Втомлені сонцем: Закарпаття, як і решту світу, полонила спека

«Ця спека мене доконає» – каже переважна більшість мукачівців у відповідь на традиційне: «Як ся маєш?». Лишень відчайдухи наважуються прогулюватися вдень центром міста: всі, хто береже власне здоров’я, ховаються по офісах, дачах. Дехто взагалі не виходить з дому раніше 16.00.

Втомлені сонцем: Закарпаття, як і решту світу, полонила спека

Від тотальної спеки вигоду мають хіба що продавці морозива, освіжаючих напоїв та холодного пива. Та найбільше, мабуть, – виробники та продавці кондиціонерів: розжарені спекою люди не шкодують грошей на чудопристрої, які миттю полегшують "пекельні тортури". Втім, і вони, як і решта – меланхолічно скаржаться на відсутність енергії та бажання робити бодай щось.

Правду кажучи, нестерпна спека заволоділа не лише Закарпаттям та Україною. Вона підкорила вже й Сполучені Штати та ледь не всю Європу, включаючи Росію. До прикладу, нещодавно у Нью-Йорку температура повітря підстрибнула до 40 градусів – і мешканці опинилися немов на розжареній пательні. Дійшло до того, що влада мегаполісу доручила, аби на вулицях повідкривали спеціальні "водопої" – пункти, де люд міг би задарма ковтнути прохолодної води. Крім того, для порятунку зморених спекою американців облаштовують окремі приміщення, нашпиговані кондиціонерами.

У Європі від спеки рятуються більш звичними методами. Так в Італії, коли вже геть припече, місцеві разом з туристами просто пірнають у фонтани. Водночас, у Німеччині та Іспанії – геть не до жартів. На Піренеях спека відправила у кращий із світів вже трьох іспанців, а в країні пива та сосисок через відмову системи охолодження в одному з потягів далекого сполучення, жертвами спеки стали більш, ніж сорок людей, половина з яких – діти. За непідтвердженою інформацією, температура у вагонах сягала 50 градусів за Цельсієм.

А ось росіяни, схоже, навіть за руйнівної спеки не зраджують колективному підсвідомому. Лише за останній тиждень у тамтешніх водоймах втопилося майже три сотні осіб. Причина: 40 градусів у повітрі плюс – 40 градусів всередину.

В Україні ж спека поки не така безжальна. Хоча днями у деяких регіонах температура повітря вже досягла позначки 35-37 градусів. Іншими словами, до Туреччини їхати нізачим. Тим паче, кажуть, там цього року погано годують.

"Дійсно, за останні десять років ми можемо спостерігати затяжну і теплу осінь, досить теплу зиму та аж занадто спекотне літо, особливо це стосується другої частини липня та серпня. Це навіть не спека, а просто висока температура, яка у поєднанні з високою вологістю, притаманною для нашого регіону, відчувається надзвичайно сильно", – пояснив Андрій Золотарьов, начальник відділу аналізу, спостережень та прогнозування Закарпатського обласного центру гідрометеорології.

Однак, синоптики переконують, що закарпатцям доводилося вже переживати і значно спекотніший липень, ніж цьогорічний. До прикладу, інформує заступник начальника Закарпатського обласного центру гідрометеорології Василина Блох, у липні 2003-ого було відмічено 15 днів з температурою повітря вище 30 градусів. Завважте, в тіні. "Це найбільша кількість спекотних днів в липні, зафіксованих  у Закарпатті за останні 55 років метеоспостережень. Щоправда, у 2007-ому році цей рекорд повторився: 15 днів з температурою повітря вище 30 градусів було відмічено у низинних районах області – у Берегові", – повідомила порталу пані Василина, зазначивши, що абсолютний максимум в Закарпатській області – 39 градусів спеки – зафіксований у 1950 році.

Метеорологи відзначають, що в області прохолодним липень буває, хіба що, раз на 3-5 років. Найхолоднішим другий місяць літа на Закарпатті був у 1984 році. Тоді температура повітря була нижчою за звичну в середньому на 4 градуси. За прогнозами фахівців, не варто сподіватися, що серпень буде прохолоднішим. Навпаки, для нашого регіону характерне підвищення температури саме наприкінці літа.

Та зовсім ховатися від сонця теж не варто. Адже саме з його допомогою наш організм одержує вітамін D, який сприяє зміцненню кісток та зубів. Водночас, як тільки починаємо зловживати пестощами ультрафіолету – з нашим організмом кояться страшні речі. Якщо довго перебувати під прямим сонячним промінням, воно проникає у ядра молодих клітин, які, як наслідок, змінюються, чи то модифікуються, – аж до утворення злоякісних пухлин. Не слід забувати й про альфа-промені, які уражають м"язову тканини і спричинюють швидке старіння шкіри. Яскравим прикладом цього може стати приклад сицилійських селен та південноамериканських індіанців, обличчя яких вщент порізані глибокими зморшками...

Про те, як впливає безжальна спека на організм людини, яким чином борються з нею закарпатці, що необхідно робити, аби, принаймні, трохи зменшити її нещадний вплив на нас і провести літню відпустку максимально комфортно – читайте у наступній публікації.

Росана Бісмак
16 липня 2010р.

Теги:

Коментарі

Адмін 2010-07-16 / 13:17:00

Колег з мукачівського сайту просимо не турбуватися: відсутність посилання на першоджерело - це всього лиш "дзеркальна відповідь" на вчорашню крадіжку нашого перекладу з Weekly. про Солотвино - з нашими змінами і правками :) Якщо ви не знали, повідомляємо, що авторське право поширюється і на переклади також. Тим більше, коли чітко зазначено :Переклад з російської - Закарпаття онлайн".


Пані Росані наше вибачення: за те, що мимоволі зробили її заручницею не нами ініційованих ігор. Наша повага до вас - максимальна.:)

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини