Закарпаття: У Берегові три дні дарували жінкам свято справжнього вина

У закарпатському місті Берегове з 9 по 11 березня проходив 7 Міжнародний фестиваль вина, який був присвячений міжнародному жіночому дню. Близько ста наметів з бочечками справжнього домашнього закарпатського вина, а також різними сортами меду та сиру розмістились на центральній площі м. Берегове.

Закарпаття: У Берегові три дні дарували жінкам свято справжнього винаПід ритми запальної народної угорської та української музика гості та корінні жителі міста могли покуштувати не лише відомі закарпатські винні марки, що вже зарекомендували себе на українському ринку, а й виготовлене в домашніх господарствах вино минулорічного врожаю.

"В нашій родині виноробство – це сімейна традиція. Ще мої прадіди почали вирощувати виноград, а зараз я намагаюсь прищепити любов до виноробства своєму племіннику та дочці. У нашій сім'ї усі розуміють, що вино – це не просто напій, це ліки, які потрібно щоденно споживати по 200-300 г, аби підвищувати гемоглобін і підтримувати весь організм в тонусі", – розповідає жінка-винороб із Мукачево Моніка.

Більшість виноробів зізнаються, що за сезон виготовляють близько тисячі літрів вина. Мадлен цього сезону виготовила біля 1300 літрів вина. До Берегова Мадлен, яка також прибула із Мукачева, привезла такі сорти вина як «Ізабелла», «Кадарка», а також вино з медом та корицею. Жінка розповідає, що більшість її земляків не мають змоги самі приїздити на фестивалі та продавати вино, тому доводиться перепродувати свій продукт скупникам.

"Майже усі сорти вин, які тут представлені, мають золоті, срібні нагороди, відзнаки різноманітних фестивалів. На Закарпаття на винні фестивалі щороку з'їжджаються тисячі гостей як з України, так і з-закордону, і наша мета – засадити усі гори довкола міста виноградниками, щоб усі мешканці, як і раніше, були причетні до виноробства, щоб в кожному домі бродило вино", – розповідає постійний організатор фестивалю Йосип Галайда.

За словами одного із жителів Берегова Юрія Чанаді, вино в місто було завезено ще в 1300 році. Пізніше, у 19 столітті, через епідемію, усі виноградники були знищені. Зараз традиція виноробства поступово відновлюється в Береговому, і це вже сьомий винний фестиваль, щоправда перших п’ять фестивалів проходили взимку. Цього року 14 січня також проходив фестиваль вина в Мукачево, а 1 травня свято вина має відбутися в м. Виноградово, і уже наприкінці травня на Закарпатті пройде завершальний винний фестиваль.

Ціни на вино в м. Берегове коливалися в середньому від 5 до 60 грн за літр. Окрім того, на фестивалі було представлено багато видів домашніх сирів, таких як бринза, бурда, а також меду, обладнання для виробництва вина.

Також в рамках 7 Міжнародного фестивалю вина в м. Берегове відбулось прийняття членів-рицарів в ряди Винного Ордену Святого Венцела. Цей орден на Закарпатті заснований 3 роки тому, аби об'єднати довкола себе справжніх шанувальників вина та тих людей, які відроджують справжні закарпатські винні традиції.
ЗІК
12 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини