Пожиток загадкового діда Ворона

Журналістська доля — цікава, незбагненна і багата на зустрічі. Бо вони — хліб для того, хто обрав собі цю долю. Недарма ж мовиться, що журналіст — це письменник, який за редакційними буднями не встиг написати свою книжку. Але й цікаві винятки з правил теж є. Приміром, мукачівський журналіст Мирослав Дочинець познайомився свого часу з дідом Андрієм, якому тоді було понад 80 літ. Цікава людина, прекрасний оповідач — це було справжньою знахідкою для молодого газетяра. «Усе, що він розповідав, — згадує М. Дочинець, — я занотовував до зошита, ще не знаючи, як ним розпоряджуся згодом».

Пожиток загадкового діда Ворона

Дід Андрій Ворон "...розповідав мені дивовижні речі про уссурійські ліси, про калмицькі степи, ріку Печору і гори Алтаю, про буйні і паркі заплави Колхіди. Де він тільки не бував..." Слід додати, що побував у світах не з власної доброї волі. У молодості Андрій вчився у гімназії і семінарії. Вперше втрапив до криміналу, бо побив мадярського жандарма за чіпляння до його дівчини. Вдруге — за "куркульство" посадили комуністи. Поневірявся потім світами. Закінчив навіть лісівничий технікум у Росії. Але повернувся до рідного Закарпаття, оселився у старій хижі, яку мали родичі. Скромно жив із дарів саду та городу і з "майстерки" по селах.

Якось після чергових відвідин редакції, до якої часто приносив цілющі горобинову настоянку, сушениці чи горіхову олію, прибиральниця поцікавилася віком явного діда, але з незвично свіжим лицем. "Ворон — птах давній", — віджартовувався старий. А ще признався М. Дочинцю, що "теж пописує дещо"...

Згодом журналіст привіз до редакції валізу списаних дідом Андрієм зшитків. І вже з перших публікацій у пресі багато людей зізнавалося, що прочитане надзвичайно зацікавило їх і спонукало замислитися над своїм життям. Бажання небайдужих пізнати настанови діда Андрія Ворона в повному обсязі значною мірою спонукали М. Дочинця випустити книжку "Многії літа. Благії літа", яка швидко розходиться й на Прикарпатті. Хотілось би лише в цьому похвальному слові віддати шану старому дідові Андрієві, який лишив для нас глибинні постулати. Автор справедливо зауважує: "Кожен з цих рядків цінний і пророчий. А скільки істини ховається між рядків..."

Життєве кредо Андрія Ворона — жити в поті чола, бачити живими і радіти кожній рослинці чи птиці-тварині, землі й небу, щоб побачити "у них себе — упокореного й оновленого". А якою філософією віє від слів про користь ходити босоніж: "Давай тілу землю, поки вона сама не покликала його". Запорука здоров'я — бувати біля води, мліти в парильні і пити її багато, уникати трьох найбільших шкод для людини — солі, цукру і білого хліба, а "найпоживніші овочі — ті, що запалені сонцем".

А ось який перехід від рослинного до духовного: ще не піст, коли не їсти м'яса, але першим кроком до нього є "не їсти" свого ближнього, не робити собі з людей ні ворогів, ні друзів". Радить  не перейматися також, коли не маєш жінки — "це другий дарунок долі". Споживати ж вино чи горілку треба такою мірою, щоб лише час від часу сполоснути горло. Радить довгожитель: "А не питимеш — нічого не втратиш. Багато питимеш — утратиш усе. Будь завжди в такому стані, щоб Богу не було огидно навідатися до тебе". Дід не наказує, а радить курцям, пиякам і гультяям, лихословцям і затятим гравцям викоренити з себе лише одне зло, а інші десять зникнуть. Треба прислухатися до своєї душі, бо "всі добрі закони записані там".

За роки довгого життя дід Андрій Ворон створив для себе молитви — ранкову, вечірню і в важкі хвилини, до ангела-хоронителя. А основний розділ книги — це "Золоті поради Андрія Ворона", який за довге життя лише раз у Сибіру побував на лікарняному ліжку після завданої йому травми.

...Андрій Ворон укріплював після паводка погріб. Його привалило землею. Відійшов у вічність на 104-му році життя. Дай Боже так кожному!

Богдан Михайлович, "Галичина"

14 серпня 2010р.

Теги: Воронич, Дочинець

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини