На Закарпатті селяни маскують посіви маку кукурудзою

Наркоманія на Закарпатті, зважаючи на ряд об’єктивних факторів: релігійність та працьовитість населення, традиційне споживання домашнього вина, сливовиці тощо справді не має наразі таких загрозливих масштабів, як на Сході чи Півдні України. Саме туди наркоділки возять від нас і перепродають утричі дорожче придбані гуртом у країнах ближнього зарубіжжя таблетки “екстезі”, коноплі та макову соломку (у сусідній Угорщині мак не заборонено сіяти на городах). Але це ще півбіди, бо одного-двох чи навіть десяток наркокур’єрів правоохоронні органи (закарпатські чи з інших областей України) здатні швидко «вирахувати» та відправити за грати. Й успішно це роблять. Гірше інше. До легкого “наркотичного” хліба в останні роки пристрастилися і деякі закарпатці, формуючи статки на чужій біді.

На Закарпатті селяни маскують посіви маку кукурудзою

-- Щороку міліція  проводить  операцію "Мак", метою якої є виявлення та знешкодження незаконних посівів маку та конопель, -- розповідає в.о.  начальника ГУ МВС України в Закарпатській області полковник міліції Василь Буковчаник.  -- Нагадаємо, що кримінальна відповідальність за це настає, починаючи з 10 рослин конопель та 100 -- маку. Однак незважаючи на це, охочих заробити на чужій біді, ім'я якій -- наркозалежність, не бракує. І хоча в більшості оперативних зведень фігурують не якісь там наркодилери чи запеклі злочинці, а звичайнісінькі бабусі-пенсіонерки, за ними, як свідчить досвід, нерідко стоять саме тіньові ділки, котрі затарюють по селах наркозілля великими партіями.

Погодьмося, якщо сільська бабуся справді захоче спекти для гостей маківник, то придбає мак у пакетиках в будь-якій крамниці. У крайньому  випадку  посадить  в себе на городі стебел десять-двадцять. Але коли маком засаджено півгороду, а ще все дбайливо захищено від стороннього ока кукурудзою чи іншим бадиллям, то стовідсотково йдеться  не про  пиріжки, а  про  перепродаж скупникам "наркоти". Наркоділки, чудово  відаючи, які  санкції, передбачені законом, самі не "світяться",  підшуковують для цього "бізнесу"  сільських пенсіонерів. Останні і в цінах не розбираються, та й, зважаючи на  їхній  вік, відповідальності серйозної не нестимуть.  Максимум --  умовний термін покарання. А якщо прийде дільничний, завжди можна пустити сльозу, прикриваючись казочками про "пиріжки з маком" та коноплі "від жуків"...

Проте міліція  таким байкам вже не  вірить. Тож попадаються щоразу нові власники наркопосівів. Якщо кількість виявлених на городі стебел маку чи конопель перевищує зазначені  показники,  то вирішується питання про порушення кримінальної справи. А вже суд  визначає, яке покарання -- штраф чи тюрма очікує  "сердешну бабусю".

Ось -- свіжі приклади, причому свідомо беремо лише ті, де фігурує "кримінальна" кількість стебел дурман-зілля.

Іршавські слідчі  під час  розслідування кримінальної справи з'ясували:  56-річний житель одного з сіл району виростив на власнiй присадибнiй дiлянцi понад  200  рослин маку, скосив та висушив "урожай", який встиг реалізувати наркоділкам. На цьому й попався. На присадибний ділянках у с.Приборжавське, Чорний Потік, Заболотне  міліціонери  виявили замасковані між цибулею і часником  макові ділянки, де господині культивували в середньому від 200 до 400 головок маку. "Урожай" довелося зібрати.

180 рослин маку нарахували рахівські правоохоронці на городі 50-річної жительки села Кваси. Кого газдиня збиралася пригощати "маківниками", повинно з'ясувати слідство.

Дільничні разом зі співробітниками патрульної служби Тячiвського райвідділу міліції навідалися на обійстя 57-річної  жительки села Чумалево, де виявили та вилучили 140  рослин маку.

Рахівські міліціонери спільно з бійцями  громадського формування з охорони правопорядку "Крук"  на  присадибнiй дiлянцi 72-річної   пенсiнерки зі села Луг вилучили 21 рослину конопель. Ще 18 стебел знайшли на городі 82-річної пенсіонерки зі села Ганичі на Тячівщині. Тепер  через коноплі  обидві бабусі мають проблеми.    

Операція "Мак-2010" наразі  триває. Міліція нагадує:  що ст.310 Кримінального кодексу України ("Посів або вирощування снотворного маку чи конопель") передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  або арешт на строк до півроку, або обмеження волі на строк до 3-х років. Якщо ж посів маку та конопель становитиме  500 і більше рослин,  за це  загрожує  позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
30 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини