Голова Міжгірської районної ради Іван Ярема: "В чому сила? Сила – в правді"

Голова районної ради Іван Ярема закликає до примирення, співпраці та до конструктивної роботи всі гілки влади в ім’я розвитку Верховини.

Голова Міжгірської районної ради Іван Ярема: "В чому сила? Сила – в правді"

У відповідь на статті, які були опубліковані в газеті "Верховина" від 17 липня 2010 року № 53 (10137) та поширені в мережі Інтернет, в яких в образливій формі подається неправдива інформація щодо діяльності як голови районної ради, так і особисто Івана Яреми.

Мені прикро, що в такий спосіб пішло вияснення відносин між двома керівниками району. Але після публікації відповіді, думаю, всім стало зрозуміло чий це інтерес і хто створює нестабільну ситуацію в районі.

Безперечно ці три статті написані однією людиною, яка має достатній досвід у тому, як можна скомпрометувати будь-якого керівника. Не називаю прізвища, щоб не втягуватися в політику, у виясненні особистих відносин та не продовжувати безплідну суперечку.

Цими статтями дали всім зрозуміти "хто в хаті господар", хто керує всіма процесами в районі, що владу не можна критикувати, контролювати й вимагати прозвітуватися. Хто це не розуміє, організують такий пресинг, що не будеш радий, що народився на цей світ. Вам намалюють такий портрет і характеристику, що підходить під образ справжнього ворога всього народу. По якому від вас повинні відмовитися близькі і рідні, Вас мати рідна не впізнає.

"Поки що декілька слів" як у статті, потім суди, потім "травля" іншими способами.

Але не потрібно наводити на людей страх, народ став мудрий і навчився відрізняти правду від брехні, добро від зла. Не потрібно прикривати свої особисті задуми, прикриваючись політичною доцільністю та високопарними словами "політрада".

Я дійсно мав розмову із двома представниками політради й мова йшла про стан справ в НПП "Синевир", але це відбулося тоді, коли діючий директор під тиском, після чисельних перевірок, написав заяву про звільнення, а претенденту (заступнику директора) в черговий раз відмовили у призначенні.

І коли виникло питання "нема кого ставити", я дійсно сказав, я можу бути директором, маю відповідну освіту, більше 12 років працював в національному парку, маю досвід роботи на керівних посадах, особисто знайомий з міністром, ясне бачення проблем, перспектив і можливостей парку – все це могло спрацювати на благо як парку, колективу так і жителів району.

Але відповідь категорична – ні, тому що посада пообіцяна ще до виборів. Я мав розмову з цього приводу і з головою облдержадміністрації, але підтримки не отримав.

На рахунок відділу освіти, то це бурна фантазія, тому що я чітко знаю, начальником відділу може стати тільки та людина, яка крім відповідної освіти має досвід роботи на посаді директора школи або заступника начальника відділу освіти більше трьох років. Взагалі, я прошу не переживати за моє майбутнє працевлаштування. Я можу працювати, крім керівних посад, вчителем, тренером, в системі лісового господарства, у сфері екології, на сезонних роботах, вести підсобне господарство. Думаю, що всі можливі варіанти ніким не будуть для мене закриті.

Відносно земельних проблем по Тереблянській долині, то процес передачі земель міжколгосплісгоспу до НПП "Синевир" розпочався ще в 1996 році, згідно розпорядження голови райдержадміністрації. Спочатку прийом-передача під охорону здійснювалася на рівні всіх лісництв, з участю лісничих та лісників, потім проводилися відповідні погодження земельними службами та рішеннями сільських рад, районної та обласної рад. Кінцевим результатом цієї роботи стало виготовлення в 2000 році Державного акту на право постійного користування лісовими землями НПП "Синевир" загальною площею 5091 га. Після виготовлення акту дійсно виявилося цілий ряд земельних проблем. Але де були землевпорядники, сільські голови, хто як не вони, насамперед знають де чиї землі, даючи погодження на передачу цих земель. Хоча тоді хто думав за простий народ, хто міг заперечити авторитарній владі.

Проблеми дали про себе знати, коли жителі Тереблянської долини почали оформляти державні акти й приватизовувати земельні ділянки.

Розуміючи, що допущені помилки і їх треба виправляти, депутатами районної ради, в першу чергу із Тереблянської долини, неодноразово піднімалися ці питання на сесії райради.

Є відповідні рішення сесій районної ради, звернення до обласної ради та адміністрації, обласного управління екології, Міністерства екології. Відбувся цілий ряд нарад на рівні області, я особисто представляв район на нараді в Міністерстві екології з участю заступника міністра, представників комітету земельних ресурсів, геодезичної служби. Результатом всього є домовленість про позитивне вирішення земельних питань на користь населення, яке проживає на території парку. На останній сесії Закарпатської обласної ради прийнято рішення про виділення 314 тис. грн. на проведення цих робіт, таким чином це питання повинно закритись.

Щодо проекту "Боржавські полонини", то безперечно я як депутат і голова ради, мав до цього відношення. В 2003-2005 роки як депутат голосував і підтримував проект ЗАТ "ДжіПІАЙ-Боржава". Потім у 2007 році як голова ради підтримав проект ТОВ "Профіт менеджмент", тому, що це дійсно хороші проекти і перспектива району та області, і, що дійсно вони майже однакові. По проекту –це курорт кращий за Буковель, тому й була організовано поїздка в Буковель і всі депутати, і сільські голови були в захоплені від цього.

В зв"язку з тим, що по-першому проекту було погодження депутатів райради ІV скликання, а другому – депутатів V скликання, було прийнято рішення про проведення конкурсу між цими організаціями на обласному рівні.

Із сторони району в конкурсну комісію було включено голову райради, голову райдержадміністрації, членів постійної комісії районної ради з питань розвитку туризму та рекреації, сільських голів сіл Річка, Ізки, Буковець, Пилипець. Конкурс проводився відкрито, прозоро з участю засобів масової інформації (преси й телебачення). В результаті конкурсу перемогу здобув проект ТОВ "Профіт менеджмент". Найприкрішим є те, що ні перший, а ні другий проект не був реалізований і не виключаю, що може з"явитися третій...

На цьому можна перейти до статті "Голова без голови" або по-нашому, по-верховинськи, – "дуринь". А це вже неповага, образа мене насамперед, як людини, як керівника районної ради. І як людина, я маю право повчити розуму по-чоловічому, а як посадова особа змушений вас виховувати.

Ви показали своє зверхнє ставлення не тільки до мене, але й до всіх верховинців. Водночас, ви вчите всіх нас і розуму. Ким себе повинні відчувати сотні працівників заводу, якщо дали можливість себе обманути, залишитися з нічим, в якій ролі повинна відчути себе влада, що все це було допущено?! Якщо ви не переплутали власну кишеню із державною, вболіваєте за долю верховинців, то включіть у список власників окрім своєї сім"ї, верховинців, які працювали на заводі і які не отримали розрахунки, яких було звільнено з порушенням трудового законодавства. Дійсно треба бути розумним, щоб оформити більше 3 гектарів землі в центрі Міжгір"я для обслуговування житла своєї сім"ї.

А ви закидаєте мені звинувачення, що мною було звільнено трьох працівників районної ради. Та не трьох, а п"ятьох – і всіх за п"янку, а ще трьох пенсіонерів, які утримувалися за рахунок коштів виділених на ветеранську організацію, яка навіть не була зареєстрована належним чином. Зате сьогодні ми маємо дієздатний колектив, яким горджусь, чотири працівники мають кваліфікацію магістра державного управління, інші – достатній досвід роботи у системі державного управління та місцевого самоврядування. І ветеранська організація успішно працює (керівник Ковалишин Я.Й.) на добровільних засадах, за що їм щира вдячність, шана і повага.

По цифрі, 257,4 тис. грн., якою дорікаєте як зловживання, я дав роз"яснення на сесії районної ради. Це заробітна плата трьох працівників відділу фонду комунального майна за 5 років. А так, як ці повноваження районна рада взяла на себе додатково, то відповідно і відбулися відхилення від рекомендацій Кабміну, щодо чисельності штатних одиниць. В свою чергу, визначення штатної кількості працівників, сума коштів на утримання районної ради визначається виключно на сесії депутатів районної ради. Тому у висновках ревізії обласного контрольно-ревізійного управління звучить: "Фактів нецільового використання коштів виділених на заробітну плату та інші соціальні виплати ревізією не виявлено".

Більше всього мене здивувала стаття за підписами сільських голів. Насамперед, хочу сказати, що я Іван із Негрівця і цим горджусь, як і своїми батьками, сім"єю, рідними і близькими, всіма жителями села, з якими я маю за честь бути поруч, жити з ними в постійних сільських турботах. Стараюся гідно представляти не лише своє село, але й район в цілому, як представник громади району на обласному рівні, ділових зустрічах, нарадах, різних форумах, перейматися всіма проблемами соціально-економічного розвитку району.

А щодо Майдану, то хочу всіх запевнити, хто там не був, той багато що втратив. Ви б на світ дивилися по новому, відчули б себе сильнішими, впевненішими, достойнішими, не прогиналися б від першого подиху вітру. Ви відчули б, що свобода – це дар Божий, мали б свою особисту думку, відстоювали б правду до кінця. Ви б зрозуміли, що сила народу – в єдності та правді.

      Щодо відносин із сільськими головами, то насамперед, стараюся з однаковою повагою ставитися до всіх, надаю моральну, психологічну, просто людську підтримку. Нікому не заважаю працювати, не вмішуюся у діяльність сільських голів, не провокую і не підставляю. Спільно з депутатами районної ради стараємося, по мірі можливості, вирішувати проблеми всіх громад. Що зроблено за останні роки звітується як районна рада, так і райдержадміністрація.

На жаль, тільки 15-20 % від реальних витрат район заробляє самостійно, а інші кошти надходять з центру.

Проведення відкритих земельних аукціонів, залучення інвестицій, створення нових робочих місць, розвиток туризму і рекреації, раціональне використання природних ресурсів – це ті напрямки роботи, на які має бути звернута наша основна увага. Якщо робота буде успішною, тоді й буде що ділити, буде за що покращувати інфраструктуру наших сіл.
Як правило, депутати голосують за проекти рішень щодо фінансування, які подають на розгляд сесії фінуправління та райдержадміністрація.

І ви добре розумієте, голова ради – керівник колективного органу, як проголосує більшість депутатів таке й буде прийняте остаточне рішення.

Кожен із вас самодостатній, успішний, компетентний керівник, вас обрала громада, маєте довіру людей. Будь-ласка спільно працюймо на розвиток громад.

На завершення прошу вибачення в усіх міжгірців, що цей спір був допущений та перейшов у відкриту форму. У спорі як мінімум винуваті двоє, але ще більш винуватим є розумніший. Надіюся, що останнє відноситься до обох сторін і співпраця між районною радою та райдержадміністрацією відновиться, й робота буде плідною.

Бажаю всім добра, миру, любові й злагоди.

Міжгірська районна рада
24 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини