Художник сповідається полотнами

Скромно й академічно, як і належить справжній мистецькій акції, без штучного ажіотажу, шоу-ефектів і "обов’язкових" представників культурно-мистецького бомонду, у виставковій залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту у понеділок відбулося відкриття виставки Сергія Глущука.

Як інформує каталог творів, художник є членом міжнародного бомонду, його твори можна було побачити на виставках світу у Празі, Чикаго, Мюнхені, Берліні тощо.

Сергій Глущук

належить до художників, сформованих в українському мистецтві. Його стиль, інтегруючи різні методи, має цілісність і монолітність. Міра і баланс інтимності, романтизація у портретах, елементи гіперреалізму з акцентом чуттєвості напрочуд органічно поєднуються у творах художника. Втім, відчувається місток з дитинством, яке пройшло в унікальних вимірах карпатської культури.

"Дивлячись на портрети, бачу аналогії з українським портретом: гарно впіймані людська теплота, психологізм; у пейзажах сильна впевненість у тому, що робиш, відчувається імпресіоністичний план", – відгук підслуханий ненароком у виставковій залі під час прегляду робіт. "Ця виставка, на якій експонується близько 50 моїх робіт, - лишень маленька частка того, чим я володію, – відмітив пан Сергій. – Мене цікавить універсальність у житті – отож, жанровий діапазон творчості не обмежується тільки портретом і пейзажем, які майже завжди пишу під музику".

Далі залюбленим у професійне мистецтво відкрився цілий всесвіт у фарбах, образах, ідеях. Унікальні враження дарує тонка пастельна техніка, якою виконана ціла галерея портретів. Властиво, ця фламандська техніка : від підмальовки, прописок і лесувань є індивідуальним авторським секретом. Відразу ж впадає в око витончена майстерність і ніжність живописного портрета, де ефект світлотіней додає лініям замальованих натур глибокого психологізму.

Ліризмом і тонко продуманим лінійним інструментуванням наче виспівує автопортрет "Це сонечко, тобі". Невимовну емоційну енергію, рішучий рух чуттів-думок несуть у собі портрети впізнаваних нами "героїв нашого часу". Чудові жіночі портрети – один світлий, а другий у темній гамі, випромінюють теплий ліричний настрій. Внутрішня одухотвореність образів приємно вражає вже забутою красою і гармонійністю, прозорим і ясним колоритом, що відповідає камерності звучання інструментальної музики. Привертає увагу м’яке і ніжне пом’якшення обрисів у портретах та художні прийоми у пейзажах Глущука. Модель майже не коментується складними атрибутами, антураж не відіграє ніякої ролі, характеристика рис позбавлена будь-яких рис однозначності. Мистець майстерно передає мінливий образ моделі: ліниву дитячу усмішку і стан втішання, замріяність, тендітність й духовну напруженість, наївність, щирість тощо.

Як на мене, анатомія художньої мови Сергія Глущуказ прочитується у дискурсі постмодерного часу як знак актуалізації класичних понять здорової логіки та сприйняття (таких, як малюнок, лінія, симетрія, пропорція, техніка світлотіні тощо). Попри позірну опозиційність у сучасному живописі до безмірно експресіоністичних, потворних, агонізуючих еротичних символів, за якими зникає взагалі сенс мистецтва як духовного освоєння світу й самореалізації особистості під кутом зору вічних ідеалів Краси та Гармонії,

Глущук

розвиває архетипи романтизму в розумінні Шарля Бодлeра, який вважав, що романтизм – це "не стиль, не живописна манера, а певний емоційний склад".

Приємно, що виставка живопису Сергія Глущука дарує рівновагу і радість духу, що, як вважав колись Сенека, є ідеалом емоційного стану людини, та осягнути цей ідеал здатні лише мудреці.

Світлана ТЕРПЕЛЮК, "Трибуна"
28 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини