Кондиціонери - користь чи шкода?

Тільки-но ужгородці почали радіти сонячним дням, які прийшли на зміну, здавалося б, нескінченно весняно-літнім дощовим дням, як перед ними постала нова проблема - неймовірна спека. Нині кожен рятується від неї, як може: хтось цілими днями на річці сидить, а хтось, навпаки, замикається вдома, де новітні технології допомагають створити власний комфортний мікроклімат помешкання.

Кондиціонери - користь чи шкода?

Мова, звісно, про використання кондиціонерів - пристроїв, що викликають у людей двояке почуття, адже хтось не уявляє без них свого життя, а хтось вважає їх небезпечними для навколишнього середовища і здоров'я.

Кондиціонер (від англ. air - повітря та condition - стан) - це пристрій, який створює та автоматично підтримує в помешканні або іншому закритому просторі, наприклад, автомобілі, певні мікрокліматичні параметри, частіше за все температуру та відсоток вологості. Комфортні умови відпочинку та роботи й справді є дуже важливими для людей, адже не можна не погодитися з тим, що набагато приємніше жити і працювати в приміщенні з чистим повітрям та зручною температурою, ніж у спеці, задусі або, навпаки, холоді. Для того, щоб забезпечити максимально зручні умови життєдіяльності людини, повітря в приміщенні повинно бути очищенним від органічного пилу, містити приблизно 20% кисню, не більше 0,4% вуглецю за кімнатної температури, відносної вологості повітря 50% та швидкості руху повітря не більше 15 см на секунду. Спеціалісти кажуть: якщо дотримуватися цих пропорцій, кондиціонування повітря в приміщенні не лише не завдасть здоров'ю людини ніякої шкоди, а, навпаки, значно покращить активність організму.

Кондиціонери та медицина

Отже, головний та єдиний плюс застосування кондиціонерів у тому, що вони допомагають людям легше пережити літню спеку, - особливо це важливо для тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання і ризикує від спеки та спричиненого нею надмірного навантаження на серце та судини бути ураженим гіпертонічним кризом чи інфарктом. Комфортний мікроклімат дозволяє організму людини почуватися краще, допомагає він і окремим частинам людського тіла, наприклад, шкірі, котра ідеально себе почуває саме за температури 23-24оС.


Щодо мінусів, то їх виявилося куди більше, хоч заради справедливості мусимо сказати, що в багатьох негараздах, спричинених роботою кондиціонерів, винні в першу чергу саме ті, хто їх неправильно експлуатує. Так, наприклад, багато хто нарікає на те, що робота кондиціонера викликає в них застуду. Міський терапевт та алерголог Алла Сіра розповіла, що застуда частіше за все виникає, коли потік охолодженого повітря направлений просто на людину: його робоче місце чи місце відпочинку. Таке неграмотне розміщення кліматичної системи часто можна спостерігати в кафе та магазинах, зокрема в кількох ужгородських супермаркетах потік охолодженого повітря направлений униз уздовж продуктових рядів, тож хочеш-не хочеш, а потрапити під нього доводиться кожному покупцеві. Алла Сіра також додає, що, на жаль, підхопити застуду можна навіть у приміщенні, де потік охолодженого повітря рухається, як годиться, під стелею, а причиною цього є різкий перепад температур між вулицею та кондиціонованим простором. До прикладу, якщо на вулиці стоїть спека вище 30 градусів, а ви зайшли до приміщення, де повітря охолоджене до начебто комфортних для людини 18-ти градусів - щвидше за все, чекайте застуди. На організм такий перепад температури подіє так само, якби ви вийшли взимку на мороз в шортах та футболці. Різниця температур у різних приміщеннях або надворі та кондиціонованому приміщенні не повинна бути більшою за 8 - максимум 10 градусів, інакше шкоди кондиціонер принесе більше, ніж користі. Так само ретельно потрібно стежити за дотриманням норми вологості в приміщенні. Підвищена вологість у поєднанні з холодним повітрям часто негативно позначається на здоров'ї людей, адже тіло відчуває вологий холод гостріше, внаслідок чого навіть влітку в кондиціонованих приміщеннях може "пробирати до кісток". В такому дещо вогкому середовищі досить швидко розповсюджуються різноманітні бактерії та зростає можливість виникнення інфекцій, пересушене ж повітря теж не додає організмові людини здоров'я (особливо це стосується хворих на бронхіальну астму та інші легеневі захворювання, котрі важко переносять таке повітря), тож власникам кондиціонерів у житлових та робочих кімнатах або автомобілях варто подбати про забезпечення оптимального рівня вологості повітря або ж придбати сучасні системи з функцією іонізації повітря.

В Алли Сірої ми поцікавилися і такою широко розповсюдженою "страшилкою", як наявність у вологому середовищі кліматичних систем небезпечних для здоров'я людини бактерій легіонел. Терапевт підтвердила, що в кондиціонерах (особливо тих, які працюють за принципом оборотного водопостачання) дійсно можуть розмножуватися легіонели та інші бактерії, здатні спричинити інфекційні та алергічні захворювання. Для того, щоб не зашкодити своєму здоров'ю, лікар знову ж таки радить грамотно експлуатувати кліматичні системи, не економлячи на регулярній очистці та заміні фільтрів. Стосовно легіонел, то, на щастя, жодного випадку зараження цими небезпечними бактеріями в Ужгороді виявлено не було, зате пані Алла не раз зустрічалася з характерною формою уповільненої пневмонії, що була спричинена постійним сусідством з кондиціонерами і дуже важко піддавался лікуванню. Крім того, в людей, котрі зловживають використанням кондиціонера, іноді спостерігаються безсоння та біль у суглобах. Для того, щоб комфортно почуватися в літню спеку, насправді зовсім не обов'язково постійно використовувати кондиціонер. Краще не боротися з кліматом, а підлаштовуватися під нього: не допускати потрапляння в приміщення прямих сонячних променів, зменшити кількість джерел тепла всередині приміщення, максимально використовувати нічну прохолоду, а також підлаштувати розпорядок дня так, аби якомога менше перебувати на сонці.

Чи шкодять кондиціонери навколишньому середовищу?

Цим питанням наразі переймаються не так українці, як жителі закордонних країн, але обговорювати його не припиняють. Так, деякі науковці зауважують, що робота кондиціонерів, а точніше його компонент хладагент, який містить молекули хлору, руйнує озонову оболонку Землі. Захисники довкілля вважають, що в умовах глобального потепління клімату додаткові викиди газів із парниковим ефектом, а також колосальне поглинання енергії кондиціонерами є неприпустимими. В майбутньому виняток слід зробити лише для лікарень, музеїв, концертних, театральних залів та приміщень з великою кількістю комп'ютерної техніки (кімнатна температура особливо необхідна для нормальних умов утримання оргтехніки, адже вона теж погано переносить спеку та підвищену вологість повітря). Натомість виробники кліматичних систем заспокоюють громадськість, заявляючи, що перейшли на розробку кондиціонерів, які замість молекул хлору містять озонобезпечний фреон, що не завдає шкоди ані здоров'ю людей, ані стану навколишнього середовища. Хоч, за статистикою, українці нині користуються найбільш дешевими системами кондиціонування, проблемою збереження довкілля та власного здоров'я вони цікавляться мало, як правило, заспокоюючи себе фразами, буцімто "люди завжди бояться нового, так само, як наші бабці боялися спершу радіохвиль, потім нарікали на телевізор, а тепер страшать самих себе негативним впливом комп'ютерів та мобільних телефонів".

Фасадне непорозуміння

Ще одне нарікання на кондиціонери часто чуються з приводу того, що вони псують зовнішній вигляд міських будівель, особливо тих, які мають історичну цінність. Що й казати: жодним українським законом (на відміну від закордону) монтаж кондиціонерів не заборонений, не поспішають приймати такі заборони й муніципальні установи. Піонером у боротьбі з кондиціонерами та сателітними антенами стали Чернівці, але результату спроби не принесли: люди там масово відмовляються від переносу кондиціонерів, мотивуючи це тим, що на своїй приватній території мають право самі вирішувати, куди його причепити. Більш законослухняними виявилися мешканці Львова, де кондиціонери на фасади будинків встановлюють лише за наявності відповідного дозволу, але й там трапляються приклади фасадного несмаку. Що ж до Ужгорода, то він, безперечно, також потребує подібного рішення міських депутатів, адже в центральній частині міста неграмотно встановлені кондиціонери не лише псують загальний вигляд старовинних будівель, а й завдають їм шкоди постійним підмочуванням стін або основ будівель конденсатною вологою (не будемо вже казати про те, що часто цей конденсат крапає просто на голови перехожим) та послабленням загальної міцності будівельних конструкцій. Натомість, як розповіла нам заступник начальника міського управління архітектури та містобудування Олександра Зотова, встановлення кондиціонерів вважається перебудовою фасаду, а такий крок повинен обов'язково узгоджуватися з управлінням. Оскільки важелів впливу на несумлінних забудовників міська влада поки не має, зобов'язання не встановлювати кондиціонери на фасади будівель та виводити конденсат у внутрішньобудинкові мережі масово ігнорується ужгородцями.

Отже...

Обирати користуватися кондиціонерами чи ні, кожна особа повинна вирішувати сама. Для того ж, аби кондиціонер допомагав, а не заважав вам у житті, слід дотримуватися певних правил. По-перше, встановлювати його грамотно, обов'язково користуючись фаховими розрахунками на міцність будівельних конструкцій, акустику, кінцевий зовнішній вигляд будівлі, можливість відводу конденсату в каналізацію тощо. Якщо ви любите своє місто, подбайте також про те, щоб зовнішня частина кондиціонера розміщувалася не на фасаді будинку, а на його внутрішній частині. Медичні поради стосовно використання кондиціонерів стосуються перш за все помірного охолодження приміщення, правильного направлення потоку охолодженого повітря та своєчасного очи-щення фільтрів. Пам'ятайте: якщо дотримуватися всіх цих правил, кондиціонер приноситиме вам комфорт та користь. Ну і, звісно, рятівну прохолоду, яку всі ми так потребуємо в ці спекотні дні.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Ужгород”
02 серпня 2010р.

Теги: кондиціонер, ужгородці, Алла Сіра

НОВИНИ: Соціо

10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
» Всі новини