Через брак учнів на закарпатській Міжгірщині можуть закрити 6 шкіл І-ІІ ст.

У 2009-2010 навчальному році відділом освіти, навчальними закладами та установами освіти проведено відповідну роботу з виконання положень Конституції України, законів України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про дошкільну освіту”, “Про позашкільну освіту”, “Про вищу освіту”, Указів Президента України щодо розвитку освітньої галузі для створення умов для забезпечення рівного доступу до якісної освіти відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, спрямованих на реалізацію освітніх потреб населення.

Через брак учнів на закарпатській Міжгірщині можуть закрити  6 шкіл І-ІІ ст.

Освіта Міжгірщини має великий навчально-методичний, кадровий потенціал і відповідну матеріальну базу для вирішення завдань, поставлених Президентом України і діючим урядом.

З метою створення умов для рівного доступу до якісної освіти вживалися заходи щодо розв'язання комплексу питань кадрового та матеріально-технічного забезпечення, формування мережі навчальних закладів та контингенту учнів, осучаснення змісту освіти, впровадження сучасних інформаційних і комунікаційних технологій навчання, удосконалення управління освітою; реалізовано черговий етап впровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти. Практика підтверджує необхідність створення навчальних закладів нового типу. Приємно відмітити, що 2 випускники Міжгірської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. з поглибленим вивченням окремих предметів отримали під час ЗНО максимальну кількість — по 200 балів.

Спостерігається позитивна тенденція до збільшення охоплення дітей суспільним дошкільним вихованням. Зокрема, торік відкрито В.-Студенівський дошкільний навчальний заклад. Зараз у районі функціонують 23 дошкільні заклади (33 групи), в яких виховувалося 844 дитини, що становить 26 відсотків проти 24 проц. у минулому році. Охоплено дошкільним вихованням 257 (42 проц.) дітей п'ятирічного віку. До кінця року планується відкрити дитсадок у с. Н.Студений і групу — в ДНЗ №5 смт. Міжгір'я.

У галузі загальної середньої освіти у 2009-2010 н.р. у Міжгірському районі тривала робота з оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів. Зокрема, реорганізовано школи І ст. шляхом приєднання до загальноосвітніх шкіл, до шкіл І-ІІ і І-ІІІ ст. за територіальним принципом. Завершено перехід на новий зміст та структуру основної школи. Проте у зв'язку з новими правилами фінансування із розрахунку (на одного учня) загрозливою є ситуація подальшого існування 6 шкіл І-ІІ ст., в яких навчається до 50 учнів.

Упродовж звітного періоду здійснено суттєві заходи щодо зміцнення навчально-матеріальної бази закладів освіти, поліпшення умов для надання учням якісних освітніх послуг. Введено в експлуатацію новозбудований корпус Негровецької ЗОШ І-ІІІ ст. на 8 класних приміщень. Встановлено КТП-160 кВа для електропостачання у Колочавській ЗОШ І-ІІІ ст., №2, яку переведено на електричне опалення. Проведено благоустрій території Стригальнянської ЗОШ І-ІІ ст., заміну підлог у Колочавській ЗОШ І-ІІІ ст. №2. Зроблено реконструкцію корпусу №4 Негровецької ЗОШ І-ІІІ ст. та продовжено реконструкцію 4-квартирного будинку під шкільний гуртожиток Присліпської ЗОШ І-ІІ ст. Цю новобудову заплановано ввести в експлуатацію найближчим часом до початку навчального року. Вжито заходів із забезпечення новими стандартними меблями відповідно до росто-вікових особливостей (придбано меблів на суму 144,8 тис. грн). Придбано 4 сучасні кабінети з природничо-математичних і технологічних дисциплін для Негровецької ЗОШ І-ІІІ ст., 4 інтерактивні дошки для Синевирської, Міжгірської №1, Колочавської №1, Майданської ЗОШ І-ІІІ ст. До 1 вересня будуть придбані такі дошки ще для 7 шкіл, тобто всі середні школи матимуть загадані мультимедійні технології. Продовжуються роботи з підготовки навчальних закладів до нового навчального року та роботи в осінньо-зимовий період. Завершено капітальні ремонти шкіл (Торунської, Новоселицької, Майданської, Син.-Полянської ЗОШ, корпусу №4 Синевирської ЗОШ І-ІІІ ст., Ізківської, Лозянської №1 ЗОШ І-ІІ ст.). Всього з коштів місцевого бюджету на капітальні ремонти передбачено використати 2.2 млн.грн. Закуплено необхідну кількість цементу, вапна, піску. Реалізовано 146 тис.грн. на поточні ремонти шкіл (придбання фарби, лаку та іншого дрібного інвентаря).

 Забезпечено школи паливом: дровами — 443 куб. м. (56 проц. до потреби), вугіллям — 1463 тонн (68 проц. до потреби).

Чекають свого завершення новобудови Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст., Буковецької ЗОШ І-ІІ ст. та добудови Келечинської, Мерешорської, Лозянської №1, В.-Бистрянської ЗОШ І-ІІ ст., Негровецької, Колочавської №2 ЗОШ І-ІІІ ст.

Ведеться планова робота з енергозбереження. Здійснено заміну котлів на нові з більшим ККД у Син.-Полянському, Пилипецькому, Синевирському, Ізківському, В. Бистрянському, Колочавському №1, Торунському навчальних закладах. До вересня буде відремонтовано ще 5 котлів і 5 систем опалення. Якщо за всі попередні роки в освітніх закладах замінено 406 вікон і 29 дверей, то в цьому році — 428 вікон і 8 дверей.

До мережі Інтернет підключено 25 загальноосвітніх шкіл (6 шкіл району через швидкісний канал зв'язку).

З року в рік поліпшується організація харчування учнів. У 36 їдальнях, які відповідають майже всім санітарно-гігієнічним вимогам, мають змогу харчуватися біля 80 проц. дітей. 96 відсотків учнів початкових класів і всі діти-сироти забезпечені безоплатним гарячим харчуванням. Натуральні норми харчування в цьому році складають до 80 проц. У цьому році суттєво зміцнено матеріальну базу харчоблоків: закуплено 10 електроплит, 20 холодильників, 5 бойлерів, 11 бактерицидних ламп та посуд на суму 27 тис. грн.

 Створено непогані умови для забезпечення регулярного безоплатного перевезення до місць навчання, праці і додому учнів та педагогічних працівників. Зокрема, в розпорядженні шкіл 18 автобусів. Протягом звітного року відділом освіти отримано 4 автобуси. 16 учнів забезпечено проїзними квитками для підвезення автобусами ВАТ Міжгірське АТП-12138. 64 педагогічні працівники користуються талонами для безкоштовного проїзду транспортом згаданого підприємства та комунального підприємства "Ринок". Всього потребують підвозу 970 школярів, підвозяться — 840 (86 проц.). Для повної реалізації програми "Шкільний автобус" потрібно придбати 4 автобуси для Лозянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Торунської ЗОШ І-ІІІ ст., Вучківської ЗОШ І-ІІ ст., Колочавського МНВК (заміна старих — 1990, 1991 років випуску).

Протягом минулого навчального року у сфері загальної середньої освіти функціонували 48 загальноосвітніх навчальних закладів, у яких навчалися 6322 учні. Розвитку позашкільної освіти за звітний період приділялася особлива увага: розширено мережу і профілі гуртків, залучено до керівництва гуртками молодих фахівців. У минулому навчальному році позашкільну освіту в РБДТ, СЮН, ДЮСШ здобували 2400 школярів. У Колочавському МНВК набували професійну підготовку 254 учні. З введенням в експлуатацію корпусу Негровецької ЗОШ І-ІІІ ст. суттєво знижено двозмінність навчання (у другій зміні займаються лише 80 учнів). Показник охоплення учнів 1-9 класів групами продовженого дня зріс з 17 відсотків у минулому році до 40 проц. тепер ( 46 ГПД).

Вживалися заходи щодо розв'язання питань кадрового забезпечення. Позитивно вирішується питання розстановки керівних кадрів. Управлінську діяльність здійснюють 39 директорів освітніх установ, 37 заступників. Навчання учнівської молоді ведуть 945 працівників (їх освітній ценз у порівнянні з минулим роком зріс на 9 відсотків). З них мають вищу освіту 747, диплом бакалавра — 43 вчителі, середню спеціальність — 155 педагогів. Працевлаштовано 31 молодого спеціаліста, в т.ч. 7 — за держзамовленням. Переважна більшість з них сумлінно і добросовісно виконує своє призначення — сіяти розумне, добре, вічне у дитячих серцях і душах. Протягом минулого навчального року працючих 8 педагогів району відзначено Почесними грамотами МОН України, 1 нагороджена нагрудним знаком "Відмінник освіти України", 10 — Почесними грамотами обласного управління освіти і науки, 29 грамотами відділу освіти РДА. Переможця минулорічного конкурсу "Вчитель року" В.І. Побігача в номінації "Початкові класи" нагороджено обласною премією ім. А.Волошина. У школах працюють 19 психологів, 8 соціальних педагогів, 21 медсестра, що вже дало відчутні результати. Фактів дитячої злочинності за останні півроку не зафіксовано, комфортніше стали почувати себе в колективах проблемні діти. Результативно співпрацює з батьками районна медико-психологічна комісія.

Згідно з планом роботи 112 педагогів за підсумками різних форм післядипломної освіти отримали посвідчення підвищення кваліфікації. За результатами атестації 2010 р. 5 учителям підтверджено або присвоєно педагогічне звання "Вчитель-методист", 53 — "Старший вчитель", 25 — встановлено кваліфікаційну категорію "Спеціаліст вищої категорії". Двоє вчителів стали лауреатами обласного етапу конкурсу "Учитель року" (М.В. Шкелебей, вчитель Лозянської ЗОШ І-ІІ ст. № 2 у номінації "математика", Т.П. Бундзяк, вчитель Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст. у номінації "Географія").

Приділяється увага відбору талановитої сільської молоді для здобуття педагогічних професій. У минулому навчальному році видано 18 цільових направлень випускникам сільських шкіл для навчання у ВНЗ, у цьому році — 19.

Аналіз стану методичної роботи в районі дозволяє зробити висновки, що методичний кабінет відділу освіти РДА своєю діяльністю позитивно впливає на підвищення рівня професійної майстерності педагогічних працівників і впровадження інноваційних освітніх технологій у навчально-виховний процес. Результатом діяльності методичної служби є модернізація колективних форм роботи з педагогами, поповнення банку даних перспективного педагогічного досвіду, активна участь значної частини педагогів у методичних заходах, поширення та впровадження у практику кращих досягнень учителів району шляхом проведення творчих звітів, семінарів, майстер-класів, участі у професійних конкурсах ("Учитель року", конкурс відеоматеріалів перспективного педагогічного досвіду).

З метою обміну досвідом роботи, вдосконалення управлінської діяльності, розвитку творчого потенціалу педагогічних кадрів на базі 6 шкіл І-ІІ, І-ІІІ ступенів, двох — І ступеня проведено виїзні семінари керівників шкіл та завідуючих ЗОШ І ст.

За останній час у Міжгірському районі активізувалося навчання педагогів комп'ютерній грамотності, вироблення у вчителів-предметників уміння використовувати комп'ютер як засіб для створення учнями цікавих навчально-пізнавальних проектів на базі шкільного програмового матеріалу, а також застосовувати на уроках навчальні комп'ютерні програми. В цьому плані позитивної оцінки заслуговують педагогічні колективи Міжгірської №1, Міжгірської СЗОШ, Майданської, Торунської, Негровецької ЗОШ І-ІІІ ст., Лозянської №2, В.Бистрянської, Тюшківської ЗОШ І-ІІ ст.

Здійснюються заходи щодо поглибленого вивчення предметів та допрофільної підготовки школярів згідно з розробленою Міністерством галузевої Програми впровадження профільного навчання на 2008 – 2010 роки, спрямованої на забезпечення організованого переходу загальноосвітніх навчальних закладів на профільне навчання.

 У цьому н. р. у 5 навчальних закладах (15 класів) здійснено наступну профілізацію: технологічний профіль — 13 класів, суспільно-гуманітарний профіль — 1, математичний профіль — 1.

У Колочавських №1, №2, Синевирській, Негровецькій школах у 10-11 класах частково вирішено питання професійної підготовки учнів з трудового навчання (водій, швачка).

Однак, профілізація старшої школи у великій мірі гальмується недостатнім матеріально-технічним забезпеченням.

 На основі досвіду роботи Колочавського освітнього округу, створеного 3 роки тому, ведеться підготовча робота щодо створення Міжгірського, Пилипецького, Майданського, Синевирського освітніх округів.

Досить успішно йде реалізація програми "Обдаровані діти". Йдеться про дітей, які сьогодні можуть внести багато позитивного в суспільство. Для нас важливо як те, що дитина стане переможцем Всеукраїнської олімпіади, так і те, що вона взагалі братиме участь у якомусь конкурсі, отримає нагороду в початковій школі. Рівень не має визначального значення, адже вона зробила самостійний крок у розвитку своїх творчих здібностей, обдарувань. А успіхи за минулий рік наступні. У районних предметних олімпіадах взяло участь 1035 учнів з 35 шкіл району. За результатами протоколів журі 305 учасників із шкіл стали призерами, з них 62 нагороджені дипломами першого, 102 — другого та 141 — третього ступенів. За результатами обласних олімпіад 9 учнів (проти 21 в минулому навчальному році) вибороли призові місця: Міжгірська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 — 2 призери, по одному призерові — Негровецька, Репинська, Синевирська, Колочавська № 1, Торунська, Міжгірська СЗОШ І-ІІІ ст, Лопушнянська ЗОШ І-ІІ ст. Підсумки олімпіад засвідчують системну роботу з обдарованими учнями педагогічних працівників Міжгірської №1, Синевирської, Колочавської №1, Репинської, Торунської, Негровецької ЗОШ І-ІІІ ст., Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст., Міжгірської, Лопушнянської, Тюшківської, Запереділянської , Келечинської, Соймівської ЗОШ І-ІІ ст. — М.М. Добоні, Н.В. Коваль, О.Ф. Бути, Г.Ю. Росохи, Л.І. Шагур, О.М. Звірич, М.Я Кривки, Н.С. Суботи, Л.І. Слюсар, Н.Й. Яргіної, Г.Ф. Юрик, В.П. Фурдя, В.В. Товт, О.Т. Козицької, К.М. Кость, О.М. Петрище, В.В. Рущак, Т.М. Гички, О.І. Цімботи, Г.І. Денисенка, М.І. Дебеля, М.К. Бугини, М.В. Гаштур, О.Ю. Пішти, М.Д. Глеби, Н.І. Воринки, Г.І. Штаєр, О.В. Драч, О.І. Юртин, Дербак, І.В. Секереша, О.І. Беци, О.Г. Шекети, М.Ф. Полажинець, З.М. Медвідь, І.В. Боднара, М.А. Бітлян, Г.П. Жаби, В.Ю. Росохи, В.Ю. Бродюк, М.Е. Бундзяк, Я.І. Кіса, Н.В. Куруц, Г.А. Котурбаш, С.В. Живчин, М.І. Шебедяк, Н.В. Коваль, В.І. Коцуренка, М.П. Ледней, М.І. Анталовської, Ф.М., Леднея, В.М. Могорити, Я.П. Буцка, Л.В. Кінаш, М.І. Карпинець. На нагородження призерів районних олімпіад використано 12090 грн.

З метою подальшого розвитку й удосконалення науково-дослідної діяльності учнів, створення системи пошуку, розвитку, підтримки талановитої учнівської молоді проведено районний етап конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів — членів МАН; за підсумками обласного етапу конкурсу-захисту 7 учнів стали призерами (5 учнів Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст., 1 учень Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, 1 учень Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2). До професійного свята їх вчителі будуть відзначені нагородами і отримають грошові винагороди.

Вагомими є результати участі школярів району в обласних і Всеукраїнських конкурсах, змаганнях. Школярі та гуртківці райСЮН стали учасниками понад 30 природоохоронних та трудових акцій, творчих конкурсів натуралістичного спрямування. Добре налагоджена пошукова робота і в гуртках РБДТ. Грамотами обласної держадміністрації і обласного управління освіти за участь у конкурсі "Знай і люби свій край" відзначено 7 школярів. Троє учнів такими ж грамотами нагороджені за підсумками обласного туру Всеукраїнської історико-краєзнавчої експедиції учнівської та студентської молоді "Історія міст і сіл України". Гурток "Вишиванка" отримав Диплом українського державного центру позашкільної освіти. У першості області з авіамодельного спорту в різних номінаціях перші місця зайняли 3 гуртківці, друге — 1, ІІІ – 2. У рамках відзначення 65-річчя Перемоги проведено естафету пошукової роботи "Шляхами подвигу і слави", у підсумку якої оформлено альбомом, який презентовано у квітні на районній конференції "Збережемо пам'ять про подвиг".

Цьогоріч у навчальних закладах майже бездоганно пройшла оздоровча і відпочинкова кампанія. У 35 дитячих закладах відпочинку — таборах з денним перебуванням оздоровлено 3037 дітей — більше 50 відсотків.

Разом з тим проблем у вихованні школярів не меншає. На жаль, рівень дитячих правопорушень не спадає. На внутрішкільному обліку з профілактики правопорушень перебуває 61 учень. Це — школярі, які прогулюють уроки, грубіянять, проявляють агресивність, жорстокість. У якійсь мірі це зрозуміло, бо якщо є певна моральна криза в суспільстві, то вона буде і в школі. Нам сьогодні слід шукати форми роботи, які дали б змогу, насамперед, знати, почути, відчути дитину, її розвиток, її проблеми, допомогти їй у цьому. Серед складових цього процесу можна виділити використання виховних можливостей уроку для передачі знань про здоровий спосіб життя, використання мистецтва для духовного, емоційного розвитку учнів. Спокійна, доброзичлива атмосфера в школі нейтралізує негативні прояви у поведінці дітей. Педагогічні колективи повинні активізувати позакласну та позашкільну роботу, повернутися до призабутих в якійсь мірі пріоритетів – громадсько-корисної діяльності учнів. Це — підтримка в належному стані приміщення та території школи, вирощування розсади, овочів, заготівля соків, переробка фруктів для шкільної їдальні, робота у шкільній майстерні тощо.

Для поліпшення якості освіти ми повинні забезпечити оптимальні умови для навчання дитини. Насамперед, створити у найближчому майбутньому — це опорні школи, до яких би швидко і легко довезти дитину, організувати якісний навчально-виховний процес. Цю оптимальну освітню територію потрібно насичити ліцеями, гімназіями, філіями ВНЗ чи консультаційними пунктами, які б працювали на підставі складених угод з вищою освітою, з кращими учителями, щоб дитина з глибинки могла хоча б на рівні районного центру по суботах, факультативно здобувати додаткові знання.

 Хочеться ще запросити громадськість до розмови ще й з такого приводу. Це дуже важлива і болюча тема — корекційна освіта, тобто діти-інваліди (60, з яких 24 навчаються індивідуально вдома) і діти-сироти (36). Цього року ми повинні кардинально змінити підходи до навчання цієї категорії молоді, забезпечити сталий психолого-педагогічний супровід кожної дитини, яка має проблеми в розвитку.

Вимагає поліпшення психологічне забезпечення педагогічного процесу. Значна частина нашого вчительства не дуже сприймає психологічні знання і не використовує їх на практиці. Необхідно організувати, починаючи з кожного навчального закладу, систему засвоєння психологічних знань: семінарів, навчань, курсів для кожного вчителя.

Актуальною залишається тема освітнього менеджменту. Чи всі наші керівники готові до того, щоб грамотно, системно організовувати і тактичний, і стратегічний розвиток освіти на своєму рівні. І, безумовно, кадрова складова, оскільки сьогодні відбувається старіння педагогічних колективів (відсоток пенсійного віку сягнув цифри 166 – 19%). З іншого боку, частина молодих кадрів не готова працювати в школі через низьку підготовку в ВНЗ.

Прийняття Верховною Радою України Закону України "Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти" (щодо організації навчально-виховного процесу і збереження 11-річного терміну здобуття повної загальної середньої освіти) викликало неоднозначну реакцію громадян. Ставлення до цього переважно позитивне. Адже всі ідеї 12-річної школи будуть збережені: профільність навчання, можливість здобуття професійної освіти в школі тощо. Не передбачається типовими навчальними планами і суттєве збільшення тижневого навантаження — замість передбачуваних 30 годин у 10-11 класах п'ятиденний навчальний тиждень становитиме 33 години. Не варто панікувати і з приводу підручників: за результатами Всеукраїнського конкурсу підручники для 10 класу вже відібрані. Хоча не виключена можливість невчасної їх доставки. Тому вчителям-предметникам середніх шкіл, десятикласникам, можливо, доведеться розпочинати навчальний рік з максимальним використанням можливостей мережі Інтернет, наявної у кожній із середніх шкіл. А батькам слід задуматися, чи варто витрачати гроші на дороге репетиторство замість допомоги вчителя на факультативних заняттях і наполегливості самого школяра. Згаданим Законом передбачено реалізацію права кожної дитини п'ятирічного віку на доступність і безоплатність дошкільної освіти, що сприятиме психологічній підготовці дитини до навчання в школі. Це не означає, що діти повинні сісти за парти як першокласники в школі. Найпоширенішими формами здобуття дошкільної освіти дітьми п'ятирічного віку є: дошкільні навчальні заклади; групи короткотривалого перебування; групи при загальноосвітніх навчальних закладах; охоплення соціально-педагогічним патронатом тощо. В кожному окремому селі буде впроваджено один з цих варіантів. Однак перед освітянами, органами місцевого самоврядування у зв'язку із запровадженням обов'язкової дошкільної освіти дітей старшого дошкільного віку ще більше загострилося надзвичайно серйозне завдання — відновлення роботи дитсадків у кожному селі.

У вчителів початкових класів зараз свої завдання: разом з громадськістю слід активно включитися в обговорення "Концепції розроблення нової редакції Державного стандарту початкової загальної освіти".

 А серед всіх пріоритетів кожного педпрацівника головним повинен бути один — підвищення якості освіти.

Сподіваємось, що наше бачення проблем спонукатиме всіх педагогів до дій, окреслених чинним законодавством, і активного обговорення зазначеного на традиційній освітянській серпневій конференції.

20 серпня 2010р.

Теги: школа, освіта, міжгірщина, виховання

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини