Хто буде мером? Погорєлов, Чучка, Гісем, Приходько…

Наближається осінь – а з нею і початок виборчих перегонів за місця в обласних, районних та міських радах. І, звісно, за посади міських голів. Хто ж керуватиме Ужгородом наступні чотири роки?

Хто буде мером? Погорєлов, Чучка, Гісем, Приходько…

Основним кандидатом завжди виступає діючий мер. Ратушняк вчергове сподівається перемогти на виборах. Для цього він максимально використовуватиме тезу про те, що перемогти в місті його неможливо. Але за останні кілька років його керівництва містом його ж зусиллями теза перетворилась в міф. Ера Ратушняка закінчується – не потрібно бути сильним аналітиком, щоб зрозуміти – ужгородці незадоволені тим, як теперішній мер господарює. І рівень цієї незадоволеності дозволяє робити висновок, що ці вибори можуть бути останніми для скандального мера. Розуміє це і Ратушняк – тому намагається по-максимуму змоделювати наступну виборчу кампанію у вигідному для себе руслі. Головне завдання для нього зараз – домогтись, щоб якомога більша кількість кандидатів пішла на вибори. Адже це допоможе розмити голоси тих, хто готовий голосувати за будь-кого, лиш би не за Сергія Миколайовича. Подібну тактику застосував свого часу Черновецький, коли голоси його противників розділились між Кличком, Турчиновим та Катеринчуком, що забезпечило перемогу "Льоні-Космосу".

Розуміють це і опоненти Ратушняка. Тому головне питання для них – на кого зробити ставку, як не помилитись? Всі соціологічні дослідження останніх років показали, що існує всього три кандидатури, чия популярність серед ужгородців дозволяє їм позмагатись з діючим мером: Погорєлов, Чучка, Гісем. Саме серед них можна було б сподіватись знайти наступного мера. Зрозуміло, Ратушняк мав би робити все, щоб всі ці 3 політики йшли на вибори, відтягаючи голоси один в одного і забезпечуючи перемогу теперішньому міському голові. З іншого боку, опоненти мера намагались вийти на консолідовану фігуру. Адже всім зрозуміло, що єдиний кандидат має всі шанси перемогти. 

Останній тиждень вніс свої корективи у цей список. Павло Чучка отримав умовний термін – він не може брати участі у наступних виборах. Щодо Гісема зявилась інформація його неучасті у мерських виборах – натомість він очолить список Партії Регіонів до обласної ради. Тому серед рейтингових кандидатів залишився тільки Віктор Погорєлов, який є стійким опонентом Ратушняка.

Приходько

Зрозуміло, що це активізувало цілий ряд кандидатів, яких ще вчора ніхто не сприймав серйозно. Адже, поруч з основними гравцями, у виборах захотіли брати участь Жолтані, Мясковська, Бобков, Приходько. Саме останній розвинув серйозну переговорну активність. Ще недавно він сприймався просто як один з технічних кандидатів, які йдуть на вибори, щоб  отримати яксть преференції за допомогу основним кандидатам. Зараз стало відомо, що на вибори він йтиме, як кандидат від Партії Регіонів. Міська політтусовка одразу заговорила про багатоходовку Ратушняка: адже мер налагодив дружні стосунки з  обласною владою, тому будь-який кандидат від ПР розглядається як технічний кандидат Сергія Миколайовича, який буде відтягати голоси у інших опонентів.

З іншого боку, перефразувавши відомий вислів, можна сказати: поганий той технічний кандидат, який не мріє стати справжнім. Відповідно,за останні дні Приходько розвинув шалену активність, намагаючись заручитись підтримкою команди Віктора Балоги та БЮТу. Але тут все складніше, ніж у випадку з підтримкою Партією регіонів.  Адже і в Мукачеві, і в Сваляві розуміють, що сама по собі підтримка мало що варта, якщо людина немає хоч якогось рейтингу. А Приходько його якраз немає. Крім того, зробивши ставку на Приходька, як основного суперника Ратушняка, вони самі створюють для Сергія Миколайовчиа ідеальну ситуацію: він знову стає народним трибуном, який захищає рідний Ужгород від "поганих януковичів". Враховуючи, що усталеного іміджу серед ужгородців Приходько через свою маловідомість не має, то можна не сумніватись, що ярлики Ратушняка міцно закріпляться в свідомості міських жителів і вибори пройдуть під гаслом "Всі на захист Ужгорода!" - не треба забувати, що на президентських виборах Янукович не мав в обласному центрі великої популярності.

Гісем та Чучка

Не забуваймо також і про електорат Гісема та Чучки. Щодо Гісема, то тут є дві обставини. Враховуючи рівень його впливовості та самодостатності, важко віриться, що він погодиться на роль агітатора якогось із кандидатів. Та й ця роль навряд підійде йому. З іншого боку, його електорат не є кристалізованим, тому є висока ймовірність, що його голоси просто розійдуться серед інших кандидатів. 

Натомість електорат Чучки більш монолітний і існує вже довгий час, базуючись на певних ідейних засадах. Але тут треба памятати і про інший фактор – на "постпомаранчевому", демократичному полі (а це 70% виборців міста) Чучка насьогодні є єдиним відомим політиком, а переслідування з боку нової влади роблять його імідж ще якравішим. Враховуючи, що демокартичний табір свого кандидата не висуватиме, позиції Чучки стають ще сильнішими. Питання в тому, кого він підтримає на цих виборах. Приходько, як кандидат від Партії Регіонів, шансів не має. Ратушняку підтримка Чучки була б вигідна – вона допомогла б в очах ужгородців повернути Сергія Миколайовича у звичну для нього нішу борця проти "засилля регіоналів". Але стосунки мера з Чучкою останнім часом далеко не безхмарні – дружба Ратушняка з Ледидою сильно заважатиме такому сценарію.

Погорєлов

Єдиний із рейтингової групи, хто твердо націлений на участь у виборах – це Погорєлов. Враховуючи, що регіонали загрались у ігри з Ратушняком та здивували всіх підтримкою Приходька, від них він не висуватиметься. Однак це не завадить йому взяти свою частку голосів прихильників Януковича – для багатьох виборців Партії Регіонів Погорєлов завжди залишатиметься "своїм". 

Логічним для нього є домовлятись з іншими двома центрами впливу – командами Балоги та Кеменяша. Також Погорєлов має спробувати домовитись з Чучкою про підтримку – зважаючи на їхнє давнє суперництво, це б стало справжньою сенсацією і могло б переламати хід виборчої кампанії ще до її початку. Перевагою Погорєлова є його досвід на посаді мера – адже  після правління Ратушняка мерство Погорєлова згадується як золоті часи. 

Зрештою, навіть не заручившись підтримкою ззовні, пристойний рейтинг підтримки дозволяє Погорєлову самостійно йти на ці вибори. Принаймні, можна впевнено сказати одне – у цьому випадку жодна кандидатура регіоналів точно не матиме шансів на перемогу.

Офіційно виборча кампанія стартує 10 вересня. Але вже зараз в штабах тривають гарячі дні – йдуть переговори. Зрозуміло, різні сили мають різне бачення того, який чином мають пройти вибори мера Ужгорода. Але абсолютну більшість їх обєднує одне – бажання усунути з політичної карти Ратушняка. Область втомилась від нього. Своєю непрогнозованістю він ламає гру іншим учасникам. І якщо Ледида не має особистих претензій до Ратушняка, то Балога однозначно докладе всіх зусиль, щоб обласний центр отримав нового мера. Це той випадок, коли позиція Балоги збігається з позицією 80% жителів міста. От тільки до кого ці зусилля докладувати і чи не будуть вони даремними?..

Василь Гураль, "Фест"
 

13 серпня 2010р.

Теги: мер, Ужгород, Чучка, Погорєлов

Коментарі

А.Р. 2010-09-15 / 11:46:00
Приходько балатується від ПР, принаймі в кулуарах про це говорять. Та і іншої кандидатури у них немає. Ті, що були вже мерами - всім надоїли і нічого не зробили. Думаю, люди проголосують за Приходька Володимира.

Terra 2010-09-13 / 09:00:00
А Приходько точно балатується від Партії Регіонів?

Діма 2010-09-06 / 16:54:00
Гісем і Чучка - вже не беруть участь, а якщо вибирати з Погорєлова і Приходька, то однозначно - Приходько.

Андрій 2010-09-03 / 12:59:00
і я так думаю! дайте новій людині спробувати організувати все!
І рата, і погорєлов вже мали шанс показати ужгородцями, на що вони спроможні!Крім видмивання грошей через будівництво нових проспектів і ведмедиків, ні на що не спромігся!

Оля 2010-09-02 / 12:39:00
Надіюсь, що мером буде Приходько, і я впевнена, що ужгородці заслуговують і оберуть сильну кандидатуру

ODA 2010-08-21 / 17:55:00
мером буде ЖОЛТАНІ

стоик 2010-08-18 / 09:27:00
Скоро мы станем свидетелями анти-ратовской коалициию Хватит, эпоха лысого закончилась.

М.М., 2010-08-17 / 22:39:00
Буду мером

М.М. 2010-08-17 / 22:38:00
Я

nOSTRADAMUS 2010-08-17 / 16:39:00
Шановні УЖГОРОДЦІ???!!!
На якого МЕРА ВИ заслуговуєте, такого і отримаєте. На жаль. На відміну від сусідів- мешканців Кошіце чи Ніредьгази ВИ не будете вибирати з патріота (все-таки є можливість вибрати і з лікарів, вчителів, викладачів і інших верств), але ВАМ запропонують вибирати з колишніх ЗЕКА і їм подібних, колишніх комуно-комсомоло-сексото-гебешних діячів.
Перерахувати ВАМ їх. Думаю не треба - нехай кожен з ВАС подивиться на своїх дітей і чесно обере для них майбутнє. Хоч раз у житті.
АЛЕ ДУМАЮ ВИ НА ТАКЕ НЕ ЗДАТНІ.

клевер 2010-08-17 / 12:27:00
трын, 15.08.2010 19:52
А Рата купил нехилый особняк на Мальте,

можу сказати за чий рахунок :)

тепер наступним мухосранском стане мальта.

трын 2010-08-15 / 19:52:00
А Рата купил нехилый особняк на Мальте, пока вы тут страдаете насчет его Прихи в своём Мухосранске.

2010-08-15 / 18:01:00
Панов уже й вірші про Приходька пише? :):):):):)

а Жолтані не дають спокою лаври Черновецького?

----- на що тільки не підуть починаючі кандидати, щоб хоч якось привернути до себе увагу..

студент 2010-08-15 / 17:12:00
Город проснулся, открыл он глаза. Володя Приходько - городской голова.

Збирач фольклору 2010-08-15 / 15:46:00
Микола Жолтані всім розказує, що йому казав сам Бог, що він стане мером. Так було і з Черновецьким. Видите, Льоня став мером. І Коля стане.

2010-08-15 / 09:15:00
або вибираємо Погорєлова - або знову буде нами Рата 5 років керувати. добре це чи погано - альтернативи нема. Гісем і Чучка не йдуть.
Мясковська, Приходько, Бобков і Жолтані на цих виборах будуть просто статистами - їхній рейтинг дуже слабий.

Подслушал 2010-08-14 / 23:12:00
Жолтани+Приходько,Пановы=Ратушняк

2010-08-14 / 23:07:00
ратушняк+погорелов=нинішній стан Ужгорода

Спостерігач 2010-08-14 / 23:02:00
Погорєлову буде дуже важко донести до "базарного" люду свої переконливі аргументи. Адже прокукарікані "20 вкрадених мільйонів" добре закарбовуються у пам,яті. Що зробиш народ у нас такий - поганому більше і скорше вірить. Хоча того ж Рату можна "мочити" такими ж убивчими фактами, починаючи із останнього епізоду з водоканалом і закінчуюючи приватизацією нерухомості міста на всіх членів родини Рати - від тестя-племінника до дружини-доньки і т.п.

підприємець 2010-08-14 / 22:46:00
Погорєлов-єдина альтернатива Раті. Рату-геть!

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 14
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини