Як шахти з видобутку залізної руди стали «печерним монастирем», або Чорна археологія на службі Білокам’яної

9 липня цього року 20 закарпатських журналістів організовано відвідали Мукачівщину, де архієпископ Мукачівський і Ужгородський (УПЦ Московського патріархату) Феодор показав їм «сенсаційну» знахідку: так звані «святі печери» XI ст.!

Як шахти з видобутку залізної руди стали «печерним монастирем», або Чорна археологія на службі Білокам’яної

Православний владика, грубо порушивши чинне законодавство, уже й провів там "археологічні розкопки", які, нібито, "підтвердили" наявність в околицях Мукачева "печерного монастиря". То що ж "відкрили" у лісі поблизу Чернечої гори?

МІФ

За твердженням архієпископа Феодора, у 1054 році на схили Чернечої гори біля Мукачева прийшли першопоселенці-монахи й з благословення Преподобного Антонія (за¬сновника Києво-Печерської лаври) викопали печери, в яких жили до 1360 року, коли Федір Корятович заснував тут Свято-Миколаївський монастир. Владика також посилається на місцеві  легенди, згідно з якими сюди прибули двоє монахів у супроводі доньки князя Ярослава Мудрого Анастасії, що вийшла заміж за угорського короля Андрія. Він говорить, що колишній архімандрит монастиря Василь Пронін знайшов у цих печерах залишки святих книг, глиняну посудину і що у 1954 році він запросив сюди московських археологів, які встановили, що печери викопані монахами й ідентичні до печер Києво-Печерської лаври.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

Все вищеперелічене, що стосується Закарпаття і так званого монастиря на Чернечій горі, не має під собою жодної документальної бази, тобто історичних джерел. Дійсно, одна з доньок Ярослава Мудрого (пізніші джерела називають її Анастасією) була замужем за угорським королем Анд¬рієм I (1046–1060). Проте, чи була вона в наших краях, чи тут поселилися якісь монахи, чи копали вони якісь печери і т.ін. – все це невідомо і про це немає жодних історичних джерел. Про історію нашого краю XI ст. взагалі немає жодного тогочасного історичного джерела! Отже, поки такі не знайдуться, всі перераховані вище твердження про печерний монастир XI ст. біля Мукачева слід вважати нісенітницею. Це ж стосується і так званої "легенди" про двох монахів, про яку до цього часу ніхто не знав, в тому числі і ченці Свято-Миколаївського монастиря, як, до речі, нічого не знали вони у минулому і про "печерний монастир".
 
Не дивно, що отець Василь Пронін, який був архімандритом цього монастиря, у своїй дисертації "История Мукачевской епархии" (с древнейших времен до Первой мировой войны) стосовно Мукачівського монастиря не згадує "святі печери". Пізніше у своїй парці "Палеоліт Чернечої гори" він зауважує, що спелеологи, тобто дослідники печер, які оглянули штучні печери на горі Жорнина, припускали, що вони могли бути й XI ст. (Ось вам і московські фахівці-археологи, які, нібито, у 1954 році були у Мукачеві). У своїй дисертації о.В.Пронін допускає, що монахи на Чернечій горі могли жити і до 1360 року, але, як він пише: "Данные о первых монастырях не сохранились". А коли аналізує повідомлення М.Возняка (Історія  української літератури. Т.2. – Львів, 1924, с. 108), що Андрій I поселив у  Мукачеві  монахів, то констатує: "Жаль, что М.Возняк не указывает, откуда он взял это известие". Та справа в тому, що М.Возняк і не міг цього вказати, бо такого джерела не існує. Отже, ні історики, ні археологи жодних даних про "печерний монастир" на Чернечій горі не мають. У самому Свято-Миколаївському  монастирі протягом його кількасотлітньої історії ніхто не знав про легенди чи традицію "печерних поселень". Більше того, уже давно встановлено, що так звана грамота Федора Корятовича від 8 березня 1360 року, на підставі якої планується відзначати 650-річчя заснування Свято-Миколаївського монастиря на Чернечій горі біля Мукачева, є фальшивка.

"СВЯТІ ПЕЧЕРИ"

Якщо жодних даних про те, що в околицях Мукачева в 1054 році (!?) був заснований печерний монастир, немає, то постає питання: що ж все-таки "відкрили" представники православної церкви у лісі поблизу Чернечої гори? Відповідь не така складна, як це розповіли журналістам. Правда, щоб отримати цю відповідь, треба хоч трохи бути обізнаними з історією Закарпаття й околиць Мукачева зокрема. Так звані "святі печери" є не що інше, як ... закинуті штольні з видобутку залізної руди. На Закарпатті, у вулканічних Карпатах, є чимало покладів залізної руди. Уже в залізному віці (VIII–І ст.ст. до н.е.) її тут видобували. І саме біля Мукачева знаходився кельтський опідум Галліш-Ловачка. У новий час на сучасній території Закарпаття на базі зазначених родовищ заліза діяла ціла низка залі¬зоплавильних заводів (Тур"ї-Ремети, Шелестово (Фрідєшово), Довге, Кобилецька Поляна), найбільший і найзнаменитіший з яких знаходився там, де було найбільше покладів руди, біля Мукачева, в Шелестові (Фрідєшові). Саме тут, на правому березі Латориці, на схилах гори Жорнини, у Верх¬ній Визниці (урочище Лісічанка), в Ільків¬цях (урочища Хріпово і Кривуля), в Лісарні (біля Солунчука) та в багатьох інших місцях  шахтним способом добували залізну руду. Такі шахти відомі, починаючи від Ужгорода (г.Крупчов) і кінчаючи Іршавським райо¬ном. Про них пишуть в історичних працях, зокрема у "Монографії Березького комітату" Тиводара Легоцького. Тож таємниця "святих печер" на горі Жорнина насправді не є таємницею, бо це не залишки монастиря XI ст., а залізодобувні шахти нового часу. У них дійсно інколи зустрічаються залізні знаряддя (чекани), посуд, дерево, залишки одягу, як, до речі, і в золотодобувних шахтах поблизу Берегова. Їх там залишили не православні монахи, а робітники-рудокопи.

ЧОРНА АРХЕОЛОГІЯ

Як відзначив один із журналістів, архієпископ Феофан показав їм безпрецедент¬ний проект – розкопки печер XI ст. Дійсно, це проект, але не безпрецедентний. Адже кілька років тому православні монахи того ж Московського патріархату, так само грубо порушивши законодавство і теж із залученням журналістів, взялися за розкопки Грушівського монастиря. Як тепер, так і тоді, мета була одна: довести, що монастир за¬снований на багато століть раніше, ніж про це говорить наука. Дарма, що археологічні розкопки вчених УжНУ й румунських археологів довели, що Грушівський монастир дійсно, як це свідчили історичні джерела, заснований у XIV ст. Місцеві монахи, абсолютно не розуміючись на археології, намагалися  довести, що монастир заснували ще в часи Кирила і Мефодія у IX ст. Якщо до цього додати ще й книгу про Углянський монастир, у якій, абсолютно проігнорувавши десятки грамот про село Угля з XIV–XVI ст. ст., стверджується, що це найдавніший православний монастир Закарпаття, то вимальовується спланована акція, покликана різними засобами, в тому числі у незаконний спосіб, з допомогою чорної археології,  утверджувати з допомогою "науки" прі¬оритети православ"я на Закарпатті. Оскільки в кожному випадку за цим стоять представники православної церкви Московського патріархату, то неважко здогадатися, звідки керують цим ідеологічним процесом.

Йосип Кобаль, кандидат історичних наук. Газета «Фест», для Закарпаття онлайн
15 липня 2010р.

Теги:

Коментарі

Василь 2010-11-09 / 18:26:00
Прочитавши коментарі не можна не подивуватись внутрішньому стану людей які вже відреагували на статтю. Ні для кого не секрет, що гордий закарпатець (ну і не тільки закарпатець), а особливо трохи вчений страшна сила (мавпа з гранатою). За рідкими випадками зустрічаються і обізнані і в одно час скромні люди. І тільки но, щось десь станеться не так, як вони звикли знати - це піар, міф та брехня. Не можна з піною в роті захищати істину - вона й так помітна - потрібно тільки дати їй можливість самій заговорити. Людина - це перш за все її світогляд та її дух. А дух творить свої форми. Який дух такі й форми - думки, слова, діла а особливо вираз обличчя... В народі кажуть - мовчи, та сприймуть за розумного. Так от, деколи дійсно краще помовчати. Що до статті. Звична "заказна" стаття. В нас рідко в прессі можна почути самостійні тверезі думки. Так і тут зустрілися давні непримиренні вороги. Нібито "науковец" - навіть приводить науковий апарат - а з якою ціллю?!? Доводячи інформацію про шахтні рудокопальні навіть по назвам - де ж ми бачимо в них мітку про копальні біля монастиря?!? Не вже цей невіглас не знає що навіть венгерські правителі при всій їх нелюбові до православ'я з року в рік підтверджували грамоту Корятовича в якій він своїм велінням дає значну частину земель, декілька сел і податі для утримання монастиря. Якби її не було, то чому ж тоді кожного року аж до кінця 17 століття, монастирю давалися грамоти про підтвердження тої самої власності, яка перечислюється в першій грамоті. Раджу йому з'їздити в Словацький Національний Архів і почитати їх!!! Територія власності монастиря досить чітка особливо на старих картах і ніхто ніколи там руду не копав, ніхто ніколи не смів торкатись тої землі крім комуністів котрі у 1946 році відібрали від монастиря всі перечислені володіння. Так от навіть по цьому факту можна припустити про те, що печери монастирського походження. Чи можливо ніхто не знає про постійне бажання монахів усамітнюватись. Про що і свідчать наявність скитів, келій та печер при різних монастирях. Я ні в якому разі не смію доказувати комусь що вони 10 чи 11 століття - прийдуть професіонали та хай встановлюють їх вік. Але яким чином їх запросити? Зараз не в моді копатись просто так. За це треба платити. Чи може скажете що зараз комусь цікава Істина? І хтось прибіжить зі всесвітнім науковим ім'ям і розпочне тут дослідження?!? Так от до відома автора статті - земля де знаходяться печери до цих пір в народі називається - монастирською. Та от тут знову постає питання двох вір. І питання, хто тут головний? Не секрет що католицька Церква в Європі має проблеми і з кадрами. Наші території (захід України) населяють дуже релігійні люди, хоч і частенько не розуміючи ні історично ні богословськи свою релігійність - їх історія не проста і частенько їм не до того... Їх легко завербувати - це питання можливостей - хто більшу територію обробить того і паства. Саме тому уже не один рік "Рим" вкладає великі кошти в західні області України. Будуються прекрасні храми там де люди ледь-ледь існують. Невже ці храми з'являються бо вірники переконані в тій чи іншій конфесійній розрізненості і за свої кошти будують їх для своїх релігійних потреб як це і буває зазвичай?. Йде планомірно розрахована давня експансія "Риму". Хто такі взагалі греко-католики? Ні риба ні м'ясо. Від православ'я відірвались і до католиків не пристали. Навіть в самій їх середині постійно йдуть спори про окатоличення греко-католицтва яке наприклад явно веде владика Мілан. Не так давно греко-католики (а до речі чи були греки католиками...) святкували 350 років перебування на Закарпатті; а чи знаєте ви скільки православ'ю на Закарпатті? Так, а хто ж тоді по вірі був Корятович? Кого перехрещували і саме головне як - ксьондзи та парохи і чому перехрещували?!? Скільки було уніатів на час визнання унії? Чому сам "Рим" тривалий час не признавав тої ужгородської унії? Скільки і кому потрібно свідчень про те, що наш край був і є православним?!? Багато віків Закарпаття було під гнітом Австро-Венгрії. Заборонялося мати власність, освіту, або займати якийсь пост - корінним жителям. Православні священики були в тому ж ярмі кріпацтва, що і їх народ - а не підкажете пане уніат яке положення займали в суспільстві уніатські священики - так ось якраз вони і були в числі гнобителів! А чи не підкажете пане "історику" чому комуністи гнали греко-католиків - чи випадково не за співпрацю з фашистами яка зараз називається відстоюванням національних інтересів. "Багатостраждальний" владика Мілан на всю Словакію по телебаченню півроку тому заявив про те що православні їх гноблять. Назвіть мені хоч один храм який забраний від уніатів православними. А я вам відповім, що 70% храмів теперішніх греко-католицьких були православними. А коли кажуть що їх в них забрали, а хай відповідять яким чином вони у них опинились!?! Чи може вже нікому невідомі ті звірства якими насаджувалась унія в Закарпатті. Часто самі закарпатці кажуть - мій дідо був уніатом - так а ким же був твій прапрадід?!? Або ж скажіть скільки репресованих зі сторони греко-католиків комуністами - пару десятків?!? Так з боку православ'я їх сотні тисяч. Якщо б більшовицька влада симпатизувала православним, чому стільки гонимих. Громадяни!!! Читайте будь ласка історію - факти, а не псуйте нерви один одному. Дуже б хотілося щоб висвітлювалось більше реальних і незаангажованих фактів, а не читати чиїсь сплески емоцій які в нас є у кожного. Дуже легко виплюнути те, що маєш всередині, але скільки потрібно терпіння і благородства щоб, правильно і з користю зробити в потрібний час якесь зауваження - по суті! А захочете полеміки панове уніати - перечитайте будь ласка історію писану не тільки вашими прибічниками і факти панове «науковці» використовуйте правдиво. І не чіпайте ви в кінці кінців Віри - не паплюжте ЇЇ своїми брудними руками - реально віруюча людина знайде свій шлях і без вас. А світогляд науковця має бути не упередженим до віросповідання. Факт значить факт - брехня значить брехня!

KK 2010-07-23 / 17:54:00
Цікаво яким це чином Ви мене обявляєти 'анти-семітонм' Я ніколи не читав цю книгу і не маю поняття якого віросповідування Paul Lendvai має. Я навіть думав що автор дурної тези що мадяри переіменували 'рутенів' на 'русинів' був якийсь історик і краєзнавця Дмітрія Попа (також не знаю якого він національності, і не цікавлюсь). Ще раз поясни
цю мені цікаву теорію. Мадяри перекочувалися із центральної україни де уже були знакомими 'русинами' київа (бачиш сам признає термін 'русин' є історичним ім'ям українцям київщини!) і сподкаючи 'рутенів' (галицьких, буковинських, поділянських, волинянських і закарпатських?) західнйої україни, подумалися собі що ці 'рутени' дуже схожі на ті 'русини' київщини, і для ікономірності їх всіх почали звати 'русинами'. А рутенам це мабуть сподобалося, тому що від тоді вони прийняли цей чужий для них етнонім з радістю. Смішна теорія для недумючих людей!

Обозриватиль 2010-07-23 / 08:58:00
КК кідь Paul Lendvai для вас є "дурень" так ви, КК, йсте антісемитська марга с расистичною менталністью. Будьте аспонь троху честний и припишіть иштьи єдо К к свойму аноніму КК, бо ви йсте до оправди ККК!
Paul Lendvai в гузиці булше розуму має як ви в голові, а иштьи к тому вашму розуму можете придати модзог Августина Волошина и пару далших проводирів-націоналістів.

KK 2010-07-22 / 18:32:00
А чому мені якогось дурня судити? Кожний має право писати що хоче. Подумай, якби я тільки одного дурака який живе на закарпатті судив за його несинитниці, який би я був багатий!

Обозриватиль 2010-07-22 / 15:04:00
Я вам, пан КК, дав джерело о мадярських [угорських] племенах:"The Hungarians " by Paul Lendvai, Princeton University Press, Prinсeton, New Jersey. Ви пан КК говорите, што Paul Lendvai незнає, што пише. Кидь то є правда, так ви пан КК, можете дати жалобу до суду проти Princeton University Press, Prinсeton, New Jersey в США и ви можете дустати много грошей, кидь виграєте суд. Ви КК, находитеся в США и University Press Prinсeton, New Jersey маєте близько. Судіть, КК кідь маєте правду!

007 2010-07-22 / 13:15:00
sanovnyj obozrevatelj.podumajte sto feodor u myru - mamasujev oleksandr semenovyc,narodyvsja v sambori,u rodyni sovet
sjkoyo oficera,ucyvsja u moskvi,u 1990napraw -
lenyjv mukacovsjkyj monactyrj,a potomu eppen
vin stov jepyskopom,a ne chtosj iz miscevych.
vychodytj sto todi i vin tak zvanyj vyzvolytelj,
kotrych vy tak ne ljubyte.

KK 2010-07-21 / 18:48:00
Обозриватилю - теорія названня русинів мадярам така сама не глуздна, чи написано тобою чи якимось Попом. Термін 'Рутен' є назва 'русин' по латинськи.

Обозриватиль 2010-07-21 / 15:59:00
То не є моя думка, що мадярські (угорські) племена принесли термінологію рус, руський, русин і употребляли в Тисо-Дунайском регіоні на славянів яких в західних частях Європи називали уже давно рутенами. Це не є моя орігінальна думка але многих істориків як напримір історика і краєзнавця Дмітрія Попа. Мадярскі племена жили довго на території Київськой Русі так самособов зрозуміло, що вони знали де жили. Кочові мадяри не були аж так примітівні як ви пан КК собі надумали. Окрем того Старославянський язик (Церковнославянський язик) св. Кирила і Мефодія дуже добре розуміли слвяни не тільки в Велеграді, Мікулчицях (Морава), в Нітрі чи Ужгороді, но ай в Київі. Не путайте славянські племена с германськими (франськими) племенами 9-го і 10-го віків. Славяни були омного менше діфференцовані в тих віках як германські племена. Пан КК вивчили ви англійску мову так шо б ви могли розуміти ай історичні книги написані по-англійски? Якщо так прочитайте о мадярських племенах:"The Hungarians " by Paul Lendvai, Princeton University Press Prinseton, New Jersey
Хай будуть благословенні недоумки які своє ку ку не усвідомлують!

читач 2010-07-21 / 11:29:00
Серед нас, читачів, багато хто вважає, що дана стаття є замовленням Шашіка. Якщо це так, тоді імідж цього владики буде потьмареним

2010-07-20 / 21:59:00
П. Обозриватиль, не творіться на недоучок! Они блудят в часі, їм ся видит, що свойими мантрами попугайськими дащо змінят. Айбо колесо історії назад не вернеш!

местный 2010-07-20 / 19:35:00
мля, ну это я писал: анонім, 20.07.2010 19:32

2010-07-20 / 19:32:00
Дорогой Обозриватиль, к несчастью для всей Восточной Европы, над ней пронеслось Монголо-татарское нашествие. Вы были когда-нить в Кракове? Нет? там просто на центр. площади звук горна (не вувузелы, но похоже) резко обрывается - горниста в это время пронзила татарская стрела... И на историю вашей обожаемой Венгрии татары, а потом еще сильнее турки о-о-о-о-чень сильно повлияли! увы.

KK 2010-07-20 / 16:55:00
Шановний Пане Обозривателю - Ще раз би хотів Вам подякувати за Вашу справді унікальну тезу де Ви пояснюєти що через мадярів, які здибали русинів біля київа, коли пересувивалися з центральної частини україни на захід ('То, што кочові мадярські племена принесли з собов слово "русин", бо дуже довго жили на степях в близкості НЕ Христіянської (язичницькой) Київської Русі')чомусь думали всіх славянів перемінити тєж на ідентификат 'русинів' Дуже цікава теорія...
(оригінальна!)

А все решта що Ви внизу написали, як Местний згадує мабуть причина 'Голова у вас очевидно треснула от жары', то думаю що всім ясно нема чому навіть звертати увагу. Яле якщо Вам дальше буде явитися батько Сталін і його дика татаро-монголська орда в голові, то я би серйозно порадив Вам поїхати до тої псих-больниці де лічиться Ваш побратим по русинстві, перший міністер Петя Ґетсько. А хто знає, на певвно Ваш вождь, добрий перший міністер Ґетсько, би міг знайти якусь відповідну посаду для такого здібного і завзятого пропагандиста русинства при його уряді, як і 'Ви'?... 'Міністер Історії і Пропаганди'...Шановний Пан Обозривателю?...

Обозриватиль 2010-07-20 / 10:19:00
КК, я вам зас припоминаю, що с вами я свині не пас. Можете тикати вашим близьким, а не мені. Комедію ви робите, бо Сталінські догми повторяєте і дуже тупо! Ясно, що Київ був в рокох 863-900 Не Христіянський і зістав НЕ Христіянським далших 88 років. Коли мадяри перейшли Карпати так славяни - предки русинів и словаків уже більше як одну генерацію (30 років) жили в Христіянських традіціях и по Христіянських законах. Мадярські кочовики с Христіянством ся стрітили в Тисо-Дунайском регіоні і від предків русинів и словаків Христіанство ай перебрали. З Востока через Карпати усе лем НЕ Христіяни прийшли, починаючи аварамии кінчаючи Сталінськими догматиками!

Ви, КК примитивну про-українську пропаганду робите за гроші, так подля вас всі мусять такі "Христіанські" традіціі мати як ви. Подля себа судите других.

Обозриватиль 2010-07-20 / 09:56:00
Дякуву вам файно, що ви признали галичан як часть Золотої орди. Буковинці не боли частиною Київської Русі? Гм.? Чого так буковинець КК напаровується? Буковинці, то маю на увазі частину території Буковини с локальними жителями. Пан местный, то є така велика ошибка, що треба вам розписатися як советскій псіхолог в СССР, коли по пріказу партіі спустили кампань проти "інакомислящим"?
Ви ніколи не жили в СССР де "массово тріщали голови" в постройке светлого будущего - коммунізма?

Гори як Карпати і болотяні території як є частина Білорусії татари не окуповували. Гори і болота татаро-монгольскі всадники не окуповували, коли це не було стратегічно потрібне. Рівнини, особо більші міста на рівнинах як Киів и Львів, де було багатства, то татаро-монгольска конна армія с великим задоволенням окупововала. Частина Румуніі була окупована Татаро-монголами, а мала група татаро-монголів зістала жити і там в Румунії живе і днесь. Ця комуна татаро-монголів в Румунії находиться не так уж далеко від делти Дуная. Подобно, східна частина Польші була окупована татаро-монголами і там також зістала мала группа татаро-монголів.

KK 2010-07-20 / 09:23:00
Шановний Пане Образивателю - Справді, хто тобі платить за цю Вашу комедію?? Перше хвалите мадярів за їхню 'цивілізованість'(яку я не споричаю), а тоді обвинуваєти їх у перемінення етничної назви коріної західної української групи (взято з київа) на русинів: 'То, што кочові мадярські племена принесли з собов слово "русин", бо дуже довго жили на степях в близкості НЕ Христіянської (язичницькой) Київської Русі' То як це розумійти, мадяри пересовувалися з центрально- південої частини україни на західних українсЬких теренах, і так їм сподобалося ім'я 'русини' що перемінили коріних славянських плем'я (білі хорвати?) на русини?? Ви що Шановний Пане Оброзивателю, уже цілком з глузду зїхали (по англіському кажуть 'ку ку' поїхали)???

местный 2010-07-20 / 07:59:00
Обозриватель, если не хотите попить холодной водички, то может стоит мороженого съесть? Голова у вас очевидно треснула от жары - ну такую хрень пишите, а "буковинці принадлежали до Золотої орди" можно сразу вывешивать на сайты анекдотов :)

Обозриватиль 2010-07-20 / 06:43:00
Русини Пудкарпаття мають общу історію с мадярами (1000 річна істортія), словаками, чехами. Українці ай галичани і буковинці мають общу історію с росіянами, поляками, румунами і татаро-монголами. Ви галичани і буковинці принадлежали до Золотої орди, а Пудкарпатські русини НИГДА не боли частиною Татаро-монгольского іга. Король Данило Галичський був вазалом хана Бурундая.
Історія русинів Тисо-Дунайского регіону є обща с мадярами і словаками, а не с галичанами чи буковинцями..

То, што кочові мадярські племена принесли з собов слово "русин", бо дуже довго жили на степях в близкості НЕ Христіянської (язичницькой) Київської Русі, то має омного менше історичне значення як то, што до розвалу СССР (до 1991 року) вшитких жителюв з Радянської України на Заході називали русскій (англійски "рашен"), чи боли з Львова, Київа чи Донбасу. А ви КК сам добре знаєте, бо йсте там, што ай типирь в США, на многих містах так вас українців називають "рашен", а не "юкреніан". Мадяри як ся цівілізовали, приняли Христіянство за св. кр. Іштвана (Стефан), ай руський люд ("русинув") зачали називати рутенам так, як іх в том часі ай називали, а так іх називають ай днись. Подобно німці. Німці на вас НЕ говорять типирь, што ви українці йсте рутени, айбо на русинув Пудкарпатя (Закарпаття) так говорять німці ай теперь, Рутен, Рутеніше ланд (Пудкарпаття) итд.
Галичани і буковинці самі ся вздали назву "русин", а вибрали субі добровольно названіє українець. Русини ся не вздали слова русин, а на них [на русинув Пудкарпаття]Сталін і його комінтерна насильственно примусила употребляти названіє українець. И так КК видите, што названіє "українець" до днишнього дня ся не приняло!!!
Для вашоі інформації, Христіянська місія св. Кирила і Мефодія в Тисо-Дунайском регіоні зачала в 863 році, Мадярскі племена вступили до Христіянської Центральноі Европи в Тисо-Дунайского регіону в рокох 893-899, а Киівська Русь приняла Христіанство в 988 році.

Кобалям, Ільницьким, Оросам, Гаврошам і т.д. 2010-07-19 / 22:16:00
Шановні, високоповажні суб'єктивісти, ви плюєте і підставляєте насамперед на греко-католицизм, розпалюючи такі міжконфесійні скандали.

Погоджуюсь із думкою, що це ніщо інше, як заздрість до православних.

Про печеру. Теж була вже вірна думка: "Час покаже..."

А владиці Феодору - респект! Він благородна людина, що не може слідувати чиїмось вказівкам, а працює на добро! Він за кілька років зробив православ"я набагато популярнішим на Закарпатті. Багато людей, особисто поспілкувавшись із ним, міняють своє ставлення до ПЦ.

KK 2010-07-19 / 18:10:00
Шановний Пане Обозривателю - а тому що русини буковини, галичини і закарпаттю всі належили (і далі належуть!) до одного народу, то Ви ніколи не зможети спрощувати 'історичний факт що до 19-го століття всі жителі буковини і галичини називалися русинами??....'

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини