Олександр Нойок: "Мені припали до душі амбітні цілі ФК"Закарпаття"

Тільки цього літа Олександр Нойок змінив прописку донецьку на ужгородську. На Донбасі цей талановитий півзахисник захищав кольори молодіжних команд «Шахтаря», а також закріпився у національній збірній України своєї вікової групи. Тож навіть попри юний, 18-річний, вік перехід Олександра у «Закарпаття» футбольні фахівці сприйняли з ентузіазмом. Ще б пак, у нас гратиме один з найталановитіших футболістів нового покоління!

Олександр Нойок: "Мені припали до душі амбітні цілі ФК"Закарпаття"

Сезон 2010/2011 повинен стати для Олександра Нойока, з Херсонщини, переломним -- півзахисник спробує закріпитися вже у дорослому футболі. Зробити це намагатиметься під орудою Ігоря Гамули. Тим не менше, екс-гірника не забувають запрошувати і до табору національної збірної U-19, якою керує Олександр Головко. Так, у п'ятницю, 6 липня, ця вікова група розпочне підготовчий етап до контрольної зустрічі з Північною Ірландією. До речі, Нойок у ній ніхто інший як капітан.

Олександре, якими були твої перші враження від перебування у ФК "Закарпаття"?

-- Тільки найприємніші: мені сподобалася хороша атмосфера у колективі, високий професіоналізм партнерів. Та найбільше припали до душі -- амбітні цілі, які поставлені перед ужгородцями. Перемагати мені подобається, власне цього прагну і в "Закарпатті".

А наскільки сильно відчувається контраст між умовами, які мав у "Шахтарі" і теперішніми ужгородськими буднями?

-- Так, у Донецьку було все, чого забажає душа. Однак у новій для мене команді, без сумніву, ще краще! Ні, не лукавлю, бо я приїхав не відпочивати, а грати у футбол. У "Закарпатті" мені дадуть шанс проявити себе в дорослому спорті. І це -- найголовніше.

З "Шахтаря", певно, тому й пішов...

-- Авжеж -- у моєму віці занадто складно пробитися в основу гірників. Проте вже настав час себе проявити на висщому рівні. Тож без вагань прийняв запрошення ужгородців. Врешті, рівень "Закарпаття" та першої ліги явно вищий за турнір молодіжних команд, у якому виступав.

І з якими наміри приїхав в Ужгород?

-- Добре розумію, що на теперішньому етапі кар'єри мені слід підвищувати свій професіональний рівень. Для цього хочу завоювати місце в основі, підкріплюючи особистий успіх командними здобутками. Наразі -- виходом у прем'єр-лігу.

Ти, мабуть, уже неодноразово тет-а-тет спілкувався із наставником Ігорем Гамулою. Що від тебе вимагає головний тренер на полі?

-- З Ігорем Васильовичем дуже просто знайти спільну мову, коли виконуєш свої футбольні обов'язки. Професіональний підхід до справи мені прищепили ще у "Шахтарі", у "Закарпатті" не зраджую цьому правилу. Власне на цьому найперше і акцентує коуч: попри молодість максимально серйозно ставитися до футболу, на полі ж -- виконувати поставлене завдання і якнайменше допускати "ляпів". Вірю, що каші не зіпсую.

Олександре, на твій погляд, чому ужгородці провалили старт у першій лізі?

-- Та тільки тому, що не реалізовували свої голеві нагоди. У першому турі в Олександрії ми володіли ініціативою, і тільки якийсь злий фатум не дозволив відзначитися Невуче і Бобалю. А в домашньому матчі з "Чорноморцем" усе йшло до першого гола. Знову нам не щастило, ба навіть у пробитті пенальті. Супернику ж вдався неймовірний удар здалеку. Власне не дарма у футболі складно спрогнозувати результат: і безперечний фаворит може поступитися. Типовий приклад -- "Закарпаття".

Упевнений, після звитяги в Івано-Франківську настрій у колективі явно покращився. Тим більше у тебе -- у п'ятницю їдеш на тренувальні збори національної збірної U-19. Які завдання ставить перед колективом прославлений динамівець, а нині тренер -- Олександр Головко?

-- Вже 9 і 11 серпня проведемо контрольні спаринги у Північній Ірландії з місцевими однолітками у рамках підготовки до кваліфікаційного етапу на чемпіонат Європи. Цей офіційний турнір стартує у жовтні, і в українців непрості суперники -- Данія, Швейцарія та Росія. Завдання тренер поставив найскладніше -- пробитися у фінальну стадію континентальної першості. . В принципі, суперники у нашому квартеті майже одного рівня, тож з одного боку шанс зробити це маємо чудовий, з іншого -- на перший план виходитиме не тільки функціональна й тактична підготовка, а й морально-вольові якості. Тож на Британські острови летимо готуватися з посиленою відповідальністю.

Тим паче у такому дусі потрібно тренуватись тобі. Нойок -- капітан збірної України...

-- Маєш рацію: завжди готовий показати приклад як варто вести себе на тренуваннях і в матчах. Врешті, досвіду виступів на міжнародних турнірах мені не позичати.

А чи багато твоїх 18-річних партнерів можуть похвалитися ігровою практикою в головних командах своїх клубів?

-- У нас зірковий склад! (Усміхається) Скажімо, Віталій Іванко грає в основі донецького "Металурга", воротар Максим Коваль кілька тижнів тому підписав контракт із київським "Динамо", у команді Валерія Газзаєва на заміни часто виходить й інший партнер по збірній -- Влад Калитвинцев. Тож упевнений, що теперішня U-19 у майбутньому стане кістяком головної команди країни, а дехто з нас і на домашньому Євро-2012 повинен засвітитися...

Найперше бажатиму такої участі тобі. Виступаючи за "Закарпаття", чи стало простіше потрапляти до лав національної збірної?

-- Ні, бо ж Олександр Головко не зважає на регалії клубу, у свою команду він підбирає гравців, які прогресують. Інша справа, що граючи на високому рівні в Ужгороді у мене набагато вищі шанси проявити себе.

Через матчі національної збірної ми не побачимо тебе на полі суботньої зустрічі ужгородців з "Феніксом-Іллічівцем". Та спробуй спрогнозувати з яким результатом завершиться друга домашня гра "Закарпаття"?

-- Упевнений -- перемогою. Ми втратили забагато очок на старті, і тепер слід надолужувати згаяне. Чому так категорично? Поважаю калінінців, однак мої партнери на голову сильніші за суперника як індивідуально, так і в тактиці.

Вважаєш, що чорна смуга для "Закарпаття" уже закінчилася?

-- Не інакше. Залишилося тільки довести це на полі.

Спасибі за розмову.

Ростислав Буняк

04 серпня 2010р.

Теги: Нойок, півзахисник, Гамула

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини