Тиждень підтримки грудного вигодовування в Ужгороді розпочнеться із фотовиставки і фільмів

З 1 по 7 серпня в Ужгороді триватимуть різноманітні заходи у рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування. Про програму його відзначення та про стан справ із грудним вигодовуванням на Закарпатті йшлося на черговому засіданні Ужгородського прес-клубі.

Тиждень підтримки грудного вигодовування в Ужгороді розпочнеться із фотовиставки і фільмів

Організатори -- Центр розвитку родини "Калейдоскоп" спільно з Управлінням у справах сім'ї, молоді та спорту, Управлінням охорони здоров'я Закарпатської обласної держадміністрації -- підтримуючи ідею всесвітньої акції, проведуть серію заходів з метою популяризації та пропаганди усіх принципів грудного вигодовування на Закарпатті. 

Ольга Карабіньош, директорка приватного Центру розвитку родини "Калейдоскоп" розповіла, що метою проведення тижня підтримки грудного вигодовування є створення звичного для сприйняття образу у суспільства, позитивної реакції на матерів, які годують. А також розуміння того, що годування грудьми - це природний процес, що забезпечує не тільки виживання немовлят, але і необхідний для його розвитку процес спілкування з матір'ю.

Тиждень підтримки грудного вигодовування в Ужгороді розпочнеться із міжнародної фотовиставки "З молоком матері...", яку можна буде переглянути з 1 по 7 серпня у "Калейдоскопі" на вул. Швабській, 43, — розповів Степан Карабиньош, голова правління Ужгородської міської організації "Центр розвитку родини "Калейдоскоп". 2 серпня у програмі — "Кінодень" (перегляд кінофільмів про грудне вигодовування), а також майстер-клас "Колискова з любов'ю". 5 серпня у "Калейдоскопі" — інформаційний день (лекції за участю педіатрів, у тому числі про міфи щодо грудного вигодовування), а 6 серпня відбудеться круглий стіл "Грудне вигодовування і все, що з цим пов'язане".

7 серпня триватимуть майстер-класи із користування слінгами, консультації щодо їх носіння.
Під час засідання Ольга Русановська, к.м.н., доцент кафедри охорони материнства і дитинства факультету післядипломної освіти УжНУ наголосила, що здоров'я залежить від психологічного мікроклімату, генотипу і лише на 10 % — від організації системи охорони здоров'я. Натомість грудне вигодовування дає можливість покращити усі складові здоров'я, адже суттєво знижує імовірність захворювань, особливо у перший рік життя. За інформацією О. Русановської, тільки 50 % українських матерів годують дітей грудним молоком. І лише 5 % жінок не можуть цього робити з об'єктивних причин. "Лише коли 95 % матерів годуватимуть грудьми, наша робота із популяризації грудного вигодовування може зменшити свої оберти. Адже тільки та мама годуватиме, яка хоче цього і яка цьому навчена, зокрема, у школах відповідального батьківства", — сказала Олена Русановська.

Михайло Радь, головний педіатр Закарпатської області зауважив, що піднята тема — актуальна загалом для людства: "Якщо минулого століття наука і промисловість були спрямовані на виробництво сумішей і, здавалось би, людство прогресує, то з кінця 70-х років ВООЗ почало все активніше наголошувати, що найбільш здоровим є грудне молоко матері. Завдяки ньому встановлюється психоемоційний зв'язок між дитиною і матір'ю, дитина менше хворіє".
Михайло Радь розповів, що на Закарпатті щорічно народжуються близько 16 тисяч дітей. 60 % з них харчуються грудним молоком у віці до 3 місяців. І лише 40 % малюків п'ють мамине молоко після досягнення 6-місячного віку. І лише в одиничних випадках мами продовжують годувати груддю дитину після одного року. Натомість як ВООЗ, так і, наприклад, давні релігійні книги називають оптимальним віком відлучення дитини від грудей — 3 роки. "Звертаємо увагу матерів на необхідність годування своїм молоком. Від цього залежить формування імунітету дитини, захист її від мікроорганізмів. Грудне молоко максимально відповідає потребам дитячого організму. Адже коров'яче молоко — для телятка, козяче — для козенятка, а жіноче, материнське — для дитини. Воно впливає на інтелект дитини, а жінці допомагає краще пройти післяпологовий період, від вигодовування залежить стан її гормонального фону, це і запобігання онкологічним захворюванням", — зауважив фахівець. Він також розповів з власної практики, що однією з основних умов одужання недоношених чи народжених з патологією немовлят є грудне вигодовування.

Віта Тимко, зав. неонатологічним відділенням Хустської районної лікарні розповіла, що пологовий будинок у Хусті працює за програмою "Лікарня, доброзичлива до дитини". Одним з основних положень програми є грудне вигодовування, принципам якого вчать у Школі відповідального батьківства. "Грудне вигодовування є продовженням внутрішньоутробного харчування дитини. У перші години після народження ми викладаємо дитину на груди, що сприяє як годуванню у майбутньому, так і заселенню позитивною мікрофлорою кишківника дитини. Дітей у нас годують за вимогою – коли малюк хоче, тоді жінка годує його. Є спеціальна група підтримки грудного годування, яка проводить заняття з молодими мамами", — розповіла Віта Тимко.

 "Ще зі шкільної лави дівчаткам слід говорити про важливість грудного вигодовування, готувати їх до подальшої ролі матері", — вважає Світлана Кочубайло, головний лікар Центру здоров'я. Вона також зауважила, що для стимулювання грудного вигодовування слід не лише переконувати жінку, а й створити відповідні умови для комфортності лактаційного періоду.

Ольга Карабіньош повідомила, що у найближчому майбутньому "Калейдоскоп" має намір вести перемовини з владою і підприємцями для організації в Ужгороді місць для годування дитини — щоб мама у аптеці, кафе чи дитячому магазині мала змогу зайти у спеціально відведений куточок і погодувати груддю малюка. На вході до таких закладів можна було б розмістити надпис "Тут ви можете погодувати свою дитину". Наразі такі  місця важко знайти навіть у дитячій поліклініці.

29 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини