В Ужгороді відбулася прес-конференція до 20-річчя Творчого об’єднання професійних художників Закарпаття

“Створення Творчого об’єднання професійних художників Закарпаття стало проривом в ізоляції...” З нагоди 20-ї річниці заснування Творчого об’єднання професійних художників Закарпаття в Ужгорроді з журналістами сьогодні зустрілися непересічні закарпатські художники, доброзичливі люди з позитивною енергетикою і світобаченням Василь Брензович, Емма Левацька, Петро Гайович та Василь Попович.

В Ужгороді відбулася прес-конференція до 20-річчя Творчого об’єднання професійних художників Закарпаття

Як розповів голова об'єднання, заслужений художник України Василь Брензович, установчі збори Творчого об'єднання професійних художників Закарпаття відбулися ще далекого 1990 року. Однодумців-художників, які є прихильниками реалістичного мистецтва,  до цього спонукали любов до рідного краю, природи і людей, заперечення так званого "умовного" мистецтва та орієнтація на мистецтво реалізму.  Щоб вочевидь переконатися  у тому, що закарпатська школа живопису не зникла, варто 10 вересня завітати в музей Бокшая на виставку членів об'єднання, яке за словами його голови, "сповідує пленерний живопис і працю на натурі".  До слова, як  зазначив Василь Брензович,  кошти від проданих картин члени їхнього об'єднання передають хворим дітям.  

Художник і педагог Емма Левацька (викладачку школи мистецтв та вдумливу художницю  ще називають "другим Баконієм") повідомила, що до об'єднання (всі його члени — люди поважного віку) у цьому році прийняли трьох зовсім молодих колег, яким трохи за двадцять. Емма Левацька каже, що молоді спілчани своїм завзяттям, індивідуальним підходом до розкриття тем дарують натхнення і їм, старшим за віком і досвідом художникам.  А найбільше натхнення для усіх — творити в горах, де і дихається, і думається по-іншому серед справжньої, нештучної  краси і справжніх, простих  людей.

До слова, так звані авангардисти до спілки не просяться, а самі спілчани "стрибання від абстракціонізму до сюрреалізму " вважають "крайнощами, через які робляться спроби виставити себе крикливо".

Створення об'єднання у 1990 році художник-архітектор Петро Гайович вважає проривом у тій ізоляції, у якій опинилося чимало художників, адже у Національній спілці є секції ( живопису, прикладного мистецтво тощо), належність до яких обмежує можливості свого вираження в інших мистецьких напрямках.  А оскільки творчість проситься різновекторного вираження, то не обмежується заняттями графікою чи живописом. Великий Далі, наприклад, виготовляв кераміку. Тому об'єднання, насамперед, дає можливість розкритися повністю, дарує радість доброзичливого спілкування. 

Цього року провели три пленери і попереду ще три, адже отримали запрошення на пленери від влади Воловця, Сваляви, Міжгір'я.  До слова, регіональне відділення НСХ суттєво відстає в цьому.  З художниками із Національної спілки,  розповіли гості прес-центру, Творче об'єднання професійних художників Закарпаття ніколи не ворогувало, хоча, без сумніву,  художники конкурують, бо професіонали є з обох "таборів".

Кліпньюз.інфо

27 серпня 2010р.

Теги: художник, Творче об’єднання професійних художників Закарпаття

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини