Деяким ужгородським роботодавцям краще сплатити штраф, аніж взяти на роботу інваліда

В Ужгородському міському центрі зайнятості під головуванням його директора Сергія Олексіюка відбувся “круглий стіл” на тему “Актуальні питання працевлаштування соціально незахищених верств населення” за участю керуючого обласного відділення Фонду соцзахисту інвалідів Анни Бондар, представників Ужгородського управління соцзахисту, різноманітних громадських товариств та об’єднань, які опікуються й реабілітують інвалідів, соціальних працівників, начальників відділів кадрів кількох підприємств та представників ЗМІ.

Деяким ужгородським роботодавцям краще сплатити штраф, аніж взяти на роботу інваліда

Лейтмотивом зустрічі стали стан ринку праці в місті та області, рівень поінформованості суспільства стосовно цього питання, проблематика інтегрування у професійне життя людей із обмеженими фізичними можливостями та прийняття пропозицій про подальші дії вищезгаданих організацій щодо всебічної допомоги інвалідам у пошуках роботи.

Звичайно, кожен без винятку повинен адаптуватися в суспільстві та гідно зайняти свою нішу. Але, на жаль, як зазначили виступаючі, хоч в основної маси роботодавців є реальна можливість працевлаштувати певну кількість інвалідів на свої підприємствах, багато з них вважає за краще заплатити штраф, аніж прийняти на роботу людину з обмеженими можливостями. Причина цього банальна - страх, що така особа не справиться із покладеною на неї роботою, і це в основному стосується банківських, фінансових установ тощо. Але це не що інше як стереотип та низька обізнаність роботодавця в цій тематиці, оскільки для тих підприємств, які бажають створити в себе робочі місця для інвалідів та виконують необхідні нормативи, існує певна кількість державних дотацій, фінансових допомог, пільг тощо. Як наслідок - в області дуже мало роботодавців, котрі справді мають щире бажання прийняти на роботу інвалідів та звертаються до Фонду чи центрів зайнятості різних рівнів із проханням посприяти їм у цьому.

Як повідомила Анна Бондар, на сьогодні в судах області проти боржників, які не сплатили штраф за ненадання робочого місця інвалідам, розглядаються 94 судові справи майже на 4 млн. грн. (до речі, всі кошти, отримані від сплати вищезгаданих штрафів, спрямовуються на створення додаткових робочих місць для інвалідів). Наразі в краї працюють 5800 інвалідів, а 472 робочі місця, котрі вони могли б зайняти, залишаються вакантними (за звітами, наданими Фонду із 1800 підприємств, ще 705 не прозвітували).

До слова, практично всі державні підприємства та бюджетні установи не виконують обов"язкової вимоги чинного законодавства, яка зобов"язує кожне без винятку підприємство будь-якої форми власності приймати на роботу 4 відсотки інвалідів від загального штату. І це, до речі, не робить їм честі, оскільки вони знають, що за ці порушення їм як чиновникам нічого не буде, та зловживають цим. Як підсумок - штрафні санкції накладаються лише на приватників...

Є й інша проблематика - так звані формальні вакансії, які пропонують деякі підприємства людям із обмеженими фізичними можливостями, але останні згодом нічого з обіцяного не отримують. Наведемо один неприємний приклад: лише по Ужгороду Львівська залізниця пропонує понад 100 робочих місць для інвалідів, центр зайнятості направляє їм кандидатури (наприклад, касирів), але відділ кадрів залізниці ставить перед ними складні умови - вимагає негайного спеціального 3-місячного підвищення кваліфікації у Львові чи Луганську. Погодьтеся, що для людини із групою по інвалідності це важко як фізично, так і фінансово. Ось так і виходить, що ці вакансії можна вважати мертвими, хоча залізниця заявляє: ми, мовляв, просимо у вас людей, але ви нікого не можете запропонувати, отже, перед законом ми чисті.

А інколи трапляються навіть шокуючі випадки. На одному ужгородському підприємстві (з етичних міркувань не будемо його називати) інвалідові, котрого прийняли на роботу, за місяць заплатили аж... 4 гривні! Тут схема теж проста, але вона, на погляд будь-якої людини зі здоровим глуздом, є просто знущальною: інвалідів офіційно приймають на маленьку ставку і лише на 0,... робочих годин на день, а потім ставлять умову: або працюй надалі за кілька гривень на місяць, або звільняйся. Знову ж закон формально не порушується, але подібне ставлення до інваліда не підпадає ні під які етичні та моральні норми.

Присутні погодилися, що з такими роботодавцями потрібно проводити більш жорстку політику із залученням представників органів місцевого самоврядування, правоохоронців та представників ЗМІ, а якщо треба, то звертатися й до вищих органів державної влади.

Якщо бути відвертим, то слово "інвалід", на жаль, широкому загалу кидається в очі, зокрема й роботодавцю. Але, як поінформували присутні на "круглому столі" представники деяких підприємств, у більшості випадків інваліди - прекрасні фахівці та відповідальні робітники. Часто трапляється, що на певних вакансіях вони готові отримувати мізерну зарплатню, аби лише працювати, чого не скажеш про багатьох здорових людей.

Правда, непоодинокі й випадки, коли інваліди самі незацікавлені у власному працевлаштуванні, деякі невпевнені у своїх силах чи, навпаки, мають високу самооцінку або ж низький досвід та недостатній стаж, що, природно, призводить до конфліктів між працівником із обмеженими фізичними можливостями та роботодавцем. Останньому потрібно дослухатися й до рекомендацій лікарів, які, до слова, дуже часто не збігаються з освітою чи кваліфікацією інваліда, котрий шукає роботу.

Окремо зупинилися і на проблемі працевлаштування інвалідів, котрі мають вищу освіту. До речі, цього року дипломи про вищу освіту на Закарпатті отримали 46 інвалідів.

Присутні на зустрічі прийняли ряд важливих пропозицій. Потрібно, в першу чергу, всебічно висвітлювати питання працевлаштування соціально незахищених верств населення, наводити в пресі позитивні приклади працевлаштування людей з обмеженими можливостями, що, безумовно, впливатиме на суспільство, та в правильному напрямі формувати громадську думку стосовно цього питання. І, що головне, спільними зусиллями відповідних структур супроводжувати інвалідів із самого початку здобуття ними освіти, вже з 1-го курсу в навчальних закладах різних рівнів акредитації, готувати для них робочі місця, в міру можливості допомагати, щоб вони згодом стали конкурентоспроможними фахівцями на ринку праці.

Для довідки: протягом січня-червня інформацію про вільні робочі місця (вакантні посади) для працевлаштування інвалідів подали 24 підприємства, установи, організації, серед яких основними є ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика" (швачки), ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго", відокремлені підрозділи Львівської залізниці, ТОВ "Гроклін-Карпати" (швачки) та інші. Станом на 30 червня центр зайнятості володів інформацією про наявність 150 вільних робочих місць на 14 підприємствах, установах й організаціях міста для працевлаштування інвалідів. Щомісячно міське управління праці та соціального захисту населення інформує Ужгородський центр зайнятості про людей із обмеженими фізичними можливостями, котрі бажають працювати. Протягом I півріччя до Центру за сприянням у працевлаштуванні звернулося 297 осіб, що належать до соціально незахищених верств населення, в тому числі - 49 із обмеженими фізичними можливостями (статус безробітного мали 28 інвалідів). Служба зайнятості працевлаштувала 56 чоловік, у тому числі 8 осіб з обмеженими фізичними можливостями (трьох за дотацією з компенсацій виплати заробітної плати центром зайнятості). Служба в міру надходження інформації про вільні робочі місця намагається зв"язатися з претендентами на заміщення, консультує, радить, пропонує. Під час звернення соціально незахищених громадян (у тому числі з обмеженими фізичними можливостями) працівники Центру пропонують їм пройти навчання та перенавчання. Протягом січня-червня за сприяння центру зайнятості навчалося 185 чоловік (із них 38 - соціально незахищених громадян), а 3 особи з обмеженими фізичними можливостями пройшли курси підвищення кваліфікації за спеціалізаціями "Бухгалтерський облік" та "Вивчення охорони праці".

До слова, з метою інформування незайнятого населення в профінформаційному секторі міського ЦЗ обладнано стенд-куточок для розміщення інформації, що стосується саме інвалідів, зокрема: про створені та пристосовані для них робочі місця, заявлені підприємствами; про попит на працівників на ринку праці; можливість проходження профнавчання з урахуванням стану здоров"я та здібностей інвалідів, інші довідкові матеріали та адреси.

Принагідно директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк запросив усіх зацікавлених роботодавців відвідати семінар у Центрі за адресою: Ужгород, вул. Новака, 45а, попередньо зателефонувавши за номерами: 64-98-58, 64-98-54.

Олексій Мегела, “Ужгород”
13 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини