На Закарпатті відбулося засідання української секції партнерської мережі "Коло Карпатських Громад"

10 серпня 2010 року у с. Терново Тячівського району відбулося робоче засідання української секції нещодавно створеної партнерської мережі Коло Карпатських Громад.

На Закарпатті відбулося засідання української секції партнерської мережі "Коло Карпатських Громад"

Обговорювалися важливі питання розробки спільних проектів співпраці в галузі розвитку туризму, комунального господарства, підприємництва, освіти і культури. Підводилися і підсумки обговорення перспектив діяльності Громадських Ресурсних Центрів під час недавнього візиту експертів проекту Європейського Союзу. До мережі входить і Закарпатське РВ АМУ.

Ініціаторами спільних ініціатив виступають створені в рамках проекту ЄС "Транскордонне партнерство задля сталого розвитку громади" Громадські Ресурсні Центри селищ Великий Бичків, Вишково, Солотвино, та сіл Терново і Чепа. Приємно відзначити, що не дивлячись на всього лише піврічну історію діяльності ГРЦ вже мають певні здобутки. Серед них – встановлені дорожні вказівники на перехрестях вулиць у селі Чепа, розробка проекту благоустрою території села та ліквідації стихійних сміттєзвалищ; заснування селищної газети "Бичківські Новини" та відкриття веб-сторінки селища Великий Бичків www.bychkiv.com.ua, проведення чудового фестивалю "Бичківські голубці" під час відзначення Дня селища 8 серпня 2010 року, яке відвідало понад 10 тис. мешканців та гостей Бичкова. Село Терново розвиває діяльність по випуску газети "Вісник Тернова", яка нещодавно отримала нагороду Закарпатського РВ Асоціації міст України як найкраща сільська газета 2009 року. У селі вже приступають до благоустрою території навколо унікального водоспаду: буде встановлено альтанку, розчищено русло потічка, замінено аварійний місток.

Громадські Ресурсні Центри селищ Солотвино і Вишково також розпочали активну діяльність. Протягом 2010 року менеджери ГРЦ виконали великий обсяг роботи по плануванню проектів розвитку у громаді, а найближчим часом розпочнеться впровадження проекту розвитку співпраці між культурними товариствами і школами селища Солотвина і повітового міста Сігет (Румунія), що має назву "Діти наша надія та майбутнє". А у Вишкові за підтримки Фонду "Відродження" відремонтують приміщення та замінять обладнання кухонь в угорськомовних школах селища.
Перші успіхи мережі ГРЦ є прикладом зрослої спроможності громад самостійно вирішувати поточні проблеми. На порядку денному – десятки перспективних тем, впровадження яких може значно покращити добробут і якість життя у селах і селищах Закарпаття. На черзі – масштабні проекти в галузі розвитку комунальної інфраструктури, туризму, екології, інституційної співпраці громад Прикордоння.

Звичайно, мережа ГРЦ ще дуже молода. Не вистачає поки-що практичних навичок у таких важливих питаннях, як просування послуг, здобуття грантів, формування інформаційної політики. Тому при кожній зручній нагоді активісти Ресурсних Центрів намагаються отримати нові знання. Зокрема, під час засідання секції "Кола Карпатських Громад" учасники заслухали презентацію керівника туристичного інформаційного центру Олександра Коваля про порядок створення, призначення і методи діяльності в галузі поширення туристичної інформації та приваблення туристів. Координатор проекту "Транскордонне партнерство задля сталого розвитку громади" Євгеній Лукша провів семінар з питань проектного менеджменту. А нещодавно, з 5 по 7 серпня відбулися навчання з питань організації діяльності місцевих громадських організацій та форм співпраці з органами місцевого самоврядування, яке проводили експерти Проекту, керівник Агенції "ІКАР-Україна" зі Львова, кандидат наук з державного управління Іван Федів, та виконавчий директор Закарпатського РВ Асоціації міст України і регіональний менеджер Проекту Олег Лукша.
Під час візиту експертів у Чепівський Громадський Ресурсний Центр, із сільським головою Володимиром Ребриком і керівником ГРЦ Ганною Сочкою обговорювались перспективи вирішення проблем в напрямках запровадження екологічного землеробства, створення рекреаційної зони відпочинку на березі р.Тиси, запровадження системи утилізації твердих побутових відходів з одночасною ліквідацією стихійного сміттєзвалища неподалік р.Тиси силами мешканців села. Відбулась і зустріч експертів з директором Агенції регіонального розвитку Виноградівщини Володимиром Шевчуком та начальником міжрайонного відділення Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Михайлом Поповичем. Під час візиту до Вишківського ГРЦ відбулось обговорення ідей проектів розвитку туризму в Хустському районі з керівництвом Хустської АРР "Хуст-Європа-Центр" Юрієм Потрогошом. Робоча зустріч у Тернівському ГРЦ з сільським головою Василем Кустрьо та керівником ГРЦ Андрієм Ференчуком супроводжувалась також поїздками до водоспаду та до новозведеної підприємцями у сусідньому селі Новоселиця рекреаційної зони "Валило" на березі гірської річки Лужанка. Вирішено продовжити спільне передпроектне обговорення ідей проектів розвитку Тернівської громади в дистанційному режимі та при наступних зустрічах.
Відрадна для Солотвинської громади і селищного ГРЦ новина опублікована в газеті "Урядовий кур'єр" за 11 серпня 2010 року. В ній офіційно надрукована Постанова КМУ від 28 липня 2010 року, №653, якою з коштів Стабілізаційного Фонду для ліквідації наслідків затоплення шахт державного підприємства "Солотвинський солерудник" виділено 10 млн. грн. В порушенні цієї важливої екологічної проблеми перед урядом України і керівництвом області, а також у питаннях формування громадської думки мешканців селища Солотвино та всього Закарпаття, є чималий внесок Солотвинського Громадського Ресурсного Центру.

14 серпня 2010р.

Теги: солерудник, Карпати, туризм

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини