Офіційно статус безробітних мають 1118 мешканців Мукачівщини

Комусь живеться весело і вільготно, а багатьом просто потрібна робота (це – наше редакційне визначення). А з приводу соціальних проблем, працевлаштування та інших аспектів життя людей ми ведемо мову директором Мукачівського районного центру зайнятості Іваном Степеновичем Поповичем.

Офіційно статус безробітних мають 1118 мешканців Мукачівщини

– Перше до Вас запитання: які нові соціальні послуги надає державна служба зайнятості у зв"язку із прийняттям бюджету України на 2010 рік?

– Державна служба зайнятості відновлює в цьому році активні програми сприяння зайнятості населення, дія яких була тимчасово призупинена на період кризи, в повному обсязі, а саме – надання дотацій з коштів Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, надання дотацій роботодавцям для забезпечення першим робочим місцем молоді, яка здобула вищу або професійно-технічну освіту, та виплату допомоги по безробіттю – одноразово, для організації підприємницької діяльності.

Поновлено механізм економічного зацікавлення роботодавців у прийнятті на роботу безробітних, які на обліку в державній службі зайнятості, шляхом надання дотацій з коштів Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Дотація роботодавцю надається щомісяця протягом року в розмірі фактичних витрат на заробітну плату осіб, прийнятих за направленням державної служби зайнятості. Ці витрати включають основну та додаткову заробітну плату та суми страхових внесків на фонд оплати праці, які сплачують роботодавці, відповідно до чинного законодавства. На дотаційні робочі місця працевлаштовуються незайняті громадяни, які перебували на обліку в державній службі зайнятості як безробітні, не менше одного місяця, та люди з категорії безробітних, які належать до соціально незахищених верств населення, – з дня надання статусу безробітного.

Також відновлюється робота державної служби зайнятості щодо сприяння у працевлаштуванні громадянам, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, шляхом виплати допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності. З цією метою їм надаються правова, фінансова та організаційна підтримки при запровадженні власної справи, організовується навчання основам підприємницької діяльності.

Сьогодні державна служба зайнятості має реальну можливість фінансово допомогти роботодавцям, які ведуть господарську діяльність, та громадянам, котрі бажають започаткувати власну справу.

– Що було нового на ринку праці Мукачівського району в першому півріччі?

– Протягом першого півріччя на обліку в нас перебувало 1584 осіб (1318 жителів села), що на 32% менше, аніж у відповідному періоді минулого року. З них 1118 осіб мали статус безробітного. З тих на обліку 57,4 % – жінки, 42,5 % – молодь віком до 35 років.

Змінився склад безробітних за професіями, побільшало громадян із спеціальностями службовців та робітничими професіями, що становить 82 %. В пошуку роботи до нас звертаються в основному громадяни звільнені з підприємств Мукачева, Ужгорода, Чопа. На ринку праці району прослідковується процес вивільнення працівників з підприємств (згідно п.1 ст. 40 КЗпП України). Протягом першого півріччя вивільнено 13 чоловік на трьох підприємствах району, що на 85 чоловік менше, аніж у відповідному періоді минулого року.

Протягом першого півріччя 2010 р. створено 664 нових робочих місць, з них: юридичними особами – 213 од., фізичними особами 238 од., укладено договорів по найму 213 од. У районі є пріоритетними і набуває розвитку малий та середній бізнес. Із загальної кількості юридичних осіб, зареєстрованих у центрі зайнятості, 85,5% складають ПОУ з чисельністю до 25 чоловік.

Щоб не допустити масових звільнень кваліфікованих кадрів, на деяких підприємствах району, працівників було переведено в режим неповної зайнятості (адміністративні відпустки, зайнятість у режимі неповного робочого дня або тижня). У першому півріччі вона відстежувалась на 14 підприємствах із загальною чисельністю 640 чоловік, у режимі неповної зайнятості перебувало 279 осіб, що становило 19830 людино-днів, або 71 день в розрахунку на одну особу. До підприємств з сезонним характером роботи додались підприємства виробничої сфери (ВАТ "Факторімпекс", ЗАТ Мукачівський лісокомбінат, ТОВ "Визниця – сервіс", ТОВ Корадо Каннінг Інкорпорейтед, ПП "Крок",); будівництва (ТОВ "Промсервіс", ТОВ "Промсервіс – Л", ВАТ "Закарпаттягазбуд", ПП Закарпатуніверсалбуд, ТОВ "Алегро – М""; будівництва та обслуговування доріг – Мукачівський райавтодор); надання транспортних послуг (ТОВ "ЗакарпатЄвроТранс").

Особливості ринку праці Мукачівщини зумовлюються рядом чинників.

Зокрема, роботодавці, як правило, обмежують віковий ценз претендентів на роботу від 25 до 35 років, вимагають завищених кваліфікаційних потреб (стаж роботи не менше 2-3 років за фахом, рівень готовності, багатозмінний режим роботи, слабкий соціальний пакет (низька зарплата або оплата в конвертах, проблеми з лікарняними та відпустками тощо).

Має місце тіньова зайнятість, яка призводить до відсутності соціальних гарантій. Залишається тенденція до зменшення кількості заявлених вакансій.

З іншого боку – погіршується стан здоров"я населення, падає рівень освіти і фахової підготовки в навчальних закладах, посилюються дефіцит кваліфікованої робочої сили, заробітчанські настрої, слабо розвинута сільська інфраструктура, транспортна доступність ...

– Як колектив центру зайнятості справляється з проблемами працевлаштування безробітних?

– Найголовнішим нашим завданням є працевлаштування безробітних громадян і створення умов для розв"язання цієї проблеми. Так, протягом першого півріччя одержали роботу 647 осіб, в т.ч. – 533 жителі сільської місцевості, іншими словами – рівень працевлаштування склав 40,8%. За цей же час надали 21 дотацію роботодавцям для працевлаштування безробітних громадян та одноразову допомогу по безробіттю – шістьом безробітним – для організації підприємницької діяльності.

Однією із складових нашої роботи є активізація співпраці з роботодавцями щодо створення більш повного банку вакансій. Середньомісячний показник у першому півріччі 2010 року становив 109 вакантних місць. Навантаження на одне вакантне місце протягом січня – червня збільшилось із 24 до 27 осіб. Середня тривалість укомплектування вакансій до відповідного періоду минулого року зменшилась із 9 до 7 календарних днів.

Збільшенню працевлаштування сприяло і проведення з незайнятими громадянами 351 семінару з загальних питань зайнятості населення та стану ринку праці регіону, роз"яснення законодавства про зайнятість, в яких взяло участь 4189 осіб, з них працевлаштовано 548, направлено на навчання 106, брали участь у громадських роботах понад дев"яносто чоловік.

– Однією з популярних форм надання послуг безробітним є громадські та сезонні роботи. Як організовано цю роботу в Мукачівському районі?

– Для забезпечення тимчасової зайнятості безробітних проводяться громадські роботи: програмою зайнятості населення Мукачівського району на 2010 – 2011 роки передбачено організацію та проведення оплачуваних громадських робіт за рахунок коштів районного бюджету, Фонду соціального страхування України на випадок безробіття, підприємств. Районний центр зайнятості організовує проведення оплачуваних громадських робіт згідно з Положенням про порядок організації й проведення оплачуваних громадських робіт і розпорядженням голови Мукачівської РДА "Про організацію та проведення оплачуваних громадських робіт та їх фінансування" від 22.02.2010р. № 84.

Для організації оплачуваних громадських робіт центр зайнятості уклав 25 договорів з підприємствами, у тому числі – 18 з сільськими радами на 121 особу. Фактично протягом першого півріччя направлено на громадські роботи 111 безробітних, вони відпрацювали 1114 людино-днів, використано коштів на загальну суму 61 тис. грн. Безробітні працювали на впорядкуванні, саночистці та озелененні територій населених пунктів району, кладовищ, придорожніх смуг, кюветів, парків та місць меморіальних поховань, які мають офіційний статус.

Для проведення сезонних робіт укладено два договори з ТОВ "Латориця" та ДП "Загатянське лісове господарство". За сприянням центру зайнятості на сезонних роботах працевлаштовано 102 безробітних громадян.

– Одним із пріоритетних завдань служби зайнятості є професійна підготовка, перепідготовка безробітних та профорієнтаційна робота, переважно – серед молоді, в тому числі – й серед учнівської. Які форми роботи застосовує районний центр зайнятості для розв"язання цих проблем?

– З урахуванням місцевого ринку праці, побажань роботодавців, розвитку підприємства, протягом першого півріччя центр зайнятості провів професійну підготовку і перепідготовку 192 безробітних, в т.ч. 169 чоловік сільського населення, з них 98 (51 %) – на замовлення роботодавця, у т.ч. – шляхом стажування 14 ос. на 9 ПОУ за 10 професіями; цільові курси 84 ос. на 2 ПОУ; в навчальних закладах навчалась 81 особа, закінчили навчання 124 особи, із них працевлаштовано після профнавчання 113 (91,1%).

Навчання проводилось за 25 спеціальностями: кухар, овочівник, бухгалтер,  манікюрниця, кондитер, слюсар з ремонту автомобілів, електрогазозварник, верстатник деревообробних верстатів, електромеханік, слюсар-ремонтник, технолог, столяр, оператор котельні, кондитер, перукар...

Протягом першого півріччя надано 6390 профорієнтаційних послуг, охоплено 1556 осіб (98,2%).

На обліку в ЦЗ протягом першого півріччя перебувало 721 особа по категорії "молодь", із них працевлаштовано 353 (49 %)., надано 2411 профорієнтаційних послуг 703 особам, направлено на профнавчання 47 чоловік за 16 спеціальностями.

Для організації більш ефективної роботи для розв"язання проблем зайнятості молоді, в тому числі – неповнолітніх, центр зайнятості постійно проводить активну роботу спільно з відповідними службами району.

Зокрема, з відділом освіти райдержадміністрації та профтехучилищами розроблено та затверджено ще в грудні 2009р. плани працевлаштування випускників ПТУ та ЗОШ району.

Спільним наказом від 27.02.09р. № 74/ 91/ 16 відділу освіти РДА, районного центру зайнятості, служби у справах дітей РДА затверджено План заходів щодо реалізації концепції державної системи професійної орієнтації населення на період до 2011 року. У першому півріччі цього року, відповідно з строками виконання, виконано всі визначені заходи цього напрямку.

Спільно з службою у справах дітей, відділи освіти РДА, у справах сім"ї молоді та спорту, РВУМВС району розробили й затвердили заходи з організації працевлаштування молоді в Мукачівському районі. Проведено засідання Міжгалузевої координаційної ради з аспектів профорієнтації, на якій порушено питання щодо працевлаштування молоді, в тому числі – неповнолітніх.

З метою сприяння професійному самовизначенню випускників у виборі професії, для активізації їх працевлаштування, надання повної інформації щодо вибору професії, послуг, які пропонує служба зайнятості, прав та обов"язків безробітних, стану ринку праці, перспективи його розвитку, можливості навчання, районний центр зайнятості із відділом освіти провів із 602 випускниками у п"ятнадцяти школах району профорієнтаційні уроки на теми: "Вірний вибір професії як необхідна умова професійного і соціального росту особистості", "Типові помилки при виборі професії", "Вивчення відповідності інтересів, схильностей школярів до вимог професії з урахуванням потреб ринку праці". Під час зустрічі наш спеціаліст ознайомив випускників з послугами центру зайнятості, навчальними закладами області та з різноманітною інформацією про сучасний "світ професій" та їх актуальність на ринку праці.

Для сприяння професійному самовизначенню випускників загальноосвітніх шкіл району, формування мотивації у виборі професії, що відповідає потребам ринку праці регіону, за ініціативою Мукачівського районного центру зайнятості та підтримки голови райдержадміністрації і відділу освіти РДА, 5 травня ми провели Ярмарок робітничих професій для випускників ЗОШ району на тему: "Обери майбутню професію сам!". Ми ознайомили випускників з ринком праці Мукачівщини. Відбулися презентація професійно-технічних навчальних закладів, співбесіда з представниками навчальних закладів та роботодавцями.

Участь у заході взяли 180 випускників із дев"ятнадцяти ЗОШ району, представники 4 професійно-технічних закладів, роботодавці, соціальні партнери, зайняті громадяни.

Спеціалісти центру зайнятості прагнуть комплексно допомагати школярам у професійному самовизначенні, залучають до інформаційно-роз"яснювальних заходів не лише учнів, а й їх батьків. З метою активізації інтересу батьків до вивчення і вибору професії дітей-випускників щодо формування у них правильного розуміння сутності професійного самовизначення та спрямування роботи батьків на виховання потреб у постійній самоосвіті, в самооцінці та у врахуванні своїх реальних можливостей на сучасному ринку праці, спеціалісти центру зайнятості провели інформаційний семінар для батьків. До центру зайнятості запросили багатьох сільських мам майбутніх випускників шкіл.

Питання профорієнтаційної роботи з учнями ЗОШ порушувались і на профінформаційному семінарі для психологів та класних керівників ЗОШ району.

Щороку серед випускників району проводяться анкетування та тестування з метою визначення їх професійних інтересів, нахилів та здібностей. Так, для випускників 2009-2010 років проведено І етап анкетування, під час якого було опитано 472 випускників, та ІІ етап анкетування – за участі 588 випускників 11 класів шкіл району .

У центрі зайнятості створено теку "Особливості організації роботи з випускниками загальноосвітніх шкіл. Зміст та методи проведення інформаційних семінарів для випускників ЗОШ". У школи району роздано буклети з інформаційними матеріалами.

З метою ознайомлення випускників Чинадіївської ЗОШ з діяльністю та перспективою працевлаштування на ЗАТ "Мукачівський ЛК" проведено професіографічну екскурсію.

Для забезпечення комплексного підходу до організації системної профорієнтаційної роботи з молоддю спеціалісти центру зайнятості провели профорієнтаційні тренінги-семінари для 428 дітей на тему "Що ви знаєте про професії" в семи літніх оздоровчих таборах при ЗОШ району. А щоб допомогти дітям зорієнтуватись у професіях – проведено професійні ігри "Перукар", "Океан мрій", "Повітряна куля, "Аукціон", ознайомлено їх з професійним гороскопом для оцінки своїх нахилів, здібностей, можливостей.

Спеціалісти центру зайнятості прагнуть комплексно допомагати школярам у професійному самовизначенні, залучають до інформаційно-роз"яснювальних заходів не лише учнів, а і їх батьків.

У червні представники районного центру зайнятості взяли активну участь в обласному фестивалі "Парад професій – 2010" серед професійно-технічних навчальних закладів. Захід відбувся у приміщенні ДНЗ "Мукачівський професійний ліцей" за участю 18 професійно-технічних навчальних закладів області. Було залучено 248 чол., представників місцевої влади, міського та районного центрів зайнятості, роботодавців.

Всі загальноосвітні школи району мають інформаційні стенди з профорієнтаційною тематикою, яка постійно оновлюється.

– Як розв"язуються найбільш вразливі соціальні проблеми – працевлаштування інвалідів та слабозахищених верств населення?

– На обліку в центрі зайнятості перебували у першому півріччі 22 інваліди , 21 особа мала статус безробітного, 19 чоловік отримували допомогу по безробіттю. Працевлаштовано на постійне місце роботи п"ятьох осіб, всі інваліди отримали інформаційні послуги, участь у інформаційних семінарах взяли 73 особи, 22 інвалідам надано 96 профорієнтаційних послуг. Станом на перше липня. на обліку в центрі зайнятості перебуває 10 інвалідів для працевлаштування. Спеціалісти центру зайнятості взяли участь  в дванадцяти засіданнях МСЕК, протягом звітного періоду надали інвалідам 87 послуг.

Працевлаштування слабозахищених категорій населення на заброньовані робочі місця є дещо проблемним. Розпорядженням голови райдержадміністрації від 21.12.2009р. №1125 "Про бронювання робочих місць для працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту на 2010 рік" заброньовано 10 робочих місць на 8 ПОУ району для працевлаштування слабозахищеної категорії населення. Фактично протягом 1 півр. 2010р. на обліку перебувало 208 осіб цієї категорії, із них працевлаштовано 34 чоловік в т.ч. – на заброньовані робочі місця 6 (60 %), 15 чол. направлено на профнавчання.

– Роботодавець – нині основна фігура у розв"язанні проблем зайнятості в районі. Які форми роботи з цією категорією пропонує центр зайнятості в сучасних умовах?

– Для більш конструктивної та плідної співпраці з роботодавцями відділ їз взаємодії з роботодавцями провів 80 семінарів з керівниками, бухгалтерами та кадровими працівниками ПОУ, до яких залучено 912 осіб.

Проведено п"ять міні – ярмарків вакансій за участі 157 безробітних та незайнятих громадян за спеціальностями: "підсобний робітник", "квітникар", "флорист", "верстатник деревообробних верстатів", "слюсар – складальник РЕА та приладів", "оператор гофролінії", "пресувальник виробів з деревини", "шліфу-вальник по дереву", "склеювач", контролер деревообробного виробництва", "завантажувач печей". За підсумками акцій працевлаштовано 44 безробітних, направлено на навчання 10 осіб, інші взяли участь у громадських роботах. Проведено "Презентації роботодавця" на ТОВ "Латориця", на  ВАТ "Мукачівський завод "Точприлад", працевлаштовано 37 чол., направлено на навчання 36 осіб, участь в громадських роботах взяли 17 чоловік. Влаштовано "Ярмарок професій" з ВАТ "Мукачівський кар"єр" за професіями: дробильник, машиніст конвейєра, машиніст бульдозера, електрослюсар, електромонтер, токар, проведено засідання "круглого столу" на тему: "Проведення упереджувальних протипаводкових заходів шляхом організації оплачуваних громадських робіт". Обговорено питання організації оплачуваних громадських робіт щодо проведення упереджувальних протипаводкових заходів за участі сільських голів, сільських начальників відділу з питань надзвичайних ситуацій Мукачівської РДА.

Проведено також семінари з вивільнюваними на ЗАТ "Мукачівський ЛК", Мукачівська філія УШБУ №58.

Активізація зусиль спеціалістів центру зайнятості, впровадження нових методів у роботі сприяли виконанню всіх основних показників Програми зайнятості за перше півріччя 2010 року.

Завдяки спільній роботі з структурними підрозділами райдержадміністрації, районною та сільськими радами, роботодавцями роз"яснення проблем зайнятості району є цілком реальним.

Така співпраця є, і ми й надалі будемо вдосконалювати сучасні методи роботи для розв"язання проблем зайнятості населення.

Василь Греба, інтернет-видання "Панорама Мукачева"
18 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини