У Словаччині вийшла книжка про українського поета Антонича

Минулого року українська спільнота відзначала 100-річчя від дня народження Богдана-Ігоря Антонича (1909-1937), видатного українського поета, прозаїка, перекладача і літературознавця. Святкування проходили як в Україні, так і в Польщі, де народився поет (с. Новиця на Лемківщині) та Словаччині, де деякий час Антонич жив (Прящівщина).

У Словаччині вийшла книжка про українського поета  Антонича
За своє коротке творче життя  Б.-І. Антонич створив п'ять поетичних збірок: "Привітання життя" (1931), "Три перстені" (1934), "Книга Лева" (1936), "Зелена євангелія" та "Ротації" (надруковані вже посмертно у 1938 р.), працював над малою прозою, писав лібрето до опери, спробував себе у ролі мистецтвознавця.
 
Після його смерті та входження Західної України до складу УРСР Антонич, як аполітичний поет-містик, був заборонений. Інтерес до нього виник лише в 1960-і роки в українській діаспорі, а потім й у СРСР. Його вірші перекладені багатьма мовами.
 
Сторіччя від дня народження Богдана-Ігоря Антонича Пряшівщина, яка свого часу знову відкрила його світу, відзначила різними заходами. Союз русинів-українців Словацької республіки та Спілка українських письменників Словаччини підготували виставку художніх фотографій словацького фотографа та ілюстратора Ладислава Цупера з рідного краю поета, яку урочисто було відкрито під час 55-ого Свята культури русинів-українців Словаччини у Свиднику і яка у липні 2009 р. експонувалася у Ждині під час 27-ої "Лемківської ватри", а згодом і у польському місті Горлиці та у Пряшеві з нагоди круглого стола "Богдан-Ігор Антонич і Словаччина".
 
Внеском у відзначення цього ювілею стала і книжка "Крилатий вітер. Богдан-Ігор Антонич і Словаччина", видана у Пряшеві Союзом русинів-українців Словацької республіки. Упорядником її став український поет Словаччини Мілан Бобак.
 
123-сторінкове видання містить  спогади рідних і знайомих, словацьких українців-колег по перу, які розповідають про лемківського поета Антонича та значення його творчості для української діаспори Східної Словаччини. Книга ілюстрована фотографіями з рідного краю поета, афішами та фрагментами із літературних вечорів та вечорів пам"яті, титульних сторінок видань творів поета та про поета. Художнє  оформлення належить  Ладиславу Цуперу. На обкладинці використано фрагмент пам"ятника Антоничу у Новиці. 
 
У вступному слові "Наш Антонич" заступник голови Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької республіки Павло Богдан зазначив: "Хоч український поет Богдан-Ігор Антонич народився на Лемківщині, лише декілька кілометрів від сучасного польсько-словацького кордону, і хоч він певний час перебував на території Східної Словаччини, його ім"я серед нашої літературної і читацької громадськості до середини шістдесятих років минулого століття було майже невідомим. Аж тоді, коли в 1965 році у Словацькому педагогічному видавництві, відділі української літератури в Пряшеві готувалася до друку книга вибраних поезій "Перстені молодості", упорядкована Миколою Неврлим, у 4-ому номері журналу "Дукля" появилася стаття Івана Мацинського, в якій він наблизив читачам життя і творчість поета, підкреслюючи його спорідненість з нашим краєм та літературою. Автор статті пише: "Б.-І. Антонич першим з-поміж українських лемківських письменників успішно пройшов складний процес повноцінної участі лемка-українця в творенні єдиної культури великого українського народу. Тим Богдан-Ігор Антонич є попередником всіх нас, українських письменників Східної Словаччини, що прагнемо до подібного єднання в рамках художньої літератури свого народу".
 
А український, словацький, чеський літературознавець-славіст Микола Неврлий у своїх спогадах пише, що Пряшів – цей віддавна культурний осередок українців Східної Словаччини – є по праву гордий, що саме у ньому вийшло 1966 року перше після Другої світової війни видання зібраних творів Богдана-Ігоря Антонича (1909-1937), найбільшого лемківського поета, якому судилося стати всеукраїнським, а згодом і світовим. За пряшівським виданням "Перстенів молодості" Б.-І. Антонича (1965 р.) скоро вийшли зібрані твори цього поета в Америці і в Україні ("Пісня про незнищенність матерії" Київ, 1967). Згодом з"явилися твори Б.-І. Антонича в польських, чеських, словацьких та інших перекладах.
 
Тож можна сказати, що завдяки українцям Словаччини український поет Богдан-Ігор Антонич став відомим широкому загалу. На жаль, деякі розділи книжки написані словацькою мовою, що ускладнює їх сприйняття для українців.
Оксана Чужа, для Закарпаття онлайн
16 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини