Хартію Ротарі клубу «Рахів – Центр Європи» вручили на Говерлі

Донедавна ротарійський рух на Закарпатті представляли два ужгородські Ротарі клуби – Ужгород і Ужгород – Скала. І ось 7 серпня 2010 року з вручення Хартії новоствореному РК «Рахів – Центр Європи» вперше з 1929 року ротарійський рух буде представлений і у найвисогірнішому місті Закарпаття і України – Рахові.

Хартію Ротарі клубу «Рахів – Центр Європи» вручили на Говерлі

Історія утворення ініціативної групи у м. Рахові доволі проста. Паст-президенту РК Ужгород Олегу Лукші, як виконавчому директору Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України доводиться в чисельних поїздках і зустрічах по містам Закарпаття розповідати і про ротарійський рух. Створенням клубних осередків давно цікавляться в Мукачеві, Сваляві, Виноградові, Тячеві, Хусті і інших містах краю. І лише в Рахові утворення ініціативної групи у лютому 2010 року під керівництвом міського голови Ярослава Думина нещодавно було доведено до логічного завершення. Звичайно ж, цій події передували неодноразові поїздки Олега Лукші до Рахова, приїзд ініціативної групи на засідання до клубу-споносора – РК Ужгород, практичні і методичні поради та допомога паст-губернатора і офіцера Д-2230 Андрія Баганича, навчання з ініціативною групою, проведене паст-губернатором і офіцером Д-2230 Павлом Кашкадамовим.

Чартерні дні 6-8 серпня 2010 року у м. Рахові всім приїжджим учасникам і "винуватцям" події запам'ятаються надовго. Адже члени майбутнього клубу підготували таку програму, яка навряд чи могла б бути реалізована в будь-якому іншому місті не лише України, а й Європи. Десятикілометрове сусідство з точкою географічного Центру Європи та 15 км відстані до найвищої вершини Українських Карпат гори Говерла (2061м) слугували в якості мотивацій для найсміливіших проектів. Але буквально напередодні над Рахівщиною небо було розбурхане грозою і, здавалось, нічні зливи продовжаться і вдень.

Вже 6 серпня представники українських клубів з Ужгорода, Львова, Києва і Донецька, ротарійці з Польщі, Словаччини і Чехії зібрались ввечері на товариську і ознайомчу вечерю з групою майбутніх ротарійців з Рахова. Як виявилось, на чартерні торжества прибули два українські паст-губернатори Д-2230 Павло Кашкадамов і Андрій Баганич, чинний губернатор Д-2230 Пьотр Вігнанчук та номіні-губернатор Д-2230 Лєшек Моравський. Вирішено було за будь-яких погодних умов намагатись зреалізувати програму рахівчан, які задумали отримати клубну Хартію безпосередньо на схилах Говерли на висоті 1600 м., а також – здійснити масове сходження ротарійців на найвищу вершину України.

Забігаючи наперед, відзначимо, що задумана чартер-програма була повністю виконанна в наступні два дні, а грози і зливи чомусь обходили вдень цей регіон, неймовірно активізуючись лиш уночі.

Вранці на чотирьох критих гірських "ГАЗонах" – всюдиходах 65 ротарійців з Рахова через села Богдан і Луги відправились до схилів Говерли. Підйом на вантажівках по крутим і вузьким серпантинам масиву Говерли до сідловини з відміткою 1600 м тривав близько двох годин і був непростим випробуванням з огляду на вибоїни гірської дороги у лісі. Підйом на вершину продовжили 53 ротарійці з тим, що підкорення Говерли відбулось до вручення Хартії, яке планувалось провести на сідловині уже після поверненя.

Як відповідальному за створення нового клубу, автору цієї замітки довелось на 15 хв. випередити групу сходження з тим, щоб організувати на вершині фініш і проконтролювати чисельність групи. Прогнозні штормові попередження про грозу знову не підтвердились і група у повному складі повернулась на сідловину. Там усіх чекали урочистості з нагоди вручення Хартії і святковий обід.

РК "Рахів – Центр Європи" у найвищому місті України відбувся з моменту вручення Ярославу Думину Хартії губернатором Д-2230 Пьотром Вігнанчуком у присутності 65 ротарійців на висоті 1600 м близько від вершини Говерли. Щасливі і розгублені новоспечені ротарійці з Рахова вперше приймали значки, подарунки і щирі вітання. Тут же відбулась і церемонія підписання нової Угоди між комітетами Ротарі Україна – Словаччина (голова – Ярослав Стегура, РК Ужгород – Скала) та Словаччина – Україна (голова – Роберт Матейович, РК Кошіце – Класік). З констатацією того, що ці комітети є одним з найктивніших серед інших ротарійських комітетів в Україні.

Наступного дня 8 серпня 2010 року ротарійські гості рахівчан побудували з цікавою екскурсією до Музею екології гір Карпатсього біосферного заповідника, організували зустріч у Географічному Центрі Європи та відвідали День селища Великий Бичків і присвячений йому Фестиваль "Бичківські голубці".

Українська сім'я Ротарі поповнилась ще одним клубом. Під час рахівських торжеств і зустрічей висловлювалась ідея про започаткування щорічної традиції сходження представників клубів країн Карпатського регіону на гору Говерлу.

Олег Лукша, РК Ужгород, відповідальний за створення клубу

14 серпня 2010р.

Теги: ротарі, Говерла

Коментарі

командор 2010-08-14 / 18:51:00
Ротарі клуб-масонська ложа, одна з найбільших.І лише закарпатські дурачки радіють, що стали масонами.А кукловоди сміються.

2010-08-14 / 08:56:00
Хто це такі? Черговий проект під вибори?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини