Помста "губернатора"

Минулої п’ятниці Ужгородський міськрайонний суд визнав сільського голову Баранинців Павла Чучку-молодшого винним у невиконанні рішення суду та перевищенні влади і засудив до одного року обмеження волі з позбавленням права на два роки обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій державної влади. Виголошуючи вирок, суд виявив щодо підсудного «гуманність» — звільнив його від відбування основного покарання, призначивши випробний термін на один рік.

Помста "губернатора"

Процес над Чучкою став ще одним підтвердженням того, що успішну людину, котра вирізняється на тлі інших і може похвалитися досягненнями в різних сферах життя, проте має "нахабство" виступити проти влади, – обов'язково захочуть поставити на місце. Для науки іншим або й просто для задоволення чиїхось амбіцій..

Про Павла Чучку "ДТ" розповідало неодноразово. Відомий письменник-гуморист, автор єдиної на Закарпатті книжки-бестселера "Вичурки по-Баранинськи", засновник кількох загальноукраїнських фестивалів і власник відомої далеко за межами регіону етнографічної корчми "Деца у нотаря" навесні 2006 р. переміг на виборах Баранинського сільського голови. До сільради належать чотири села, що прилягають до Ужгорода, тому земля тут особливо цінна. Лідер закарпатських регіоналів, теперішній "губернатор" Закарпаття Олександр Ледида давно вважає цю територію своєю вотчиною (сам він родом із цих країв, тому тут розміщується й офіс обласної "ПР"). Перемога П. Чучки для декого, і насамперед — для О. Ледиди, стала прикрим сюрпризом, тому новому голові довелося зіштовхнутися із, м'яко кажучи, неабиякими труднощами. Опозиційна більшість сільради кілька разів намагалася усунути П.Чучку шляхом висловлення недовіри, коли ж це не вдалося, депутати просто перестали відвідувати сесії, чим зробили сільраду недієздатною. Через відсутність кворуму неможливо було обрати виконком і секретаря, у сільраді не підписували договорів оренди, не видавали дозволів на будівництво, не приймали об'єкти в експлуатацію. Функції бюджету виконував тимчасовий кошторис, і невдовзі держказначейство припинило перерахування коштів, унаслідок чого в медпунктах через борги відключили світло, а бюджетникам перестали виплачувати зарплату. Протистояння в Баранинцях урешті-решт призвело до соціального вибуху з пікетуванням ОДА, під час якого розлючені селяни ввірвалися в кабінет "губернатора" О. Гаваші з вимогами покласти край знущанням над мешканцями чотирьох сіл.

Навесні 2007 р., з ініціативи П. Чучки, місцева громада, яку зачепила за живе боротьба за владу в окремо взятих населених пунктах, відкликала з депкорпусу п'ятьох депутатів, котрі не відвідували сесій (серед них виявився й брат О. Ледиди). А в листопаді 2008 р., незважаючи на протидію влади, втручання силових структур і судові рішення, в Баранинцях провели проміжні вибори. Така подія відбулася вперше в історії незалежної України. У серпні 2009 р. в селі пройшли ще одні проміжні вибори. Замість відкликаних дев'ятьох депутатів сільрада поповнилася молодими, активними людьми, і депкорпус, отримавши нарешті стабільну більшість, запрацював на повну потужність. У селах почали ремонтувати дитсадки і ФАПи, асфальтувати й освітлювати вулиці, чистити русло річки. Голова залучив для розвитку інфраструктури міжнародні гранти. У Баранинцях почало працювати сільське радіо, видається своя газета, тут не займаються махінаціями із землею. П. Чучка користується в місцевих селян незаперечним авторитетом, альтернативи йому на наступних виборах немає, то хіба з цим можна було миритися?

Кримінальні справи проти сільського голови прокуратура порушила ще у 2008 р. На одних зборах поза межами сільради опозиційні депутати прийняли рішення позбавити П. Чучку повноважень, забрати від нього печатку й передати спеціально створеній комісії. Згодом це рішення підтвердив один із судів, за невиконання рішення якого в результаті сільського голову й засудили. Крім того, було формально не дотримано процедури призначення секретаря. У пік протистояння, щоб якось розблокувати роботу сільради, опозиція погодилася на тимчасове призначення запропонованого П.Чучкою секретаря, після чого сільський голова підписав розпорядження: "...на підставі рішення сесії призначити виконувачем обов'язків секретаря сільради..." Як з'ясувалося згодом, поняття "в.о. секретаря сільради" в законодавстві немає, а головне — сільський голова не уповноважений призначати його на посаду своїм розпорядженням, це прерогатива сесії сільради. На цьому П. Чучку й підловили, звинувативши у перевищенні влади.

Обидва епізоди були предметом багатьох судових розглядів. Так, П. Чучка разом із представниками сільради, замість вирішувати поточні справи, 42 рази виїжджав на засідання апеляційного суду до Львова. Загалом же у "Баранинській епопеї" відбулося понад триста судових засідань! Деякі рішення судів суперечать одне одному, через що виникли правові колізії. Виконати рішення суду про передачу печатки юридично було неможливо, оскільки, по-перше, цей атрибут влади офіційно перебував не в голови сільради, а в секретаря; по-друге, збори опозиціонерів та їхнє рішення визнав незаконними інший суд; по-третє, члени комісії, котрі мали забрати печатку, були відкликані з депкорпусу й замінені іншими депутатами за результатами проміжних виборів. Що ж до виборів секретаря, то його давно затвердила на посаді нова депутатська більшість (уперше він також формально був обраний рішенням сільради), тому це звинувачення видається геть несерйозним.

А проте сільського голову таки визнали винним і засудили за двома статтями кримінального кодексу. Якщо вирок набере законної сили, П. Чучка не зможе взяти участі в місцевих виборах 31 жовтня. У цьому й полягає суть судового рішення.

"ДТ" поставило сільському голові Баранинців кілька запитань.

— Чи позначилося на роботі сільради призначення О. Ледиди головою ОДА?

— Безперечно, нас уже замучили безперервні перевірки контрольних органів. Спочатку приїжджала СБУ, щоб перевірити табелі виходу на роботу. Підняли всі мої виїзди за кордон і подивилися за документами, що в ці дні відбувалося в сільраді. КРУ проводить одразу дві перевірки — фінансово-господарську і земельну діяльність за останні два з половиною роки. Земельні питання — це найпопулярніший об'єкт уваги, ними, крім КРУ, цікавляться державна земельна інспекція, прокуратура і управління БЕЗ ГУ МВС. Крім того, сільраду "трусили" управління екології, санепідемстанція і навіть управління сільського господарства, яке з'ясовувало, чи справді ми покращували пасовище, проводило експертизу ґрунтів тощо. Деякі перевірки тривають досі, а після їх завершення у сільраду прийдуть представники інших контрольних органів, які вже вишикувалися в чергу й регулярно надсилають нам запити, приписи та вимоги.

— Тобто порозуміння з обласною владою немає...

— Яке там порозуміння... Тепер усе звалилося на купу. До президентських виборів справа рухалася дуже мляво. А відколи О. Ледида став губернатором і перетворився з прохача на того, хто впливає на ситуацію, — все змінилося. Зрозуміло, що викидати з виборчого процесу конкурентів пачками перед самим голосуванням було б нерозумно. Тому й прийняли рішення: оскільки Чучка ходить під криміналом, треба його додушити і прибрати заздалегідь. А до 31 жовтня все забудеться. Знаю, що з приводу мене з О. Ледидою була розмова, під час якої він сказав: "Це для мене принципове питання. Що я за "губернатор", якщо не можу прибрати якогось сільського голову?" Крім незабутих давніх образ, я зробив ще кілька речей, які дуже не сподобалися "губернатору". Ми допрацювали генплан щодо земельних наділів, уперше в області в цивілізований спосіб розпланували землі різного призначення. І потім — 22 гектари Лазького берега, які сусідять із фірмою "губернатора" і які той вважав своїми, я розділив між сільськими депутатами. Мені одного разу сказали (та я й сам знав це з самого початку): "Роздай усю землю, і тоді матимеш спокій і займатимешся справами, а не війною з владою..." У мене напрацьовано багато проектів із залученням іноземних інвесторів, багато що вже вдалося здійснити. Влада цього не розуміє. "Хто це такий? — запитують вони. — Чому він постійно бігає зі своїми паперами? Кому це цікаво?.. Грошей не просить — отже, й відкотів не буде. Як ділити землю — не слухає, то кому він потрібен?" На мене дивляться, як на якогось дивака, з яким явно не по дорозі...

— За яким сценарієм, на вашу думку, далі розгортатимуться події?

— Можливі кілька варіантів. Найгірший — подальші програші у вищих судових інстанціях, після яких я, по-перше, стану нелегітимний як сільський голова, а по-друге, випаду з виборчого процесу. Про те, що за результатами якоїсь із перевірок порушать нову кримінальну справу, після чого мене, як уже умовно засудженого, посадять за грати, — думати не хочеться, хоча відкидати такий варіант теж не варто. Знаю, що представник прокуратури після суду отримав прочуханку від начальства за те, що просив для мене обмеження волі, а не реальний строк.

Друге — ми відбиваємося в апеляції. Перший суд розглянув справу однобоко, взяв до уваги показання лише однієї сторони. Знаючи наші суди, на виправдання в апеляції я навіть не розраховую, але сподіваюся, що вдасться відправити справу на дослідування і виграти час... Не плекаючи ілюзій щодо системи нашого врядування, зізнаюся: в глибині душі мені байдуже, який із цих двох варіантів буде реалізовано. Тому що маю в запасі третій — творчий. У мене багато напрацювань, яких не можу здійснити через зайнятість, — фестивалі, наукова діяльність, творчість... То, може, тепер на них знайдеться час. Однак просто так не здамся. На прикладі сільради Баранинців люди побачили, що органи самоврядування можуть працювати без бюрократичної тяганини, без хабарів, а цікаво й нестандартно, вирішуючи при цьому буденні проблеми села. Я не зраджу людей, які мені повірили, а боротимуся до кінця...

Схоже, що на прикладі Баранинців влада відпрацьовує дії стосовно опозиціонерів, які претендують на перемогу на виборах. Згідно з цим сценарієм, не потрібні гучні арешти, які підвищують авторитет лідерів опозиції. Слід лише накопати з допомогою ручних контрольних органів кілька дрібниць і засудити своїм судом конкурента до умовного строку. Що автоматично зніме його з виборчих перегонів. Утім, у випадку, про який іде мова, крім виборчих технологій, явно прозирає й намагання губернатора звести особисті порахунки з непокірним сільським головою. І це не робить О. Ледиді честі. По-перше, переконати широкий загал у тому, що П. Чучка — злочинець, буде неможливо, а по-друге, може статися так, що, вигравши заради задоволення власних амбіцій битву, "губернатор" програє війну. Тому що резонанс довкола зняття П. Чучки з виборів обернеться для закарпатських регіоналів електоральними втратами далеко за межами Баранинців.

"ДТ" намагалося взяти коментар у голови Закарпатської ОДА, однак О. Ледида відмовився висловитися з приводу ситуації в Баранинцях, пояснивши через прес-службу, що кримінальну справу проти П. Чучки порушили ще за попереднього президента, сам він не втручається в роботу правоохоронних чи судових органів, тому не й бачить предмету для коментування.

Володимир Мартин, "Дзеркало тижня"

07 серпня 2010р.

Теги: Чучка, ледида. баранинці. суд

Коментарі

Михайло 2010-08-14 / 18:08:00
Хто при влад1-злод11!П1ночет поможе!

Иван Демократия 2010-08-12 / 10:28:00
Быть председателем сельсовета пригородного села под Ужгородом - еще один из способов отъема денег у населения, о котором не знал Остап Бендер, но знал о цене земли, которая в некоторых местах за сотку составляет полторы тысячи долларов, известный Ужгородский шутник Павел Чучка. «Бросив» на жену уже налаженный бизнес в известной корчме «Деца уНотаря», он решил возглавить Баранинский сельсовет. Если б он возглавил село где-то на периферии и привлек туда инвесторов, тогда и памятник ему можно б поставить.
Но с приходом П.Чучки сельсовет залихорадило, большинство депутатов отказалось следовать заветам новоявленного Остапа. Возник конфликт, не буду вникать в его дебри, но факт остается фактом - не смог новоявленный председатель наладить работу депутатского корпуса. Четыре годжители были заложниками конфликта.
Противостояние в Баранинцах наконец привело к социальному взрыву с пикетированием ОГА, во время которого обозленные крестьяне ворвались в кабинет губернатора О.Гаваши с требованиями положить конец издевательствам
над жителями четырех сел. Суды Ужгорода были завалены судебными исками о наследствах на земельные участки и паи, жители не могли продать свои дома и земельные участки. Сельсовет просто не работал, были открыты несколько уголовных дел, заметьте, они были открыты еще предыдущей властью.
Ужгородский горрайонный суд признал сельского голову Баранинцов Павла Чучку-младшего виновным в невыполнении решения суда и превышении власти и осудил к одному году ограничения свободы с лишением права в течение двух лет занимать должности, связанные с выполнением функций государственной власти. Оглашая приговор, суд проявил относительно подсудимого снисходительность— освободил его от отбывания основного наказания, назначив испытательный срок на один год.
Тут и пошло и поехало: сразу был найден «виновник» решения суда - им оказался нынешний губернатор Закарпатья Александр Ледида. Все предыдущие проверки разных государственных структур были приписаны новой власти. В интервью украинской газете «Дзеркало тижня» Павел Чучка заявил: «Бесспорно, нас уже замучили беспрерывные проверки
контрольных органов. Сначала приезжала СБУ, чтобы проверить табели выхода на работу. Подняли все мои выезды за границу и посмотрели по документам, что в эти дни происходило в сельсовете. КРУ проводит сразу две проверки —
финансово-хозяйственную и земельную деятельность за последние два с половиной года». Но Александр Ледида в кресле губернатора неполных полгода. Идем дальше, цитирую: «Кроме незабытых давних оскорблений, я сделал еще несколько вещей, очень не понравившихся губернатору. Мы доработали генплан относительно земельных наделов, впервые в области
цивилизованным способом распланировали земли разного назначения. И потом — 22 гектара Лажского берега, соседствующих с фирмой губернатора и которые тот считал своими, я разделил между сельскими депутатами».
Здесь, как говорят, из песни слов не выкинешь: учитывая стоимость земли по Ужгородом, сельские депутаты получили в собственность земельные участки стоимостью более полумиллиона долларов. При этом, в очереди на земельные участки стоят более 500-т жителей, но Чучка фактически сам признал этот факт подкупа своих депутатов. Здесь уместна пословица: « Дуб остается дубом, даже если золотая цепь на дубе том».
Здесь можно добавить, начата мощная пиар-компания направленная на создание Павлу Чучке ореола мученика, здесь четко просматривается откуда "растут ноги", не нужно быть большим специалистом, чтоб понять, в решении суда был заинтересован сам Павел Чучка.
Подав апелляцию в вышестоящий суд, он спокойно может баллотироваться на выборах, для него будет главным затянуть время рассмотрения вопроса по существу. Но в случае быстрого решения апелляционного суда, он может уже точно оказаться у "разбитого корыта".

Русин 2010-08-11 / 23:40:00
Чучко, Чучко який ти бімбов, вать дурак, не знає куда лізе неборак.


русин 2010-08-11 / 23:27:00
Чучка децу не допив, зимлю свойм хлопам розділив.
Удкрив ун Ужгороду гарниці, казав ош всі йому до гузиці.

Михайло Подинець 2010-08-11 / 20:27:00
Засудили Пашу, кляті "прагулі",
Ох, нещасний Паша, вуса до землі...
Прощавайте, Баранинці, "Децо, прощавай,
Нема правди ніде в світі, ой нема, і край!

Русин 2010-08-11 / 16:21:00
Чоловік розділив 22 гектари землі між своїми, а потім буде кричати, що йго переслідують по політичним мотивам.

http://www.echr.coe.int 2010-08-11 / 14:12:00
http://www.echr.coe.int

Шановний пане Павло
прохання вислати документи на адресу Европейського Суду

http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/Bottom/Contact

підчас аплікації матеріалів дуже важливо вказати що ваші громадянські права брутально порушенні, а Вас переслідуть
з політичних мотивів нинішня влада

ember 2010-08-10 / 17:15:00
"Ми допрацювали генплан щодо земельних наділів, уперше в області в цивілізований спосіб розпланували землі різного призначення. І потім — 22 гектари Лазького берега, які сусідять із фірмою "губернатора" і які той вважав своїми, я розділив між сільськими депутатами."
Uzhe toljko za eto prisnanaie nado bylo Chuchku otstranitj ot dolzhnostej i datj jemu srok, no ne uslovno!
Prokuratura, prosnisj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Закарпатец 2010-08-10 / 08:27:00
:) мне стало смешно от слов гуманно в этом сообщении .... если взять по сути то за ту или иную статью можно пересажать практически весю обл раду и весь Ужгородский гор совет... о каком правосудии тогда можно говорить? другое дело что у нас покупается и продается все и все ... от судей и прокуроров каторые захватывают и выкупают все больше недвижимости и земель не только в обласном центре... до СМИ включая и данный новостной саит .
Как можно говорить о какой либо гуманности если тут просто сошлись интересы двух людей власти... это просто разборки и ничего более

2010-08-10 / 00:50:00
'Виборець' бачу що ви пишите також під ніком, мабуть ви самі себе схаректиризували коли пишите: 'а прячучись під ніком, та гавкають тільки люди низькі, брехливі та боягузи.'???

Виборець 2010-08-10 / 00:15:00
KK,.. публічно то тоді висповідають, коли назвуть свою прізвище і скажуть прилюдно, а прячучись під ніком, та гавкають тільки люди низькі, брехливі та боягузи.

Русин 2010-08-10 / 00:00:00
Вперше в області Чучка цивілізовано розділив 22 гектари землі між сільськими депутатами.
В грошовому виді, десь по пів мільйончика на брата. Тут вам і "оранжева" влада яку так захищав Чучка, БЮТівське серце на водонапірній башті розмалював.

2010-08-09 / 23:47:00
Цитую Чучку ... "Ми допрацювали генплан щодо земельних наділів, уперше в області в цивілізований спосіб розпланували землі різного призначення. І потім — 22 гектари Лазького берега, які сусідять із фірмою "губернатора" і які той вважав своїми, я розділив між сільськими депутатами."
.................................
Це що хтось придумав, він сам про таке заявив, виходить цими 22 гектарами він купив сільських депутатів, вийде десь по гектарчику на кожного..... скільки коштує гектар землі під Ужгородом??

Микола Староста (Жалива) 2010-08-09 / 23:41:00
За "оранжевої" влади Україна досягла великих "успіхів", добилася призового першого місця з низу, по рівню життя в Європі!!!

Микола Староста (Жалива) 2010-08-09 / 23:35:00
КК.. не зубоскальте, ніякий то мені не кум, не брат і не сват. З коменту видно що то якась озлоблена людина, сама на себе, яка не змогла нічого в житті досягти, лише хворіє чорною завистю.

Микола Староста (Жалива) 2010-08-09 / 23:31:00
"Виноградівець".. бачу прізвища ти десь "відкопав", ну перше я не відповідаю за тих людей які ти назвав.. а якщо назвав, то конкретизуй що вони "вхопили" мені самому буде інтересно то почути. Тільки без голих лозунгів, бачу по коменту культури в тебе нема ні крапельки.
Хто вам мішав "зубожіти" так як мій брат, що він або я тримав вас за руки?... це говорить ваша "завість" людини яка не змогла себе реалізувати.
Як податкова мене давила, знаю тільки я.. ніколи не було легко, та не буде, у неї така робота, між іншим я все находив з нею порозуміння, так як старався працювати в межах законів.
Тепер по темі.. про Чучку я лише виклав факти які знаю, та які він сам проговорився... наприклад, що роздав землю депутатам, то його слова які опубліковані.

KK 2010-08-09 / 21:16:00
Стид і ганьба щоби так публічно висповідати поводиром русинів! І ще від свого кума, у Виноградові. Що я далі тут почую???....

Виноградівець 2010-08-09 / 20:20:00

Што с дурний Миколо.... Помаранчеві довели до "зубожіння"... Про яке "зубожіння" ти говориш? Про те шо твій брат Бушко з одного магазина "АВС" зробив два супермаркети "Гранд?" Я тоже хочу так "зубожівати". А може тебе довели до ручки, не давали тобі робити? Чи податкова, як тепер, тебе давить? Брешеш ти і не червонієш. А про Чучку не тобі, ******, судити, ти про Резеша, та Рішка, та Довбака, та брата Бушка суди, як вони тепер хапати начали. А Чучку ти зовсім не знаєш, лиш свою пайку від брата вигавкуєш...


Те саме, тільки без обзивань, можна? Адмін

Микола Староста (Жалива) 2010-08-09 / 19:33:00
куди "збирається" Чучка знає тільки він, я вам шановні довожу, що в цій ситуації (вибори на носі) О. Ледиді ця "історія", точно не на "руку".... щодо того звідки впав Чучка, то вже інша тема.

сорри 2010-08-09 / 19:22:00
"Обясняю для для особо не "доходящих"..
Чучка"... нікуди не йде, бо він не може бути конкурентопм Ратушняка, під якого впав свого часу. На жаль...

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 14
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини