СМІТТЯ НА НАШИХ ВУЛИЦЯХ ВЖЕ "ДІСТАЛО" ВСІХ...

Весна приходить. Пригріває сонечко, з теплої землі тягнуться до світла перші квіти, з розігрітих куп сміття жваво розлітаються мікроби. Знову почнуться "місячники" санітарної очистки, хоча давно зрозуміло, що прибирання територій, вулиць, не є монополією передвеликодніх тижнів. Місячник мав би тривати цілий рік.

СМІТТЯ НА НАШИХ ВУЛИЦЯХ ВЖЕ "ДІСТАЛО" ВСІХ...БАГАТО, БАГАТО, БАГАТО СМІТТЯ

Але маємо те, що маємо — чергова весна почнеться черговою кампанією, штрафуванням голів сільрад, підприємців.. Все як завжди. Тобто у районі щороку накопичується 100 тисяч кубометрів побутових відходів (офіційна інформація), які захороня-ються на 29 звалищах загальною площею 14 гектарів. З усього побутового сміття близько 40 відсотків становлять харчові відходи, 20% — папір, 10% — полімерні відходи та інші речовини. Згідно з цією ж інформацією все сміття зберігається на звалищах, переповнених та не облаштова-них відповідно до чинних правил експлуатації. Звалища залишаються джерелом інтенсивного забруднення атмосфери та підземних вод, на жодному з них фільтрат не знешкоджується.

Території накопичення сміття стають місцем розповсюдження гризунів, шкідливих комах та є небезпечним джерелом інфекцій. Майже всі звалища потребують невідкладної санації та рекультивації. Половина з них приймає промислові відходи. Крім того, практично у кожному населеному пункті району постійно виникають несанкціоновані звалища. Вивезення сміття лроводиться шляхом укладання договорів з власниками гужового транспорту й тракторів. Управління житлово-комунального господарства має 4 спеціальні автомобілі, які вже на 100 відсотків відпрацювали свій ресурс і підлягають списанню. Парк не відновлюється і в найближчій перспективі купляти нові автомашини не передбачається.

"НЕХАЙ ХТОСЬ ПОСКАРЖИТЬСЯ, ЩО Я ЙОГО ЗАМАЛО ШТРАФУВАВ!"

Картина загалом невтішна, з приводу чергової навали сміття найчастіше звучить: "Куди дивиться санепідемстанція?". Свого часу депутати й сільські голови зробили спробу обговорити це питання і дати оцінку, очевидно, незадовільній роботі відповідної служби. Навіть було продемонстровано відеофільм з усіма антисанітарними страхіттями. Але оцінку так і не дали. Чому?

— Та тому, — пояснює завідувач відділення комунальної гігієни Виноградівської райсанепідемстанції Іван Стойка, — що кінодемонстрування фільмів про численні несанкціоновані звалища по наших селах свідчило в першу чергу про бездіяльність самих сільських голів та виконкомів. Чимало з них, ідучи на вибори, навіть не бачили "Закону про місцеве самоврядування" і навіть уявлення не мали, чим будуть займатися на цій посаді. А в документі, як і інших нормативних актах, чітко вказано, що саме органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати санітарний стан у селі, організовувати прибирання й вивезення відходів. Санепідемслужба не має для цього коштів, транспорту й людей, бо це не передбачено законом. Завдання санепідеміолога - застосовувати санкції до тих, хто не забезпечує порядок на своїх територіях. І ми це робимо. За 15 років наше відділення займає перше місце в загальнообласному рейтингу, так само успішною є робота виноградівської служби в цілому. Інша справа, що від інтенсивності роботи санепідемстанції кінцевий результат залежить мало. Але якщо хоч один голова села чи підприємець скаже, що ми недостатньо з ними проводимо роботу, не видаємо приписів, не штрафуємо, то я готовий писати заяву на звільнення.

Тим не менше від того, що виноградівські санепідеміологи визнані своїми колегами в числі кращих, район чистішим за інші не став. Тому що, за словами Івана Стойки, райСЕС є далеко не першою ланкою в системі забезпечення чистоти й порядку. Крім органів самоврядування та їх служб, цим повинні займатися і екологи, і правоохоронні органи, які мають не менше повноважень, ніж санітарна служба. Та й навіть за умов, коли всі контролюючі структури запрацюють на "відмінно , кінцевий результат принципово не може поліпшитись. Потрібна ще одна важлива ланка у цьому циклі - підприємство, яке б забезпечило гарантоване вивезення відходів, яке б мало для цього і людей, і техніку. Читачі з Виноградівського району вже, мабуть, здогадуються, що далі мова піде саме про таке підприємство - ТОВ "АВЕ Виноградів".

ВУЛИЦІ СИНІХ КОНТЕЙНЕРІВ

У п'ятницю зранку вулиці в селі Підвиноградів виглядають досить незвично як для українського села - довгі ряди новеньких синіх контейнерів на колесах вишикувалися вздовж вулиці біля кожного будинку. Появляється великогабаритний сміттєвоз і зупиняється біля перших дворів. З підставок зістрибують два чоловіки в спецодязі — Володимир Сугай та Іван Фуделла. Вони забирають по одному контейнеру, доставляють їх до сміттєвоза, який піднімає й завантажує всередину сміття із місткостей. Перші дні всі підвиноградівці виходили дивитися на цю процедуру як на якесь диво. Зараз це дійство стало звичним, буденним, тому сельчани виходять лише для того, щоб виставити повні контейнери на узбіччя, а згодом — щоб забрати їх на свої подвір'я. І так відбувається незмінно щоп'ятниці. На випадок, якщо сміттєвоз вийде з ладу, фірма має ще два автомобілі, тож оперативно може підстрахувати той чи інший маршрут. За три місяці більше половини господарів у селі уклали контракти на вивезення відходів.

— Я вже вдруге обраний головою села, — розповідає Підвиноградівський сільський голова Андрій Деяк. — І досить добре встиг оцінити, наскільки гострою є проблема сміття. І якщо хтось із новообраних колег намагається вирішити проблему самотужки, то робить велику помилку. Це він швидко зрозуміє. У селі дотепер були два місця, куди люди вивозили сміття, хоч повноцінними сміттєзвалищами їх назвати не можна. Розташовані поблизу людського житла, вони залишалися джерелом інфекцій. Крім того, вистачало й інших спонтанних сміттєзвалищ і встерегти винуватців було просто неможливо. У всіх випадках крайнім був голова. І як наслідок - штрафи, приписи і т.д. Тому, як тільки у районі запрацювало нове підприємство з утилізації відходів, разом з депутатами ми поінформували всіх людей про можливість укладення договорів на вивезення сміття. Охочих до співпраці з "Аве Виноградів" виявилося багато. Першого тижня ми ледь встигали оформляти договори й видавати контейнери. Замовником послуг стало й р
омсь-ке населення. На їх вулицях тридцять дворогосподарств мають контейнери для сміття і місцевий бирів (барон) Йосип Форкош із задоволенням відгукується про роботу сміттярів: "Дуже добра справа!"

Відколи в селі появилися сміттєвози фірми "Аве Виноградів", сміття зникло не лише на подвір’ях, його стало значно менше на вулицях. Тепер уже господар, який платить за послуги, не залишає сміття на вулиці навпроти свого дому, а підмете, позбирає в контейнер. Коли вивезення сміття охопить усе село, зовсім відпаде потреба у сільському сміттєзвалищі. Одне з них уже повністю зникло, а територію передано для користування, те ж саме буде і зі смітником біля кладовища. Коли нема сміття вдома, воно не появиться і в громадських місцях.

Проблем із виконанням договору немає, запевнив Андрій Деяк. Фірма дуже пунктуальна у виконанні своїх зобов'язань.

Хоча дещо скорегувати у новій співпраці голова все-таки хотів би. Справа в тому, що не кожному в селі фінансові можливості дозволяють сплачувати 9,5 гривні на місяць. Є малозабезпечені, не зовсім заможні громадяни, які б, наприклад, могли укласти договір, щоб сміття вивозили раз у два тижні. Та й взагалі багато сміття було тільки у перші місяці. Тепер, буває, "що протягом тижня контейнери не наповнюються. Мабуть, це й є основною причиною того, чому люди хочуть укладати договори, платити гроші. Тому що є за що!

Зважаючи на мобільність, вміння співпрацювати з клієнтами, очевидно, й це питання вирішиться. А тепер саме час розповісти про саму фірму, яка розпочала в районі таку собі маленьку революцію щодо боротьби зі сміттям.

AVE. "DRANG NАСН ОSТЕN"

Фірма "АВЕ" як складова концерну "Епегдіе....", який має найбільшу інфраструктуру у Верхній Австрії, давно працює, зокрема, у сфері утилізації сміття в таких країнах, як Румунія, Словаччина, Чехія, Угорщина (крім Австрії, звичайно). Понад півсотні підприємств "АВЕ" збирають і утилізують відходи. Минулого року після тривалих переговорів, по ознайомленні громадськості району з роботою підприємства в Угорщині фірма "АВЕ" створила перше на Закарпатті підприємство з утилізації сміття. У жовтні минулого року фірма "АВЕ Виноградів" приступила безпосередньо до своєї роботи. Попри тривалі попередні застереження, навіть підозри, за словами керівника фірми Адальберта Жидика, співпрацювати з підприємством захотіла більшість сільських голів. Сьогодні спеціалізовані автомобілі "АВЕ" виїжджають у 20 сіл (місто в основному залишилося на обслуговуванні комунального господарства), укладено 5,5 тисячі угод з населенням і підприємцями району. Активно підключився до справи відділ освіти, який посприяв домовленостям для всіх навчальних закладів. Для розширення обслуговування на складі ще є 4 тисячі контейнерів, кількість яких з дня на день зменшується. Темпи розширення географії послуг залежать у першу чергу від підготовчої роботи. Адже у кожному конкретному селі доводиться вивчати маршрути, стан доріг, їх Пропускну спроможність щодо таких габаритних автомобілів, як сміттєвози. Саме ширина доріг, рельєф села стають серйозною перепоною для машин. Але й тут знайшли вихід. У Великих Ком'ятах, наприклад, жителі погодилися заповнювати п'ятикубові залізні контейнери, які знаходяться на початку вулиці, куди сміттєвоз може заїхати.

Словом, специфіка села вимагає у кожному випадку шукати свої можливості для укладання договорів. До речі, вже чимало угод (204) укладено в селі Широке. Саме позиція місцевої громади значною мірою впливала на хід переговорів щодо створення підприємства з утилізації відходів. Основною темою обговорення було місце розташування сучасного полігону для захоронення сміття. Сьогодні геологи вивчають структуру грунтів на місці запланованого майданчика. Вона фактично знаходиться поза межами території села Широке, проте без роз'яснювальної роботи спеціалістів і гарантій щодо екологічної безпечності сховища не обійтися. Ці кроки будуть наступним етапом у проведенні утилізації сміття в районі. Як було сказано на початку, всі сміттєзвалища в районі переповнені, так чи інакше залишаються джерелом інфекції. Сучасне сміттєсховище, побудоване з тим рівнем безпеки, який уже апробовано на 50 сховищах Австрії, Угорщини, Чехії та інших країн, могло б радикально вирішити проблему утилізації відходів у районі.

Щодо подальших планів, то "АВЕ Виноградів" уже отримало лінію для переробки паперу. Згодом підприємство має намір організувати роздільну утилізацію. Тобто для кожного виду утилю — пластмаса, папір, інші види відходів — будуть встановлені окремі контейнери з тим, щоб потім проводити переробку цих відходів. Правда, до цього потрібно бути готовим і самим громадянам.

Взагалі, вважає Адальберт Жидик, в Україні не вистачає законодавчих документів, які зобов'язували б людей укладати угоди на вивезення сміття. Відмовки типу: "А це моє діло, куди я подіну сміття" не повинні прийматися. Тому що відходи, неправильно захоронені, є небезпекою для довкілля, для інших людей. Врешті те неконтрольоваие сміття так чи інакше опиняється на несанкціонованих сміттєзвалищах. Зрозуміло, що його туди вивозять не ті, хто уклав договори.

І нарешті ще про перспективу. Глянути на роботу "АВЕ Виноградів" уже приїжджали з інших районів області, були тут зацікавлені керівники й з-за меж Закарпаття. На базі Виноградівського району найближчим часом буде проведено обласний семінар. Досвідом цікавляться, оскільки сміття вже дістало всіх. Керівники "АВЕ" запевняють, що готові співпрацювати у будь-якому регіоні Закарпаття чи й України. Вже перші місяці діяльності у Виноградівському районі можуть бути аргументом для цих районів і областей у прийнятті рішення.
Василь ГОРВАТ, "Новини Закарпаття"
05 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини