Із щоденника Сергія Федаки. Ясіня

Влітку населення 10-тисячних Ясінів значно зростає за рахунок туристів. Втікають у гори від спеки у долині, їдуть за димом ватри, за грибами-ягодами, за харіусом і за піснями. Пожив пару днів у цьому гірському раю і я – на мансарді чотириповерхової дерев’яної турбази. Вона вважається найбільшою дерев’яною спорудою в Україні, будувалася ще 1939-1942 р. як реабілітаційний центр для угорських офіцерів. Тобто на совість. В радянські часи була спершу два роки піонерським табором, потім профспілковою турбазою. Зараз це акціонерне товариство.

Із щоденника Сергія Федаки. Ясіня

Я приїхав на фестиваль гуцульського гумору "Бербениця фіглів". Він тут відбувається вже утретє. Організовує його створене ще 1993 р. рахівське товариство "Гуцульщина", яке з 2006 р. очолює Іван Беркела. Свою підтримку надали сільський голова Дмитро Поляк і голова РДА Дмитро Андріюк. Загалом же у районі проходить 14 фестивалів на рік. Втім справа не так у кількості, як у якості. Всі, хто їздить по цілому Закарпаттю, мабуть, погодиться, що рахівчани підходять до своїх фестивалів чи не найбільш відповідально і зі справді гуцульським розмахом. Цього ж разу у перший день фестивалю відкрито селищний краєзнавчий музей. Він розмістився у спеціально збудованому двоповерховому дерев"яному будинку.

На фасаді – дві меморіальні дошки роботи Михайла Беленя. На одній – герб селища: гуцул пасе двох кіз під розлогим деревом. Дошку зроблено на основі старої маленької печатки, чиє зображення тут перетворено на велику ліричну картину. Цікава і дата внизу таблиці. Раніше вважалося, що перша згадка про село збереглася лише від 1555 р., коли воно належало магнатові Драгфі. На дошці же подано дату 1497 р. Як каже автор, відповідно до новітніх досліджень. Нам такий документ наразі невідомий, та категорично виключати цю дату все ж не можемо. Справа в тому, що 1490-1492 р. на сусідньому Покутті відбулося велике селянське повстання під проводом Мухи.

Після його поразки та жорстоких репресій з боку шляхти тамтешні селяни цілком могли посунути через Яблунецький перевал у ці краї. На другій дошці якраз заснований напівлегендарний засновник села Іван Струк галицького села Зеленого. Випасаючи на Закарпатті овець, він забарився поки перевал не засипало снігом. Зрозумівши, що овець вивести не вдасться, Струк збив їм кошару у ясеновій хащі, а сам повернувся додому. Навесні він виявив усіх залишених овець живими та ще й приплодом. Струк збудував на тому місці каплицю і хату з найбільшого ясеня, пень якого був такий широкий, що довкола могло сісти 12 людей, а в долині заснував село. Таким чином, музею є що збирати.

Наразі тут багато вишивок, селянського начиння, фотолистівок старої Ясині. Є і цілий "зоопарк" чучел місцевої фауни (а чому б у перспективі селищу не відкрити і живий зоопарк?). Не завадили б тут і макети усіх селищних церков. Екс-нардеп Орест Климпуш подарував ряд фотографій і документів з родинного архіву. Відтак відбувся круглий стіл, присвячений двом видатним рахівчанам – Степану Клочураку з Ясіні та Марку Бараболі з Ділового. Краєзнавець Микола Ткач упродовж доброї години ознайомив присутніх з їхніми біографіями. Вірші Бараболі читала школярка з Ділового Христина Лар.

Виступив і Василь Попович, який вже випустив з десяток книжок зі своїми піснями (до більшості публікацій додається диск), а також п"ять книжок присвячених його рідному Великому Бичкову. Ннааступного дня виступило близько двадцяти учасників у трьох номінаціях – дитячій (перміг Ярослав Кокіш з Рахова), дорослій (Мирон Девинкевич з Броду) і колективній (дует "Будюгови у горошок" з Рахова).

Були і позаконкурсні виступи. Був славетний 88-річний коломийкар Степан Молдавчук з Лазещини, який приїхав на власному велосипеді. Надзвичайно світла постать, заряджена незборимим оптимізмом та інтересом до життя. Має цілі віршовані хронік, присвячених найрізноманітнішим подіям. Його твори неодноразово видавалися у різних збірниках, але надійшов час зібрати їх усіх докупи і опублікувати окремою книжкою разом із спогадами старожила, адже на його пам"яті – події Карпатської України, Другої Світової, повоєнні перетворення, хрущовські прожекти, туристські байки тощо.

В цілому фестиваль приємно виділяється з-поміж собі подібних, бо робиться не заради галочки і навіть не заради виторгу, а таки для підтримки місцевих талантів.

Сергій ФЕДАКА, газета "НЕДІЛЯ"
 

25 липня 2010р.

Теги:

Коментарі

Орися 2010-07-26 / 10:17:00
Ні репортаж ні історична довідка. Вам було нудно , і сторінка із щоденника якась сонна. Мене дратують краєзнавці, що пишуть історично-побутові нісенітниці, а ви туди ж.
До чого тут Струк, і про яку каплицю іде мова. Церка Вознесіння"Струківська" збудована у 1824 році, урочище де вона стоїть називається Криворівня, а не Струкове, або вівче. За іншою байкою церкву збудував Струк, але хто і коли, і кому розказав цю версію - невідомо. Найімовірніше той - у кого ночував реставратор із Львова, що складав опис церкви, тобто старий церковнив-Зеленчук.
Я особисто не вірю- що пастух мав мождивість збудувати храм.
А фестиваль дійсно непоганий.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини