Закарпатський фестиваль «Бичківські голубці» відвідали близько 10 тисяч людей

З непідробним піднесенням і святковим настроєм та напливом сотень гостей пройшов у неділю 8 серпня 2010 року

Закарпатський фестиваль «Бичківські голубці» відвідали близько 10 тисяч людей

 День селища Великий Бичків. Сотні бичківців традиційно пригощали у місцевому парку всіх учасників і гостей свята під супровід музики, пісень, атракцій і приязного спілкування. Феєричне дійство з назвою фестиваль "Бичківські голубці" відвідало близько 10 тисяч людей, серед яких можна було зустріти гостей з інших регіонів України, близького зарубіжжя і навіть зі США. 
Нинішнього року до селищного свята місцева рада і громада готувались по-особливому. Зобов'язувало як перше місце в обласному конкурсі органів місцевого самоврядування Закарпаття, так і те, що напередодні сесія селищної ради затвердила прапор і герб Великого Бичкова, розроблені за всіма правилами геральдики. А за рік, що швидкоплинно минув з поперднього Дня селища, місцева рада та громадські організації спільно взяли участь у виконанні цілого ряду грантових проектів. За рахунок цього вдалося успішно розв'язати або принаймні наблизитись до вирішення кількох важливих поблем розвитку селища. Як-то – реконструкції вуличного освітлення, запровадження системи утилізації твердих побутових відходів, попередження повеневих ситуацій, благоустрою вулиць, парку і навіть територій, що прилягають до будівлі селищної ради. Після перемоги у конкурсному відборі громад для участі у проекті Програми Добросусідства ЄС Румунія – Україна "Транскордонне партнерство задля сталого розвитку громади" (виконується міжнародним консорціумом громадських організацій під керівництвом Асоціації "Ужгород – ХХІ вік") весною цього року у приміщенні селищної ради було урочисто відкрито Великобичківський Громадський Ресурсний Центр (ГРЦ). Ця інноваційна на теренах України розвиткова інституція самоорганізації громади у партнерстві з селищною радою тепер уже самостійно проводить активну діяльність по розробленню і реалізації проектів розвитку громади. І, звичайно ж, активісти ГРЦ, зокрема, Мар'яна Шимон, Іванна Божук взяли найактивнішу участь у чисельних організаційних заходах і практичній роботі з підготовки головного свята Бичківської громади.

А свято селища, на думку переважної більшості його учасників і гостей, й справді вдалося на славу. І не могло не вдатись. Бо йому передувала грандіозна підготовка сотень і сотень бичківців. В гуцульських барвистих вишиванках і традиційному та колоритному одязі Закарпатської Гуцульщини вони продемонстрували десятки концертних пісенних і танцювальних виступів, інсценіровок і атракцій. Або ж просто співали і тацювали в усіх куточках парку, заражаючи присутніх святковим настроєм. Щедро даруючи усім частку глибинної енергії, що може генеруватись лише спільнотою людей, піднесених душею і настроєм добра.

Розпочалось свято опівдні після завершення недільних богослужінь. Вже за годину до початку святковостей до селищної ради урочистою ходою, співаючи і пританцьовуючи, одна за одною підходили барвисті колони бичківців з мікрорайонів Крушник, Репегів і Малий Бичків. Частина учасників в колонах під'їжджали на запряжених возах і верхи на гуцульських конях. Селищний духовний оркестр поблизу будівлі ради постійно грав українські мелодії і пісні. Урочистості, перебуваючи на порозі ради у супроводі молоді з рушниками та хлібом-сіллю, відкрила селищний голова Одарка Зеленко. Під спів присутніх на відкритті мешканців, депутатів, працівників виконкому і ради, гостей і запрошених представників обласної та Рахівської районної влади пролунав Гімн України. Вперше поряд із Державним прапором України був урочисто піднятий і новозатверджений прапор селища Великий Бичків. Водночас Одарка Зеленко презентувала учасникам свята і герб Великого Бичкова, збільшений транспарант якого тримала перед собою краща учениця місцевої школи. Перше урочисте підняття прапора селища довірили Миколі Савчуку – одному з найактивніших журналістів і патріотів краю, знаному і шанованому бичківцю, активному пропагандисту української національної ідеї в краї.

Відтак святкова колона учасників фестивалю попрямувала до головного місця свята – селищного парку. Тут кожен з мікрорайонів майже десятитисячного селища по-своєму тематично облаштував виділену територію-ділянку. Група молоді і школярів разом із самодіяльним народним ансамблем "Лісоруб" впродовж усього свята імпровізувала на тему бичківського весілля. Підготовлена представниками мікрорайонів виставка голубців налічувала близько 25 їх видів! І, звичайно ж, голубцями й інших місцевими стравами бичківці пригощали усіх на святі безкоштовно. Не забуваючи прихвалювати і запевняти, що кращих голубців, як у Бичкові, не знайти.

Чому саме голубці? Переважна більшість закарпатців добре знає, що без цієї начебто простої страви не може відбутись жодна гостина – чи то весілля, чи христини, дні народження й інші свята і торжества. Часто саме за виглядом, розмірами і смаковими якостями голубців судять як про кулінарні, так і про інші якості газдині. Як не дивно, чим менші й акуратніше загорнуті в капусту голубці, що "тають у роті", тим вони цінніші у плані іміджу дому і господині. А оскільки голубці на гостинах у Закарпатті подаються найчастіше, як остання страва, то невдалі голубці можуть перекреслити враження від усіх попередніх наїдків.

Великий Бичків навіть на тлі Закарпатської Гуцульщини сформував свою виразну і неповторну палітру народних звичаїв і обрядовості. Віншування, весільні латкання, жартівливі пісні і коломийки, запальні танці, мелодійна мова й особлива вимова слів і речень, оригінальні випічки, колачі і медяники – по всьому видно, що на правому березі Тиси і в долині річки Шопурки вже багато сотень років людей об'єднує потужний і здоровий у своїй приземленій життєвій сутності струмінь народної культури. І дарма, що на іншому березі Тиси вже інша країна, інші люди і своя, румунська культура. У Великому Бичкові українство починається з перших метрів держави Україна й на повен зріст.

Та вже, як з давніх-давен водиться на Закарпатті, під час фестивального концерту місцевим українським музичним і танцювальним колективам на зміну приходили румунські ансамблі із сусідніх села Біла Церква і селища Солотвино, в яких переважає румунське населення. Впродовж багатогодинного концерту під аркою святково оформленої сцени майорів у почесній варті Державний прапор України. І всі бачили, що юнака в гуцульському вбранні, що тримав жовто-блакитний прапор, переповняє гордість за свою малу і велику Батьківщину.

Олег Лукша, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України

14 серпня 2010р.

Теги: голубці, фестиваль, Великий Бичків

Коментарі

KK 2010-08-14 / 04:19:00
Тільки Жалива і його архаїчні 'русини' голову на бік повернули щоби не бачити ' що юнака в гуцульському вбранні, що тримав жовто-блакитний прапор, переповняє гордість за свою малу і велику Батьківщину.'!





НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини