80% вакансій, які пропонує ужгородцям центр зайнятості - робітничі

Після закінчення півріччя всі традиційно підбивають підсумки, щоб зорієнтуватися, які тенденції закріпилися в певній сфері і що де потрібно підкоригувати. Служба зайнятості в цьому сенсі не виняток, але результати її роботи зараз особливо цікаві, оскільки ринок праці є своєрідним індикатором економічної кризи.

80% вакансій, які пропонує ужгородцям центр зайнятості - робітничі

Отже, чи збирається вона нарешті здавати позиції, судячи зі співвідношення кількості вакансій та звільнених громадян, ми розпитуємо в директора Ужгородського міського центру зайнятості Сергія Олексіюка.

Вакансій - більше, скорочень - менше

- То найстрашніше вже позаду, Сергію Максимовичу?

- Кількість вакансій порівняно з минулим роком у нас зросла, але казати, що криза закінчилася, - ранувато. Досі і приватні підприємці, і фірми використовували свої накопичення, щоб утриматися на плаву, а зараз запас міцності закінчився. Тобто хоч об'єктивно є поліпшення ситуації, та до стабільності далеко: резервів не залишилося, а кредитування не запущене. Коли воно відновиться і стане більш-менш доступним, у роботодавців з'являться кошти для закупки сировини, вони запустять виробництво, платитимуть зарплати людям, ті понесуть зароблене у магазини - і гроші творитимуть гроші, механізм запуститься. Думаю, до осені проблема позик буде вирішена, бо вже зараз 2-3 банки видають прийнятні кредити, конкуренція змусить підключитися до процесу й інших.


- Але звільнених, за вашою статистикою, уже стало менше?

- Так, роботодавці намагаються зберегти кваліфікованих працівників, очікуючи відновлення попередніх потужностей виробництва. Як варіант, людей переводять на скорочений робочий день чи тиждень (про неповну зайнятість наразі повідомило 11 підприємств), відправляють у неоплачувані відпустки. Красномовний факт: за І-ІІ квартали 2010-го 52 ужгородські підприємства запланували звільнити 657 осіб, але фактично попрощалися лише зі 188, що удвічі менше, ніж за відповідний період минулого року. Більше того, у січні - червні у місті створено 1214 нових робочих місць. Ми працевлаштували 992 ужгородців, а загалом за півріччя послугами нашого центру зайнятості скористалося 2175 громадян.

- Як і раніше, важче знайти роботу інтелігенції?

- Безперечно. 80% вакансій - робітничі та у сфері послуг, і це закономірно в місті, де стільки вузів та людей з вищою освітою. Скажімо, станом на 1 липня у нас були 422 вільні робочі місця, в основному для підприємств переробної промисловості, оптової та роздрібної торгівлі, транспорту і зв'язку. Хоча у сфері охорони здоров'я теж потребували 11 чоловік (від молодшої медичної сестри до лікаря), у державному управлінні - 15. 150 місць на 13 підприємствах ми мали для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

- У суспільстві склався стереотип, що якщо працевлаштовуватися через ЦЗ - то неодмінно на дуже скромну зарплату. Ви можете його розвіяти?

- Судіть самі: протягом січня - червня 2010-го у нас реєструвалися 439 вакансій з мінімальною зарплатою, 1647 - від мінімальної до середньої по області (а вона наразі становить 1828,28 грн.), а 158 - навіть із вищою. Зарплати до 3 тис. грн., щоправда, пропонують тільки дуже кваліфікованим працівникам - будь то слюсар найвищого розряду чи менеджер, який перфектно володіє англійською, знається на комп'ютері та водить автомобіль. Щодо високооплачуваних посад мушу уточнити один момент: якщо раніше вони заповнювалися протягом 7-8 днів, то зараз - за 2-5 годин (менш престижні - за тиждень). Служба зайнятості стає дедалі відкритішою, усі вакансії розміщаємо в Інтернеті, тож не треба ображатися, якщо ви видивилися підходяще місце і пішли за вказаною адресою через 2 дні, а воно виявилося зайнятим. Моя порада - у таких випадках негайно телефонуйте потенційному роботодавцю, та й то майте на увазі, що хтось міг заглянути в Інтернет раніше за вас.

Центр зайнятості допоможе започаткувати власну справу

- А яка доля згорнутих через кризу минулорічних програм щодо дотації роботодавцям для працевлаштування безробітних та допомоги у започаткуванні власної справи?

- Вони знову працюють. Суть першої у тому, що якщо підприємство хоче створити нові робочі місця або прийняти на вакантну посаду людину, але йому бракує коштів, то ЦЗ укладає з ним угоду, за якою там працевлаштовують осіб, котрі стоять у нас на обліку, а ми натомість 12 місяців поспіль компенсуємо фірмі зарплату цих людей. Правда, за умови, що вона не вища, ніж середньомісячна в галузях економіки по області (до 1828,53 грн.). Таким чином роботодавець економить за рік чималі кошти й має можливість "розкрутити" виробництво. З наданням дотації роботодавцям у 2010-му працевлаштовано 54 безробітних.

Що стосується допомоги для відкриття власної справи, то незабаром засідатиме відповідна комісія. 19 чоловік уже пройшли спеціальні 2-тижневі курси, на яких фахівці, у т. ч. податківці, навчають їх азів, необхідних для ведення тієї чи іншої справи, чітко визначають рамки подання звітностей, сплати податків. У подальшому це дозволить уникнути багатьох неприємностей, зокрема й штрафних санкцій. Крім того, претенденти мають написати і захистити свою бізнес-програму та пройти комп'ютерне тестування. Зрештою, не кожному дано успішно займатися підприємництвом, один наш клієнт тестування не пройшов - у таких випадках краще шукати роботу. Всі ці "запобіжні" заходи для того, щоб державні кошти витрачалися раціонально, а то виплатимо людині кругленьку суму, вона ж через 2 роки (за законом має на це право) знову прийде ставати до нас на облік.

- І про яку суму "підйомних" ідеться?

- Це залежить від стажу роботи й колишньої зарплати конкретного клієнта. Зазвичай відкривати власну справу беруться ті, кому важко підшукати підходящу роботу (за спеціальністю, та ще й із зарплатою, не меншою за попередню). Наприклад, у період кризи звільнили багатьох банківських працівників, котрі раніше добре заробляли. Де ми їм знайдемо підходящу вакансію? От дехто й пробує варіант "сам собі роботодавець". Для започаткування власної справи вони отримують матеріальну допомогу по безробіттю за весь рік відразу. Виходячи з того, що з 1 липня мінімальна виплата для незастрахованих осіб становить 430, для застрахованих - 600 грн., а максимум для останніх - 1828,53 грн. (середня зарплата в державному секторі економіки по області), у підсумку для незастрахованих маємо 5160 грн., для застрахованих - від 7200 до понад 20 тис. грн. Хтось береться за надання юридичних послуг, хтось за кування. Це вже до чого душа лежить. Ми радо допомагаємо всім, головне, щоб людина хотіла працювати.

Можна й перекваліфікуватися

- А хто не хоче, проте на облік стає задля отримання допомоги чи довідки?

- На жаль, є й такі, проте чинне законодавство дозволяє обмежити їх кількість: якщо людина двічі відмовилася від підходящої вакансії, ми не просто припиняємо їй виплату матеріальної допомоги, а й знімаємо з обліку. З тих же, хто дійсно шукає роботу, десь половина знаходить її у перші місяці, дехто - й у перші дні. Приємно, коли клієнти оперативно працевлаштовуються і приходять подякувати за допомогу. А якщо довго перебирають, мовляв, і те не хочу, і це не буду, - через півроку всі навички втрачаються, громадянин звикається зі становищем безробітного, і міняти нічого вже не хочеться. Особливо важко у цьому плані з молодими, швидше, навіть із їхніми батьками. Замість прищеплювати дітям любов до праці та повагу до всіх професій, вони готують їх відразу мало не в президенти. Після закінчення університету деякі випускники претендують на високі посади й зарплати, не маючи ні досвіду, ні навичок, самі лише амбіції. Я дуже раджу молодим людям керуватися принципом: "Краще синиця в руках, ніж журавель у небі". До речі, у нас чимало людей із вищою освітою освоїли робітничі професії і встановлюють газові котли, роблять євроремонти, надають перукарські послуги, причому клієнти до них у черзі стоять. Навіть обираючи між вакансіями, одна з яких є підходящою за дипломом, а друга робітничою, але з удвічі вищою зарплатою, ужгородці, особливо сімейні, часто пристають на останню.

- Але для цього їм потрібно перекваліфіковуватися...

- Служба зайнятості пропонує в таких випадках безкоштовні курси. Щоб збалансувати попит і пропозицію на ринку праці, уже цьогоріч протягом січня - червня 202 чоловік пройшли професійне навчання та підвищення кваліфікації за конкретними замовленнями роботодавців.

- Що ж із тими, у кого строк виплат закінчився, а вони так і не працевлаштовані?

- Якщо людина не обрала собі роботу і виплата допомоги припиняється, на обліку клієнт залишається, і ми пропонуємо йому оплачувані громадські роботи. Це праця, яка не потребує особливої кваліфікації: прибирання приміщень чи територій, догляд за одинокими літніми людьми та інвалідами під опікою Товариства Червоного Хреста тощо. Власне, є чіткий перелік усіх громадських робіт, затверджений рішенням Ужгородського виконкому. 88 чоловік, які не отримують допомоги, за перше півріччя вже таким чином могли претендувати хоч на мінімальну зарплату за рахунок Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Громадські роботи можемо пропонувати і тим, хто отримує допомогу, але незначну, проте це вже - за рахунок підприємств, установ та організацій, котрі потребують таких працівників (таким чином влаштовано 28 чоловік). Нерідко, гарно зарекомендувавши себе десь на громадських роботах, вони знаходить там же і постійне місце.

Тобто той, хто хоче працювати, обов'язково працюватиме. А завдання центру зайнятості - допомогти людям знайти роботу до душі і в той же час роботодавцям підшукати хороших працівників
 

Мирослава Галас, “Ужгород”
02 серпня 2010р.

Теги: вакансії, центр зайнятості, будівельні, підприємства, безробітні

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини