Нема пророка у своїй Вітчизні, або "Осіння нудьга" по-берегівськи...

Навряд чи на Закарпатті є ще театральний колектив, який мав би стільки нагород, - щорічні перемоги на європейських фестивалях уже стали для берегівського угорського театру ім. Дюли Ійєша доброю традицією. їм 'я його режисера, заслуженого діяча мистецтв України Атілли Віднянського, добре відоме не тільки на теренах СНД, його постійно запрошують ставити вистави за кордон. Кілька років тому він навіть став головним режисером Національної угорської опери. За неабиякі здобутки Атілла був нагороджений орденом Яцої — найвищою нагородою у галузі мистецтв Угорщини. Утім він не забуває і про свій маленький театр у Берегові. Навесні глядачі очікують нової прем'єри. А нещодавно мали змогу побачити «Осінню нудьгу» за п'єсою російського класика Некра-сова. Враження — надзвичайні ...

Нема пророка у своїй Вітчизні, або "Осіння нудьга" по-берегівськи...Всі нагороди зберігаються у кабінеті директора театру Йожефа Балажі. Для них уже не вистачає місця - ціла шафа заставлена медалями й статуетками. Першу здобули 1994 року на львівському фестивалі «Золотий лев». Відтоді колекція суттєво поповнилася. Та є в берегівського театру й проблеми. А як же без них...

- Чим живе театр нині?

- Напружено працюємо. Нещодавно виступали в Ужгороді на День угорської культури, готуємо нові вистави. Театральна трупа складається з 18 акторів, а деякі працюють за кордоном - переважно в Угорщині. Наприклад, Жолт Трілл останніми роками постійно знімається у кіно, на його рахунку вже декілька повнометражних стрічок. Чому така ситуація? Бо живуть актори на мінімальну зарплату. Фінансується наш заклад культури з районного бюджету, а це всього-на-всього 80 тисяч гривень на рік. Отже, навіть на зарплату не вистачає, маємо виїжджати на гастролі й заробляти самостійно. У Берегові це зробити неможливо. Тут майже всі наші спектаклі абонементні. 120 пропусків ми видали викладачам та студентам Закарпатського угорського педінституту. А зала в нас невеличка - розрахована на 150 глядачів, тому виходить, що саме учнівська молодь і є основним театральним глядачем у рідному місті.

- Знаю, що в театрі роками тривають ремонтні роботи...

- Реконструкція театру - це велика проблема, через яку давати повноцінні прем'єри просто неможливо. На завершення цих робіт потрібно близько 3 мільйонів гривень! Це насамперед новий вхід до театру з вулиці Мукачівської та декілька прибудов. У нас досі немає навіть акторських убиралень. І так - уже десятиліття. Хоч обіцяють, що вже цього року почнуть фінансувати з обласного бюджету, адже театр має статус обласного.

- Угорщина не допомагає?

- Оскільки театр державний, то сподівання тільки на Україну. Щоби якось заробити бодай на реквізит, актори знайшли вихід: в Угорщині готують прем'єру, безплатно грають, а потім
забирають із собою всі декорації та костюми. Щороку - по дві такі прем'єри. Торік їздили з гастролями Угорщиною, виступали на фестивалях у Польщі та Австрії. На престижному фесті у місті Калісі (Польща) здобули кілька призів за акторську гру та головний приз за чеховську п'єсу «Три сестри».

- Що у найближчих творчих планах?

- У квітні Атілла Віднянський планує поставити спектакль «Лілеумфі», у травні угорський театр виступить у Мука-чеві, покаже прем'єру за мотивами «Одруження» Миколи Гоголя. А потім їдемо на фестиваль у Торунь (Польща). Поки ж Атілла перебуває за кордоном, ставити вистави йому допомагає молодий режисер Олег Мельничук. Саме він обрав для театру «Осінню нудьгу» Некрасова.

- Як опинився чернівецький режисер в угорському театральному колективі?

- Річ у тім, що акторка нашого театру Ібоя Орос - його дружина. Вони разом здобували освіту в Києві. Він учить угорську мову, вже все розуміє, але головне, що всі актори йому в цьому допомагають. Ібоя народжувала в Ужгороді дитину, тож не могла брати участі у виставі. Роль Гаврюшки виконував інший актор...

Звісно, адаптуватися Олегу в нас було непросто. Адже всі спектаклі тільки угорською - така вже специфіка театру й нашого регіону.

- Чи не станеться тане, що всі актори рано чи пізно поїдуть працювати до Угорщину, а Закарпаття залишиться без унікального театру?

- Сподіваюся, такого ніколи не трапиться. По-перше, там маса своїх акторів без роботи. По-друге, постійно приходить молодь, що навчається тепер в Угорщині - в театральній академії.

...Проходимо до зали. Сцена й стіни тут незвичного чорного кольору. «Це оптимальний колір для театру, де немає завіси», — каже директор. Цікаво й те, що сцена тут — на рівні з першим рядом. Отже, глядачі під час вистави практично є героями п'єси...

Актор Йожеф Варга — старожил, у театрі грає вже 14 років - з дня його створення. Закінчив Київський театральний інститут ім. Карпенка-Карого, потім навчався в Будапешті. В «Осінній нудьзі» грає головного героя на ім'я Ласуков. Це збанкрутілий поміщик, який живе у провінційному маєтку й не знає, куди подітися від щоденної рутини. Аби якось «убити час», постійно знущається зі своєї прислуги, практично влаштовує власний домашній театр абсурду. Під час вистави на сцені цілковитий хаос, водночас комічний і трагічний. Це може бути й притчею про людину, яка відірвана від культурного життя. Для Закарпаття вона, на жаль, є актуальною...

«Майже всі вистави нашого театру про сучасність, — розповідає Йожеф Варга. — Атілла ставить про те, що бачимо навкруги. А ось Некрасова перекладали всією трупою, два-три місяці працювали над ним...»

У чому секрет театру? На думку актора, чудовий режисер - це вже половина успіху. А те, що театр досі не має пристосованого приміщення, - до цього всі звикли.

«З Атіллою легко працювати. З ним говориш на рівних, — каже актор. — Хоч дехто вважає, що наш режисер узяв дуже високу планку, не зрозумілу для пересічного глядача. Іноді нарікають - чому угорський театр не має в своєму репертуарі вистав закарпатських письменників, не беремо їх матеріалу. А може, саме тому, що не досягають вони до тієї планки?..»

Справді, цей театр не для масового глядача, він для тямковитих людей, які перебувають у вічному пошуку. І дуже прикро, що у Берегові на вистави практично не приходить український глядач. Але ті, що випадково потраплять у цю атмосферу, котра, до слова, практично не потребує перекладу, буде нетерпляче очікувати нової прем'єри...

«Кожна вдала вистава - це нагорода для нас і для глядача, — каже Йожеф Варга. — А найголовніший приз для актора - це аплодисменти. І вщент заповнений зал...»

На жаль, у Берегові рідко таке стається. Нема пророка у своїй вітчизні. Тому берегівській театр живе й далі подвійним життям - їздить Європою, збирає нагороди на фестивалях, залишаючись практично не відомим у рідному місті.
Олександр ВОРОШИЛОВ, "Старий "Замок "Паланок"
09 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини