8 Березня: свято жіночої солідарності чи всесвітній день руху за рівність прав жінок та чоловіків?

На таку тему відбулося сьогодні засідання Ужгородського прес-клубу. З журналістами про це дискутували Мар’яна Колодій, директор Закарпатського гендерного ресурсного центру при Ужгородському національному університеті та Оксана Гуранич, головний спеціаліст управління молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації.

Оксана Гуранич нагадала, що гендерна політика спрямована на забезпечення рівних прав та можливостей обох статей. Адже є чимало випадків, коли дискриміновані й чоловіки. Кожен п’ятий чоловік в Україні, наприклад, переніс хворобу, яка передається статевим шляхом. Проте досі чоловіки не мають «свого» лікаря, тоді як кожна жінка має дільничного гінеколога.

Третина дорослих чоловіків у державі — не одружені. І не тому, що їх аж на стільки менше, а тому, що у результаті перевантаженого життя вони часто втрачають здоров’я, соціальну привабливість.

На Закарпатті співвідношення жінок і чоловіків становить 1072 до 1000 відповідно. До речі, це найпозитивніша динаміка у державі.

У Закарпатті нарешті прийнято (2 лютого) Регіональну програму з утвердження гендерної рівності на виконання відповідної державної програми, затвердженої Кабміном. Протягом 6 років відкладався у шухляду відомий Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Основним моментом для дискусії стало питання квот для жінок у партійних списках. Чоловіча депутатська більшість проголосувала за закон лише після вилучення такого пункту. Та й досі дослідження свідчать, що більшість чоловіків вважають: для жінки основна не соціальна, а біологічна реалізація. Тоді як випадіння жінки із соціальної сфери на час виховання дитини призводить до подальшої її дискримінації. 92 % керівних посад в Україні досі займають чоловіки.

Мар’яна Колодій повідомила, що питання гендеру особливо гостро постало в Україні після того, як за міжнародним індексом людського розвитку нашій державі відвели чи не останнє місце. У Європі за гендерними питаннями Україна випереджає лише Туреччину. На державному рівні багато говориться про впровадження гендерної політики, але багато хто досі асоціює гендер із феміністичним рухом. Проте поняття гендеру широке і охоплює чи не усю соціальну сферу.

Закарпатський гендерний ресурсний центр створено у 2003 році, з 2005-го він працює при УжНУ. Метою його є створення коаліції навчальних закладів, які цікавляться гендерною проблематикою та готові впроваджувати гендерні підходи у навчальних програмах. Центр забезпечив розробку навчального курсу «Основи теорії гендеру», провів ряд семінарів-практикумів у школах, розробили факультативні курси для середньої школи.

Оксана Гуранич розповіла, що з настанням незалежності держави особисто відкинула свято 8 Березня як комуністичне минуле. Але, отримавши матеріали ООН про відзначення Міжнародного дня рівноправ’я жінок і чоловіків, переглянула свої погляди.

За словами Мар’яни Колодій, сьогодні існує декілька версій щодо історії започаткування свята 8 Березня у світі. Цей день по-різному сприймають у різних кутках світі. У Таїланді, наприклад, 8 березня святкують день слона тощо.

Починаючи із 1975 року міжнародна громадськість відзначає 8 Березня як Міжнародний жіночий день, день історичної боротьби за ліквідацію дискримінації у відношенні до жінок та їхньої повної і рівноправної участі і процесі соціального розвитку. Це офіційне свято ООН.
07 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини