Ужгород: Одкровення студента-наркомана

Закарпаття славиться тим, що у регіоні мало ін'єкційних наркоманів, тобто мало тих, хто „присів на голку". Але справи з легкими наркотиками дещо інші. Ми не стали наводити офіційну статистику УМВС, для того у міліції є своя газета. Вирішили поспілкуватися з молодим і вже досвідченим наркоманом - аматором, який за тривалий проміжок часу встиг награтися різним зіллям, яке тільки було у продажу. Насправді, нам, із сестрою, такого знайти було не важко. Усього на всього ми скористалися своїми соціальними контактами і наша подруга надала нам
контактний телефон Геші (ім'я змінене).

Ужгород: Одкровення студента-наркоманаЮнак не одразу погодився на зустріч, тому довелося застосувати жіночі чари та гарантувати конфіденційність. Зустріч призначили в одному злачному кафе біля залізничного вокзалу. Наш
співрозмовник виявився звичайним хлопцем-студентом одного з вузів нашого краю.

— Давно ти почав вживати наркотики, і якими були перші враження?

— Перший раз я спробував наркотики коли навчався ще в 9 класі школи. Мої однокласники запропонували мені "покурити травку", тобто звичайну коноплю, хоча її називають по різному( дурь, план, кукіс, шмаль і т.д.).

Сказати по правді, тоді я не відчув ніякого ефекту, але мене запевнили, що з першого разу не „вставляє", треба буде потім повторити. З пропозицією вони не забарилися і через декілька днів запропонували „скинутися на косячок", а я погодився, адже мені було цікаво. І дійсно в цей раз я відчув ейфорію, легкість, веселість.

Спочатку навіть трохи за панікував, але в цілому мені сподобалось. З того часу ми частенько збиралися разом щоб покурити.

— Як часто вживаєш наркотики і чи відчував коли-небуть залежність від цієї біди?

— Чесно кажучи бувало по-різному. Травку я курю вже 8 років. Раніше були навіть такі періоди коли курив по декілька разів на день і це затягувалось на цілі місяці. Встав зранку - покурив, пішов на навчання, зустрівся з друзями -покурили і так до вечора. Звичайно уроків не відвідував, вибивався зі звичайної колії буденного життя.

Звідси — погані оцінки, постійна нервовість, проблеми в школі та вдома з батьками, хоча вони ніколи не здогадувалися про мою пристрасть зсилаючись на перехідний вік. Ближче до закінчення школи почав розуміти, що мені треба готуватись до вступу в університет, а оцінки нікудишні. Вирішив виправляти становище, та уже відчув що від коноплі є залежність. Звичайно зав'язувати з травкою назовсім наміру не мав, але на деякий час припинив вживати. Сильної фізичної залежності я не відчував, але постійно чогось бракувало, часто був якийсь нервовий, сильно збентежений, важко було на чомусь зосередитися, хотілося „курнути". Як виявилось згодом, цей стан був тимчасовим і за кілька місяців все минуло. Взагалі, на мою думку, у випадку з коноплею треба елементарно знати міру, а інколи можна і розслабитися. Зараз покурюю декілька разів на тиждень, інколи рідше, але ніякої залежності не відчуваю, тим більше наркоманом себе не вважаю. А потреба у травці не більша, ніж просто в алкоголі десь на вечірці. Конопля легалізована навіть в деяких цивілізованих країнах Євросоюзу, де влада просто
взяла це явище під контроль, на відміну від України, де наркотики є просто безконтрольним явищем. Що стосується інших видів наркотиків, то я вважаю себе експериментатором: пробував різні. На щастя, до голки не доходив і не намагаюся, поза як до всього в цьому житті треба підходити з розумом. Деякі з цих наркотиків вживаю і зараз, але дуже рідко, винятково, щоб класно розслабитися на вечірках, звичайно далеко не на всіх.

— Які види наркотиків пробував вживати?

— Як я вже казав різні: первітин, трамадол, кетамін, екстезі, 1-50 або марка (діетил амід лізергінової кислоти), терен, гриби-псилоциби, мескалін, всіх не згадаєш. Деякі з них нюхають у вигляді порошку, інші їдять, п’ють, курять, ставлять під язик. Пам'ятаю навіть одного разу пробував нюхати клей та їсти насіння дурману, але мені не сподобалось, тим більше це екстремально шкідливо для здоров'я.

— Ти з такою легкістю говориш про наркотики немов би їх можна купити просто в магазині. Хіба дістати зілля настільки легко?

— Купити травкув нашому місті взагалі не є проблемою. Існують всім відомі „точки", про це прекрасно знають наші доблесні правоохоронці, знають де вони знаходяться, час від часу „пасуться" там щоб прийняти клієнтів для
статистики. У більшості випадків при затриманні з наркотиками, „штраф" оплачується прямо на місці, а якщо, приміром, грошей при собі немає - відкупаються вже у відділенні міліції. Ходять небезпідставні чутки, що деякі правоохоронці самі причетні до торгівлі коноплею, тобто постачають на "точки" ними ж конфіскований товар. Крім того, коноплю можна посадити, поливати, доглядати за нею, і виростити десь в лісі, в парку або навіть в домашніх умовах. Я особисто на свої очі бачив не один і не два доморощені кущики. Звичайно це дуже небезпечно
оскільки "пахне" криміналом. З іншими видами наркотиків трохи важче, треба знати конкретних людей і звичайно мати гроші. Не так давно деякі види наркотиків, наприклад, трамадол, можна було купити просто в аптеці навіть без рецепту. Щоб придбати один із дуже поширених наркотиків первітин потрібно купити в аптеці пігулки від кашлю - теофідрин знайти так званого „повара", який знає як його зварити, та має рідкісні елементи йод та червоний фосфор і справу вирішено. Щоправда, знав я одного такого "повара". Він закінчив дуже погано через те, що до нього часто зверталися, все ж таки первітин викликає певну залежність, хоча й не таку сильну як всім відомі важкі наркотики, тим паче його частенько не нюхають або п'ють, а приймають через голку для більшого кайфу.

Такий вид наркотику, як гриби-псилоциби, також можна виростити вдома. Для цього треба зайти в Інтернет, де знайти мало кому відомий голландський сайт. Там безкоштовно пропонуються різноманітні види спорів даних грибів. Потім поштою вислати по вказаний адресі 2$ - гроші на відповідь, вказати вид спорів та зворотну адресу. Через деякий час ваш запит без будь-якого обману буде виконаний. Технологію вирощування з усіма нововведеннями та подробицями з фото можна знайти в тому ж Інтернеті. Існує маса сайтів та форумів, де юні ботаніки-натуралісти абсолютно безкоштовно діляться своїм безцінним досвідом, хизуються урожаєм та в усіх найяскравіших подробицях описують свої фантастичні видіння при подорожах в іншу загадкову реальність.

— Картина, змальована тобою, просто вражає. Хотілося б дізнатися, чи багато людей у нашому місті "граються" з наркотиками?

— Не знаю, здивую вас чи ні, але наскільки мені відомо серед молодих людей приблизно мого віку десь 65-70% хоча б раз у житті пробували наркотики, з них десь третина постійно час від часу курить травку, 15-20% подеколи вживають інші види наркотиків. Але можу вас запевнити: серед тих, кого я знаю - тільки одиниці зловживають або зловживали наркотиками. Ін'єкційних наркоманів я особисто не знаю, хоча випадки бачив.

— Так, ти нас дійсно здивував. Ми прослухали твою розповідь і у нас, відповідно, напрошується ще одне запитання: вживати наркотики це нормально?

— Запитання з підвохом, чесно кажучи ви мене загнали в "глухий кут". Сказати, що наркотики це нормально я, звичайно, не можу. Та з іншого боку, якщо я скажу, що це ненормально, то визнаю ненормальним себе самого. А я, у принципі, до цих пір вважав себе нормальною людиною. Думаю, що злом є зловживання самими наркотиками. Також
слід додати, що наркотик наркотику "роїнь". Від того, що я деколи курю травку та зрідка вживаю інші види наркотиків, не відчуваю дискомфорту та залежності. Якщо треба - можу відмовитися, зі здоров'ям проблем поки не було. Але все таки, якщо дивитися правді у вічі, гратися з наркотиками - досить небезпечна справа. Це гра з
вогнем. Особливу небезпеку вони становлять для малолітніх недосвідчених експериментаторів, які, не осмислюючи наслідків, поспішають перепробувати все підряд, з легкістю переходячи від легких наркотиків до запущеної токсикоманії та голки. Хоча я сам спробував наркотики в досить ранньому віці і занепокоєний тим, що вони так легко потрапляють до рук неповнолітніх. Можливо, краще було б якби в свій час я їх не спробував так рано. Хто знає що буде, якщо в нашому місті важкі наркотики можна буде дістати з такою ж легкістю, як, наприклад, коноплю. А така ситуація є дійсністю в деяких містах нашої країни. Тож у нас ще не все так погано.
Розмову вели Анна і Вероніка ФІЛЬМАНИ, "Репортаж"
24 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 7
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини