В Ужгороді проведуть міжнародну конференцію по сталому розвитку Карпат

8-10 вересня 2010 року Закарпатська обласна рада та обласна державна адміністрація під патронатом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Президента України проводитимуть міжнародну науково-практичну конференцію «Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи».

В Ужгороді проведуть міжнародну конференцію по сталому розвитку Карпат

За умов глобальних кліматичних змін, які загрожують людству та кожній країні окремо, гірські території і Карпатський регіон зокрема, відіграють, без перебільшення, життєзабезпечуючу роль:

По-перше. Гірські лісові масиви Карпат – це основні джерела відновлення чистого повітря.

По-друге. Екосистеми гір забезпечують належний водний та кліматичний баланс Європи.

По-третє. Карпати є місцем існування третини видів флори та фауни планети.

Всесвітнім фондом природи Карпати віднесені до 200 найважливіших природних регіонів світу. Тому проблемам збереження соціального, економічного та природного потенціалу областей, що розташовані по різні сторони кордонів на території Карпатських гір і гірських регіонів взагалі, нині приділяється особлива увага європейської спільноти. Тим більше, що останнім часом внаслідок природних катаклізмів та техногенних катастроф у Карпатському регіоні виникло багато екологічних та соціальних проблем, вирішення яких виходить за межі однієї держави і потребує об'єднання зусиль та можливостей усіх європейських країн.

Враховуючи це, 47 країн – членів Ради Європи за ініціативи національної делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи визнали за необхідне розробити спеціальні Резолюцію та Рекомендацію про забезпечення сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів Європи. У вересні та жовтні 2010 року проекти зазначених документів передбачається остаточно розглянути та схвалити Конгресом Ради Європи. Важливим підготовчим заходом до прийняття цих документів покликана стати міжнародна науково-практична конференція "Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи", яку під патронатом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Президента України 8-10 вересня 2010 року організовують в м. Ужгород Закарпатська обласна рада та обласна державна адміністрація.

Мета конференції – обговорити із представниками країн – членів Ради Європи питання просторового планування та соціально-економічного розвитку високогірних територій і збереження екосистем гір, ролі органів місцевого самоврядування, громадських формувань у вирішенні цих проблем, розробити конкретні рекомендації, які будуть покладені в основу резолютивних документів Ради Європи.

Конференція покликана схвалити проекти Резолюції і Рекомендації Конгресу Ради Європи щодо сталого розвитку гірських регіонів. Їх прийняття сприятиме консолідації зусиль на місцевому, регіональному, державному та міжнародному рівнях у комплексному вирішенні екологічних і соціально-економічних проблем гірських регіонів нашої держави та інших країн Європи, відкриє реальні перспективи в залученні фінансових ресурсів Європейського Союзу та міжнародних організацій для їх розв'язання.

Спільним розпорядженням голови обласної ради та голови облдержадміністрації від 6 липня 2010 року № 32-р затверджено склад оргкомітету та план заходів із підготовки та проведення конференції. Оргкомітет здійснює активну організаційну роботу щодо підготовки зазначеного форуму. До цієї справи долучилися Мінрегіонбуд, Мінприроди, низка інших центральних відомств України, Міжрегіональна асоціація "Карпатський Єврорегіон", наукові установи, зокрема Інститут регіональних досліджень, Інститут географії та Інститут екології Карпат НАН України, Ужгородський національний університет, Дебреценський університет (Угорщина) та інші.

Взяти участь у конференції зголосилося більше 100 науковців з України та країн Карпатського регіону, члени національних делегацій та експерти Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, Європейської конференції СЕМАТ, дипломатичні представники зарубіжних країн, керівники багатьох центральних відомств, котрі відають питаннями захисту навколишнього середовища, водного та лісового господарств, сталого розвитку територій країн Карпатського регіону.

Передбачається, що в роботі конференції візьмуть участь високі посадові особи України та деяких сусідніх держав, Конгресу Ради Європи.

За більш детальною інформацією та з можливими пропозиціями звертатися до оргкомітету: Закарпатська обласна рада, пл. Народна, 4, м. Ужгород, 88008. Тел.: (0312) 61-33-02; факс: (0312) 61-43-64, е mail: dius@zak-rada.gov.ua.

Оргкомітет

05 серпня 2010р.

Теги: Карпати, конференція, сталий розвиток

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини