Московські волонтери виховують ромських дітей у літніх таборах на Закарпатті

Літо закінчується. Студентська молодь незабаром збереться в учбових аудиторіях і першим питанням, яке вони поставлять один одному, буде: де ти був і що робив улітку? І більша частина відповідей буде, скоріш за все: "вдома", " на дачі", " у родичів". І у більшості навіть сумніву не виникне в тому, що літні канікули можна провести з користю для себе і для суспільства.

Московські волонтери виховують ромських дітей у літніх таборах на Закарпатті

Для себе – це здійснення подорожей хоча б по Україні, ми вже не кажемо про сусідні держави, де б ознайомлюючі екскурсії поєднувалися з вивченням мови країни, в якій вони перебувають. Для суспільства – це роботи, які вкрай необхідні в тій чи іншій місцевості: допомога в організації та проведення літнього відпочинку дітей; робота в будинках престарілих; на реставрації та консервації історико-археологічних об'єктів; робота в сільсько-господарських фермах та інше.

Ось саме ці види діяльності і впроваджує у різних країнах волонтерський рух. Якраз з волонтерами, які працюють в Ужгороді в ромській громаді і займаються літнім відпочинком ромських дітей, я і зустрілася.

Кирил Кожанов (Москва):
– Цього року я закінчив філологічний факультет Московського державного університету, відділення балтистики (кафедра теоретичної та практичної лінгвістики), займаюся історією загального та порівняльного мовознавства. Тобто займаюся литовською, естонською та латиською мовами та їх порівнянням.

У Москві є центр волонтерського руху, який має назву "Бурундук". В університеті на дошці оголошень я прочитав запрошення: " Чи хочете ви влітку цікаво й корисно провести час? Здійснити подорож та водночас принести якусь користь суспільству?" Я захотів. І звернувся в цей центр (до речі, в Москві їх чотири). Це було три роки тому. Перша моя поїздка була у Псковську область. Працював я там волонтером у будинку престарілих. Водночас по суботах – неділях об'їздив усю Псковщину, а це, як ми знаємо, відомі пушкінські місця.

Наступного літа я вже працював за кордоном – у Чехії, неподалік курорту Карлові Вари.
Моя поїздка в Україну, в Закарпаття, передбачала роботу саме в ромському дитячому літньому таборі. Це було пов'язано з тим, що я збираюся писати дисертацію з ромської мови, а 2-3 вересня візьму участь у лінгвістичній конференції у Гельсінкі, де представлю свою доповідь на цю тему.

З ромами Кирил уперше познайомився під час одної з студентських практик у Литві. І з того часу вирішив серйозно зайнятися проблемами ромської лінгвістики.

У Вільнюсі я вперше зіткнувся з питанням освіти ромських дітей. У ромському поселенні, де проживали 500 – 600 осіб, ніхто з дітей не ходив до школи. Це мене вразило. Мені дуже приємно було побачити, що в Ужгороді ромські діти відвідують школу і мають певні знання.

Кирил Кожанов працював вихователем і вчителем малювання в літньому таборі при товаристві " Нево дром" в ужгородському мікрорайоні "Радванка". Він розширив свої знання ромської мови. До речі, він був дещо здивований тим, що у ромів Закарпаття, на відміну від ромів Прибалтики, зберігся значний словниковий запас. Він побував у гірських районах Закарпаття – у Воловці, Рахові, поповнив власний багаж інформації про наш багатонаціональний край. З іншого боку, допоміг ромським дітям цікаво і корисно провести літо.

Інший волонтер – Олександр Кисельов – приїхав до нас з Донецька. Він – студент другого курсу економічного факультету (кафедра менеджменту) Донецького національного університету. Крім того, є членом правління молодіжної групи "Дебати". Це його перша поїздка як волонтера. В Ужгороді працював у тому ж, що і Кирил, літньому таборі для ромських дітей.

– Донецькі роми відрізняються від основного населення одягом, зовнішньою поведінкою, мовою. У самому Донецьку є місце компактного проживання ромів, яке має назву "Мирний", поблизу нього розташована школа № 12, де вчаться в основному ромські діти.

– І які ваші враження після двотижневої роботи з нашими ромськими дітьми? – запитала у Олександра.

– Я був приємно вражений тим, що ваші дітки володіють кількома мовами – ромською, угорською, словацькою, українською. Вони гарно одягнені – чисто, акуратно й... модно. Взагалі вони більш європеїзовані, ніж наші. І дорослі роми також, до речі.

Третя наша співбесідниця – Наталія Григорів – студентка Київського національного лінгвістичного інституту, факультет іноземних мов.

– Три роки я беру участь у волонтерському русі. В Україні його організовує Міжнародний центр "Світ" у Києві, який зв'язує молодіжний волонтерський рух всього світу і України. Так, у нашу групу, яка працює в Ужгороді, входять студенти зі Сполучених Штатів Америки – Майкл Донатц та Марго Полсен, а також з Росії, України, Франції.

– Мені було дуже цікаво працювати з ромськими діть-ми, які нічим не відрізняються від інших дітей світу і, як і всі діти, люблять погратися, відгукуються на ласку, на гумор.

У різних областях України діють кілька таких таборів, як в Ужгороді, і волонтери, які в них працюють, вносять свій посильний внесок в їх роботу. Як ми бачимо, волонтерський рух поширюється Україною. На жаль, законодавча база для розвитку цього руху в нашій країні відсутня.

Ще у вересні 2009 року у Верховну Раду надійшов проект закону про волонтерство, який досі не розглянутий і не прийнятий вищим законодавчим органом України. А це звужує рамки волонтерського руху і водночас позбавляє нашу молодь можливості зробити власними руками щось для себе і для суспільства. Молоді люди сидять вдома, у вузькому колі родичів і знайомих, замість того, щоб розширювати свій світогляд, знайомитися з культурами різних етносів, збагачувати свої знання і приносити користь суспільству.
 

Мирослав Горват, "Вся Закарпатська Правда"

19 серпня 2010р.

Теги: роми, цигани, літні табори, волонтери

Коментарі

василь 2010-08-21 / 18:41:00
www.vasil7.com + ІСЦІЛЕННЯ ВІРУСУ ЛЕЙКІМІЇ нове тіль опробоване готов до співпраці на кінцевий результат ДОВГОСТРОКОВО!

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини