На мукачівському ринку впали ціни на поросят

Ще тільки почало благословитися на світ, а на мукачівській торговиці уже гамірно і людно. Поміж великих дерев’яних ящиків ходять покупці живого товару, оглядають, прицінюються, торгуються і, досягши врешті-решт згоди, кладуть у мішки маленьких поросят. Купувати свинок зараз дуже вигідно, бо вже кілька тижнів поспіль ціна на шеститижневих значно впала.

На мукачівському ринку впали ціни на поросят

"Скільки хочете за ось цього білого з чорними плямами веприка?" — питає молодиця років сорока у старого вусатого угорця в капелюсі. "Триста п'ятдесят гривень, — відповідає дід і починає нахвалювати тваринку.—Побзерайте лем, який він шіковний, як швидко бігає, а хвостик он як закручений — це гарне здорове порося, з нього виросте великий вепр, сала будете мати на увесь рік, а великодній шовдар важитиме мінімум 10-12 кілограмів". Та молодиця не погоджується і стоїть на своєму, мовляв, свинки нині не в ціні, отож за таке порося і двісті досить. Поторгувавшись хвилин з десять, веприк пішов за 250 гривень. "Потуняли поросята, — скаржиться дід. — Перед великодніми святами таких пацят я збував по 600-700, а нині — у три рази дешевше. Та що поробиш, мусиш віддавати за таку ціну, бо зараз мало хто їх купує". Я не міг не поцікавитися, що, власне, сталося, чому цей живий товар, який ще у травні так дорого коштував, нині так різко здешевів. "Бо кожен господар старається, купити порося або пізно восени, якщо має теплу стайню, або ж ранньою весною, коли вже тепло, — пояснює Ганна Михайлівна, пенсіонерка із Нових Лучок, — щоби до Нового року та Різдва свинча встигло вирости. Коли ж купите його тепер, то справжнього сала годі сподіватися. Тварина, звісно ж, підросте, але гарної товстої солонини у неї не буде. Та й м'яса багато з неї не матимете. Отож зараз саме той період, коли мало хто купує поросят".

"Беріть у мене поросят, подивіться, які вони гарні, аж виблискують, — вихваляє свій товар інша молодиця, витягаючи з великого ящика добре сплеканого веприка.— Підходьте, поторгуємося. Я прошу три сотні, але щось трохи скину". "Ваших пацят мені не треба й даром,— відрізує молодий селянин із мішком у руках. — Ви їх цукром годуєте, щоби мали товарний вигляд, а з таких справжня свиня не виросте. Я маю гіркий досвід і вже зарікся, що таку свинку купувати більше не буду". Як пояснила потім жителька Червеньова пані Надія, продавці з деяких закарпатських сіл дійсно додають у корм поросятам цукор. Тварини підростають гарними і мають дуже привабливий вигляд, ну хоч візьми та й фотографуй десь у рекламу. Але потім у нового господаря не їдять, худнуть і навіть можуть загинути. Таких свиней в жодному разі купувати не слід. "Варто брати свинча, котре дуже рухливе, має гарний рожевий колір і добре закручений хвостик,— порадила червенівська ґаздиня. — А ще спробуйте дати йому з долоні комбікорм чи зерно, якщо воно кинеться його їсти, то таке пацятко можна сміло купувати".

Найбільше розводять поросят на Турківщині у сусідній Львівській області. Цим промислом люди там займаються із незапам'ятних часів. Збувають маленьких пацят у нас на Закарпатті. Я щодня бачив на Воловеччині цілі каравани легкових автомобілів з причепами, які розвозять по селах району жи¬вий товар. Заїхавши у населений пункт, водій вмикає клаксон і починає сигналити, сповіщаючи тим самим, що має щось для продажу. І хоча зараз на такий товар не сезон, все ж покупці знаходяться.

"Існує обернено пропорційна залежність між вартістю свинчат і зерна,— пояснює головний спеціаліст управління агропромислового розвитку Мукачівської райдержадміністрації Петро Поминчук. — Чим дорожче зерно, тим дешевші поросята, оскільки дороге зерно мало хто купує, бо воно збільшує собівартість свинини. І навпаки, коли збіжжя дешеве — свинчата дорожчають, бо тоді кожен хоче купити порося і годувати дешевим кормом". І це дійсно так. Нині зерно дуже дороге. Пшениця, кукурудза, ячмінь б'ють рекорди — 170 гривень за центнер. Таким збіжжям годувати порося невигідно. Ось це і є другою причиною того, що нині молочні пацята так здешевіли. Якщо не підведе погода і цьогорічний урожай зернових буде таким, як минулоріч, а вартість комбікормів знизиться, тоді варто очікувати на збільшення попиту на пацят, а отже, і на їхнє здорожчання.

Віталій Пумпинець, Інтернет-видання "Панорама Мукачева"
30 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини