На Закарпатті благодійний фонд „Терра Деї” надає багатодітним сім’ям теплиці для ранніх овочів

Криза внесла зміни в наше життя. Особливо ця криза б’є по селу, падає купівельна спроможність людей з малими і середніми доходами. Падає попит на м’ясо, овочі чи фрукти. Різні фонди по-різному реагували на цю кризу. Фонд „Відродження„ у рамках своєї діяльності створив Антикризову гуманітарну програму, де спробував започат"увати механізми боротьби з цими негативними явищами.

На Закарпатті благодійний фонд „Терра Деї” надає багатодітним сім’ям теплиці для ранніх овочів

Зрозуміло, що кризу не може побороти світова банківська система, не те що благодійний фонд. Але за багатьма науковими теоріями світ може спасти соціальний капітал, так як він заснований не на засадах отримання прибутку, а на взаємодомозі членів однієї громади чи якоїсь спільноти.Тому всі шукають нові механізми підтримки . Україна – аграрна країна і досить шкода , що багато фондів більшу частину коштів витрачають на допомогу проектів, що реалізуються в містах України.

Благодійний фонд „Терра Деї" є дорадчим центром і всю свою діяльність спрямовує на допомогу селу. І вже третій рік реалізує проект надання багатодітним сім"ям теплиць для вирощування ранніх овочів, що є хорошим джерелом прибутку для низинних районів Закарпатської області. Тому в рамках Антикризової програми попросили кошти у фонду „Відродження„ для надання таких теплиць багатодітним родинам області. І на подив - проект затверджено для фінансування. Правда дещо в підправленому вигляді, в сторону зменшення бюджету. Але п"ять родин з тих десяти, що звернулися про допомогу, отримають теплиці.

Зараз пройшов етап навчання для сімей і вони отримали знання з агрономії. Наступним етапом буде встановлення теплиць, а перший дохід вони отримають в березні, квітні 2011 р., коли посадять ранню редиску. Потім буде другий оборот, а можливо і третій. На жаль, для виробників, але не для учасників проекту, овочі через природні катаклізми з кожним роком важче вирощувати у відкритому ґрунті. Тому ціна на овочі буде рости через те, що собівартість вирощування в закритому ґрунті завжди більша, ніж у відкритому. Але це вже турбота Терра Деї, раз у два тижні в кожну родину має прийти дорадник і дати пораду. На жаль, ця категорія людей не може отримати дотацію від держави, так як дотації отримують лише юридичні особи.

Тому зараз йде закупка матеріалів за кошти фонду „Відродження„ для цих теплиць. Лише після повного звітування та виконання всіх вимог за перший транш, можна отримати другий. Все майже так, як МВФ дає кошти Україні.

Вже звертаються з інших областей України про обмін досвідом, і це справа майбутнього. Якщо родина буде мати дохід в 20-25 тисяч гривень і діти будуть допомагати батькам в теплиці, а не шукати пригод на вулиці, то будемо вважати мету досягнутою.

Крім багатодітних сімей, допомога надається дитячому будинку „Добрий Самаритянин„, де встановлено теплицю і котел. Якщо цей буде комплекс – котел і дві теплиці (10х40 м), то дитячий будинок 8 місяців на рік буде мати свіжі овочі . Зараз такий запит зробив дитячий будинок сімейного типу з Ужгородського району, також хочуть встановити теплицю. Тому зараз вишукуються кошти і для них. Можливо, на жовтень буде теплиця і там. Поки що є лише усна домовленість про надання коштів.

Найбільша проблема, що голландці чи американці скоріше виділять кошти, ніж українські компанії чи підприємці. Робити благодійність поки не звичка нашого суспільства, і це свідчить про його нездоровість. І держава поки що не заохочує цю діяльність.

Але маємо намагатися щось змінити. Представлення кращих практик допомоги і є метою БФ „Терра Деї", і метою роботи Антикризової гуманітарної програми фонду „Відродження".

Тому звертайтеся – 90202, Берегово, БФ „Терра Деї" 0314124174 terradei@bereg.net.ua

Олександр Омельченко
15 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини