У рейтингу Індексу Міжнародної Конкурентоспроможності Закарпаття - між Уругваєм та Румунією

У рейтингу Індексу Міжнародної Конкурентоспроможності 2009-2010 рр. Україна опустилася на 10 позицій і займає 82-е місце серед 133 країн.

Наталія Ізосімова
Наталія Ізосімова

Про це на презентації підсумкового Звіту про Конкурентоспроможність України, підготовленого в рамках партнерського проекту Фонду "Ефективне Управління" і Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), заявила директор Фонду Наталія Ізосімова.

"Рейтинг України як, втім, і цілого ряду країн з економікою, що розвивається, виявився нестійким до наслідків фінансової кризи. Окрім України, на 10 і більше позицій опустилися такі держави як Ботсвана, Гана, Латвія, Малі, Монголія, Росія, Сирія, Філіппіни і Хорватія. Очевидно, що ці економіки мають великий потенціал зростання і в найближчому майбутньому, на прикладі нашої країни, ми дуже сподіваємося в цьому переконатися ", - сказала директор Фонду.

Відповідно до Звіту, Україна в рейтингу ІМК опинилася серед африканських і латиноамериканських країн, що розвиваються, по сусідству з Гамбією та Алжиром. Найзначніші погіршення в рейтингу України спостерігаються за трьома складовими: "макроекономічна стабільність" (падіння на 15 пунктів, 106 місце), "рівень розвитку фінансового ринку" (падіння на 21 пункт, 106 місце) і "оснащеність новими технологіями" (падіння на 15 пунктів, 80 місце). При цьому найнижчий рейтинг зафіксований за складовю "ефективність інституційного середовища" (120-е місце).

За результатами дослідження, Україна поліпшила свої позиції лише по трьох складових конкурентоспроможності. Так, країна зайняла 49-е місце по ефективності ринку праці, поліпшивши свою позицію на 5 пунктів, 29-е місце за розміром ринку (зростання у рейтингу на 2 пункти) і 78-е місце за складової "інфраструктура" (поліпшення на 1 пункт ).
 
"Згідно з результатами дослідження, за останні кілька років Україні не вдалося поліпшити свою конкурентоспроможність. Важка економічна криза поряд з тривалою політичною нестабільністю не дозволили провести такі необхідні країні реформи. Прихід до влади нового уряду і поліпшення ситуації на світових ринках відроджують надію на те, що економічні реформи нарешті будуть завершені і дозволять створити сприятливі, прозорі і більш передбачувані умови для ведення бізнесу", - підкреслив економіст мережі міжнародної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму Тьєррі Гейгер.
 
Вже третій рік поспіль Фонд "Ефективне Управління" спільно з ВЕФ аналізує конкурентоспроможність України, як на національному, так і на регіональному рівнях.
   
"Цього року Фонд" Ефективне Управління "підготував дослідження конкурентоспроможності 20-и адміністративно-територіальних одиниць. Дані регіони сумарно виробляють близько 90% українського ВВП. Надалі ми плануємо охопити всі регіони країни і це для нас дуже важливе завдання: таким чином, ми зможемо більш глибоко зрозуміти проблеми, які необхідно вирішити кожній області для підвищення своєї конкурентноздатності", - розповіла Н. Ізосімова.
 
Перше місце в регіональному індексі, як і в минулі роки, зайняло місто Київ. У міжнародному індексі воно на 59-му місці, поруч з Угорщиною і Панамою. Слідом за Києвом з незначним відставанням слідує Дніпропетровська область. Потім йдуть дві пари областей: Закарпатська і Львівська області (67-е і 69-е місце в міжнародному індексі, по сусідству з Уругваєм та Румунією) та АР Крим з Донецькою областю (72-е і 73-е місця, між Казахстаном і Латвією ). Замикає умовну групу лідерів Харківська область, яка займає 76-е місце, між Колумбією і Єгиптом.
 
Полтавська, Черкаська, Хмельницька, Запорізька, Одеська, Луганська та Херсонська області перебувають в середині індексу конкурентоспроможності. Низький рівень конкурентоспроможності демонструють Волинська, Рівненська, Івано-Франківська, Сумська, Житомирська області. Замикає регіональний рейтинг Вінницька область. Вона зайняла сто одинадцяте місце і сусідить із Сенегалом і Сербією.
 
"Незважаючи на всі існуючі відмінності між українськими регіонами, у них досить схожі сильні і слабкі сторони. Насамперед, це стосується таких складових конкурентоспроможності, як охорона здоров'я та початкова освіта, інституційне середовище, складність бізнес-процесів. Відносно великий розкид значень спостерігається за такими складовими як інфраструктура і ефективність ринку праці", - повідомила директор Фонду Наталія Ізосімова.

Інна Гордієнко, PR-директор Фонду "Ефективне управління"
02 липня 2010р.

Теги: конкурентоспроможність, рейтинг

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини