сказати, що ведмідь – мисливець прос¬то феноменальний. При такій масі він рухається майже непомітно і завжди нападає зі спини. Але того разу поласувати людиною йому не вдалося. Лісник помітив, що сталося і вистрелив у бурого. Як виявилося, поранив, тому герой-лісник пішов далі в ліс і добив його..." Пригадує пан Потіш й іншу моторошну історію: браконьєр одного разу вночі застрелив тварину. Він гадав, що це кабан. Пішов його добивати, а то виявився ведмідь. Поранений бурий вдарив його так, що зняв скальп з людини. Браконьєру взагалі не пощастило – мало того, що його довго лікували в лікарні і зашивали півобличчя, так ще й у в'язницю посадили за браконьєрство.
Проте, це поодинокі випадки. Зазвичай, володарі Карпат живуть спокійно і людей не чіпають. Поки їх не задінуть, звичайно.

Коти Карпат

Крім вовків та ведмедів, у карпатських лісах проживають й інші мисливці. Наприклад, з роду кошачих – рись або дика кішка. Остання – досить агресивна. За розповідями пана Потіша, одного разу ця тварина навіть накинулася на мисливця. Але це, скоріше, через самозахист. До речі, полював кіт так само як і вовк – чекав, поки людина вб'є когось, і раптом щось перепаде. Щодо рисі – то вона більш миролюбна. Контактів з людиною останнім часом не зафіксовано.
Найбільша популяція котів у районі річки Латориця – тобто від Чопа до Мукачева. Взагалі в області їх десь 300-350 особин. А рись водиться, здебільшого, у хвойних лісах. Їх в краї залишилося до 100 тварин. Тобто, якщо ведмедів та вовків у нас вистачає, то цих тварин слід рятувати. Серед інших хижаків Карпат можна назвати і лисицю, борсука, чимало птахів.
Як зізнався Людвіг Потіш, у людей знання про хижаків Карпат на рівні ХІХ століття, а вони ж, як і люди, змінюються. Але ми здебільшого навіть не хочемо це усвідомлювати. Зокрема, в Україні детальних досліджень зміни поведінки тварин не ведеться – занадто дорого. Тому ніхто не хоче визнавати, що вовк, наприклад, все більше адаптується до життя людини. І цілком можливо, що сіроманець одного дня просто зайде в людський дім, навіть не злякавшись людини. І невідомо, що цього разу стане його здобиччю...

Цікаві факти про закарпатських вовків:

– Карпатські вовки живуть не зграями, а родинами. Їх очолює одна вовчиця, яку оточують кілька різновікових самців. Також у родині живуть "переярки" – вовки, які ще не розмножувалися (3-4 вовки).
– В краї проживають три великі осередки вовків. На півночі краю – словацькі, на Верховині (Міжгірщина) – власне карпатські, на Рахівщині – румунські.
– Карпатський вовк може за день пробігти в горах 48-50 км.
– Місцевих вовків особливо любила радянська влада. Адже при перевірці колгоспів завжди можна було списати, наприклад, зниклих овець на вовків. Мовляв, вони їх з'їли і ніхто нічого зробити з цим не зміг.
– На Закарпатті трапляються вовки-самогубці. У село Великі Ком'яти, що на Виноградівщині, прибігла стара вовчиця. Подейкують, що прийшла туди спеціально, щоб її було легше вполювати. Такий самий випадок трапився і в селі Голубине Свалявського району. Цього разу це був старий вовк. Як виявилося, він був хворий на трихінельоз.

Цікаві факти про закарпатського ведмедя:

– Після зустрічі з ведмедем переважно всі люди мають затяжний шок від його розмірів.
– Вогню клишоногий не боїться – він йому цікавий, тому помилково рахувати, що вогонь захистить від хижака.
– Ведмідь їсть все, але потребує багато їжі. Для того, щоб назбирати необхідну кількість жиру на зиму (приблизно 50 кг), він з'їдає до 700 кг ягід або близько 500 кг кедрових горіхів, не рахуючи інших кормів.
– Ведмеді часто влаштовують барліг поблизу доріг, на вирубках, в інших місцях, які нерідко відвідуються людиною.
– Дорослі ведмеді ведуть одинокий спосіб життя. Якщо трирічному ведмедю вдається знайти ділянку лісу, не заселену іншим ведмедем, він поселяється там і оберігає її.
 – Для більшості озброєних людей ведмеді небезпечніші, ніж для неозброєних. Чому? Напад пораненого ведмедя на людину – подія досить рядова, хоча нечаста, непоранений ведмідь нападає вкрай рідко. А звалити ведмедя навіть досвідченому мисливцю не так вже й легко, оскільки ведмідь дуже сильний і живучий.

Денис Фазекаш, "Закарпатська правда", Карпатньюз

30 серпня 2010р.

Теги: вовк, ведмідь, рись, Карпати

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини